Γιορτάστηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας στην επαρχία Φαρσάλων

Δημοσίευση: 07 Μαρ 2017 8:43

Πλήθος πιστών κατέκλυσε τους ιερούς ναούς στην πόλη και επαρχία Φαρσάλων γιορτάζοντας την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Η Κυριακή της Ορθοδοξίας γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Νηστείας του Πάσχα μετά την Καθαρά Εβδομάδα.

Έτσι χθες Κυριακή οι πιστοί κατέκλυσαν τους ιερούς ναούς πανελλαδικά γιορτάζοντας τη νίκη της Ορθοδοξίας γενικά κατά όλων των αιρέσεων σ' όλη τη μακρόχρονη πορεία της και ειδικά το τέλος της Εικονομαχίας που συντάραξε το Βυζάντιο τον 8ο και 9ο αιώνα για 100 περίπου χρόνια (από το 726-843 μ.Χ.).
Ως γνωστόν, ο αυτοκράτορας Λέοντας ο Ίσαυρος το 726 μ.Χ. εξέδωσε διάταγμα εναντίον των εικόνων και καταπολέμησε με τη βία τις αντιδράσεις κλήρου και λαού. Οι εικόνες καίγονταν και οι εικονόφιλοι φυλακίζονταν, εξορίζονταν, ακρωτηριάζονταν, κυρίως επί Κωνσταντίνου του Ίσαυρου. Η Αυτοκράτειρα Ειρήνη η Αθηναία με Σύνοδο αποκατέστησε τις εικόνες, αλλά οι διώξεις επανήλθαν επί των Αυτοκρατόρων Λέοντα Ε' του Αρμένιου και του Θεόφιλου. Μετά τον θάνατο του Θεόφιλου, η Βασίλισσα Θεοδώρα συγκάλεσε νέα Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη το 843 μ.Χ. που αποφάσισε οριστικά πια την αναστήλωση των εικόνων. Υπερασπιστές λόγιοι και Άγιοι της Εκκλησίας υπήρξαν αρκετοί, αλλά κορυφαίοι αναδείχτηκαν ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός και ο Άγιος Θεόδωρος Στουδίτης που με τα έργα τους τόνισαν ότι "εικόνες είναι τα βιβλία των αγραμμάτων" και ότι "στις εικόνες τιμούμε τα εικονιζόμενα πρόσωπα, χωρίς υπερβολές".
Έτσι έληξε η θλιβερή περίοδος που δίχασε το Βυζάντιο και τον λαό και οδήγησε στην καταστροφή, μεγάλους καλλιτεχνικούς θησαυρούς.

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε")
Του Αχ. Μπακαλέξη

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass