ΦΥΤΑ ΠΟΥ «ΚΑΗΚΑΝ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΝ ΤΩΡΑ… ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Άνοιξη… στη βεράντα

Δημοσίευση: 19 Μαρ 2017 22:34

Η ομορφότερη εποχή του χρόνου, η άνοιξη με τα λουλούδια της, τις μυρωδιές της, τη φύση που ξυπνά από τον βαρύ χειμώνα είναι επιτέλους εδώ. Η φύση φορά τα καλά της, όχι όμως σε πολλά από τα μπαλκόνια των Λαρισαίων. Ο ολικός παγετός και ο χιονιάς άφησαν πίσω τους καταστροφές, καθώς τα περισσότερα από τα φυτά που ήταν στις βεράντες δεν άντεξαν και «κάηκαν».

«Το αντιπαγετικό ύφασμα που άλλες χρονιές διατηρούσε ανέπαφα τα φυτά φέτος επειδή ήταν μεγάλο το χρονικό διάστημα του παγετού και στη συνέχεια έπεσε το χιόνι, δεν ήταν αρκετό για να τα προφυλάξει», δηλώνει στην «Ε» η γεωπόνος Γεωργία Μοσχοβίδη διευκρινίζοντας ωστόσο πως τα φυτά που άντεξαν ήταν «οι τριανταφυλλιές και τα περισσότερα φυλλοβόλα».

Ο Μάρτιος όμως είναι ο μήνας κατά τον οποίο τα περισσότερα φυτά θα δείξουν κατά πόσο έχουν επηρεαστεί από το πέρασμα του χειμώνα αλλά και η εποχή για τις κατάλληλες εργασίες έτσι ώστε η βεράντα, μικρή ή μεγάλη με θέα ή χωρίς να μετατραπεί και πάλι σε έναν «κήπο της Εδέμ». «Ότι είναι “καμένο” πρέπει να κλαδευτεί, να εμπλουτιστεί το χώμα του με χαλκό για να προστατευτεί και να λιπανθεί για να αποκτήσει και πάλι ζωή», αναφέρει ο γεωπόνος Χρήστος Παναγούλης περιγράφοντας τις εργασίες που θα πρέπει να κάνουν όλοι όσοι θέλουν να σώσουν τα φυτά που τους έμειναν στα μπαλκόνια τους. Διευκρινίζοντας πως εξίσου σημαντικό είναι «η προσθήκη νέου χώματος αποστειρωμένου, το οποίο θα πρέπει να το προμηθεύονται από τα γεωπονικά καταστήματα».

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί δεν χρειάζονται πολλά για να δημιουργηθεί μια όμορφη βεράντα παρά μόνο διάθεση και φαντασία. Μερικές γλάστρες με λουλούδια της εποχής, λίγα καλόγουστα έπιπλα εξωτερικού χώρου, ένας κατάλληλος φωτισμός, θα μπορούσαν να αποτελέσουν το ιδανικό σκηνικό για την τέλεια βεράντα.

Τα λουλούδια μπορούν να μετατρέψουν και τον πιο βαρετό χώρο σε ένα φρέσκο και ελκυστικό μέρος. Για αυτή την εποχή κατάλληλα είναι τα πανσεδάκια, οι μολόχες, οι πρίμουλες, οι νεραντζούλες, οι καλεντούλες, τα γκαζάνια και οι βιολέτες. Επίσης, αυτή την εποχή μπορείτε να φυτέψετε τους ανοιξιάτικους βολβούς οι οποίοι θα ανθίσουν το καλοκαίρι, όπως είναι οι ντάλιες. Κατάλληλος ο Μάρτιος και για τις ορτανσίες, τις πασχαλιές, τις καμέλιες, τις γαρδένιες, για τα κίτρα, λεμονιές, πορτοκαλιές και κουμ κουάτ. «Είναι δέντρα σε ποικιλίες νάνες που μπορούν να αναπτυχθούν σε μεγάλες γλάστρες για τις βεράντες των πολυκατοικιών» διευκρινίζουν και συμπληρώνουν πως για όσους θέλουν ανθισμένα φυτά αυτά που έχουν λουλούδι τώρα είναι οι φορσιφίες και οι τσιντόνιες.

Μεγάλο ωστόσο ενδιαφέρον δείχνουν οι Λαρισαίοι και για τα super foods όπως είναι βατόμουρα, γκότζι μπέρι, ιπποφαές, αρώνια. Μετά τις πρώτες εργασίες που περιλαμβάνει η άνοιξη σε ό,τι αφορά στα καλλωπιστικά φυτά στη συνέχεια ξεκινούν τα φυτέματα για τον οικιακό λαχανόκηπο. Εξάλλου δεν είναι λίγα τα μπαλκόνια τα τελευταία χρόνια που το καλοκαίρι έχουν το δικό τους ζαρζαβάτι. Πατάτες, μαρούλια, κρεμμυδάκια φρέσκα, φράουλες και όλα τα μυρωδικά φυτά βρίσκουν τη θέση τους ακόμα και σε ένα μικρό μπαλκονάκι. Μάλιστα δεν είναι λίγοι όπως μας λένε εκείνοι που ενδιαφέρονται και για παραδοσιακές ελληνικές ποικιλίες όπως είναι η μαύρη ντομάτα, το ντοματάκι Σαντορίνης, η ντομάτα Μακεδονίας, η ντομάτα «καρδιά βουβαλιού», η ντομάτα αγίου Πέτρου, η μαύρη πιπεριά, το άγριο σκόρδο από το οποίο καταναλώνονται τα φύλλα.

Για τη μετατροπή της βεράντας σε ζούγκλα οι ειδικοί λένε ότι δε χρειάζεται το χέρι να μπει βαθιά στην τσέπη. Διαλέγοντας οικονομικά αλλά όμορφα λουλούδια μαζί με τις πρασινάδες που δίνουν ζωντάνια μπορεί να διακοσμηθεί εύκολα και με λιγότερα χρήματα ένα άδειο μπαλκόνι. «Ενδεικτικά για μια μικρή βεράντα που για πρώτη φορά ο ιδιοκτήτης της αποφασίζει να τη διακοσμήσει θα χρειαστεί έξι γλάστρες (τρεις μεγάλες και τρεις μικρές)», λέει η κ. Μοσχοβίδη «μαζί με το χώμα και τα φυτά θα κοστίσει περίπου 100 ευρώ».

Ο καιρός φτιάχνει, το ίδιο και η διάθεση. Μια βεράντα με πολύχρωμα έπιπλα, με μια ομπρέλα για τον ήλιο και με γλαστράκια θα κάνει τη διαφορά, θα πάρει μακριά τον μουντό χειμώνα. Μαξιλάρια, φανάρια, αναρριχητικά φυτά θα προσθέσουν ένα διαφορετικό ύφος.

 Της Ζωής Παρμάκη

Φωτ. Λεωνίδας Τζέκας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass