ΓΙΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΕΥΑΛ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Σε απολογία για το κοινωνικό τιμολόγιο

* Μετά από αναφορά συμπολίτη καλούνται σε εξηγήσεις γιατί με την ένταξη χαμηλοσυνταξιούχων στο κοινωνικό τιμολόγιο «ζημίωσαν» οικονομικά τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης

Δημοσίευση: 25 Μαρ 2017 22:50

Κλήση προκειμένου να απολογηθούν έλαβαν, στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ) με αφορμή την απόφαση εφαρμογής του κοινωνικού τιμολογίου σε ευπαθείς ομάδες, μεταξύ των οποίων και χαμηλοσυνταξιούχοι.

Τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΥΑΛ, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης ως πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης, καλούνται να καταθέσουν τις απόψεις τους καθώς «καθ' υπέρβαση των αρμοδιοτήτων τους» ενέταξαν στο κοινωνικό τιμολόγιο τους συνταξιούχους, με οικογενειακό εισόδημα έως και 10.000 ευρώ και «ζημιώνοντας» έτσι τη ΔΕΥΑΛ με το ποσό των 5.000 ευρώ (σ.σ. για την περίοδο εφαρμογής της απόφασης) και δεν αποκλείεται μάλιστα να παραπεμφθούν - εφόσον παραπεμφθούν - για «απιστία».

Η υπόθεση έχει «θορυβήσει» τόσο τη δημοτική αρχή όσο και τη διοίκηση της ΔΕΥΑΛ, στελέχη της οποίας απέφυγαν τον οποιονδήποτε σχολιασμό, σημειώνοντας ότι «η εισαγγελική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη» επιβεβαιώνοντας μόνο ότι κλήθηκαν σε απολογία, ζητώντας προθεσμία έως τις 6 Απριλίου, προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Η εισαγγελική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη - και συνεπώς δεν είναι γνωστό ακόμη αν τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΥΑΛ θα παραπεμφθούν τελικά ή όχι – αλλά η υπόθεση προκαλεί έκπληξη με δεδομένο ότι η απόφαση του Δήμου Λαρισαίων για την εφαρμογή του κοινωνικού τιμολογίου ελήφθη στο πλαίσιο της διευκόλυνσης ασθενέστερων οικονομικά πολιτών, τα προβλήματα των οποίων οξύνθηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η απόφαση του κοινωνικού τιμολογίου σαφώς και θα σήμανε «λιγότερα έσοδα» στα ταμεία της ΔΕΥΑΛ αλλά από τη δημοτική αρχή προτάχθηκε η κοινωνική πολιτική. Αυτό ήταν και το πολιτικό σκεπτικό της δημοτικής αρχής, με τη σχετική απόφαση να λαμβάνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο, αν και η πρώτη προσπάθεια εφαρμογής της απόφασης, όπως είναι γνωστό, «σκόνταψε» στις «Συμπληγάδες» της πολυνομίας αφού άλλο καθεστώς διέπει τις ΔΕΥΑ και άλλα προβλέπει ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, ως προς τις δικαιούχες κοινωνικές ομάδες.

Με την απόφαση του Δήμου Λαρισαίων, να εφαρμόζεται τελικά μετά από προσφυγή στην Επιτροπή του Άρθρου 152 καθώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας είχε απορρίψει αρχικά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας με βάση τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

Υπενθυμίζεται ότι στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΛ έχουν ενταχθεί σήμερα περί τους 3.000 με 4.000 συμπολίτες οι οποίοι απολαμβάνουν χαμηλότερων τιμών.

 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να εφαρμόσει το κοινωνικό τιμολόγιο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2014 με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και του ΔΣ της ΔΕΥΑΛ.

Υπενθυμίζεται ότι οι ομάδες των συμπολιτών που εντάχθηκαν στο Κοινωνικό Τιμολόγιο του Δήμου Λαρισαίων και στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΥΑΛ, αφορούσαν στους απόρους (προβλέποντας απαλλαγή των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού και ένταξη στο νέο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΛ), στα άτομα με αναπηρία 67% και άνω - άτομα με μεσογειακή αναιμία και ινσουλινοεξαρτώμενοι (μείωση 50% των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού, μείωση 50% στο νέο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΛ με την προϋπόθεση ότι το εισόδημα είναι έως 20.000 ευρώ).

Στους πολύτεκνους με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 20.000 ευρώ, (απαλλαγή των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού, έκπτωση 50% στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΛ), στους πολύτεκνοι με οικογενειακό εισόδημα μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ (μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού), στις μονογονεϊκές οικογένειες με τρία παιδιά και οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ (έκπτωση 50% στο νέο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΛ), στους νέους επαγγελματίες έως 35 ετών με οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ (έκπτωση 50% στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΛ), στους συνταξιούχους με οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ (έκπτωση κατά 30% στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΛ) και, στους μακροχρόνια ανέργους με οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

ΠΡΟΣΦΥΓΗ

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η απόφαση του Δήμου Λαρισαίων για ένταξη υπό προϋποθέσεις, στο κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΥΑΛ, συνταξιούχων, μακροχρόνια άνεργων και νέων επαγγελματιών έως 35 ετών και για τα 5 πρώτα χρόνια, επιτεύχθηκε μετά από προσφυγή του Δήμου στην Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας. Η Επιτροπή δικαίωσε τον Δήμο μετά την αρνητική, αρχικά, απόφαση της Αποκεντρωμένης για ορισμένες ομάδες δικαιούχων και η υποβολή των αιτήσεων, μετά τις καθυστερήσεις, ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015.

ΑΝΑΦΟΡΑ

Το κοινωνικό τιμολόγιο ωστόσο ξαναέρχεται στην επικαιρότητα μετά την εισαγγελική έρευνα, που σύμφωνα με πληροφορίες προκλήθηκε μετά από αναφορά συμπολίτη στην Εισαγγελία της Λάρισας, τα κίνητρα του οποίου δεν είναι γνωστά.

Να διευκρινισθεί ότι οι ΔΕΥΑ της χώρας έχουν τη δυνατότητα εφαρμογής κοινωνικού τιμολογίου με βάση τον νόμο 4071/12 και με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου ενώ οι Δήμοι διέπονται από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (σ.σ. τροποποιήθηκε πρόσφατα) και με βάση αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην περίπτωση του Δήμου Λαρισαίων, για το θέμα ελήφθη όντως ομόφωνη απόφαση από το ΔΣ της ΔΕΥΑΛ αλλά με αφορμή το πολιτικό σκεπτικό της δημοτικής αρχής, για τη στήριξη ευπαθών ομάδων, το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου ελήφθη και η απόφαση τόσο για τη μείωση των δημοτικών τελών όσο και για την εφαρμογή του κοινωνικού τιμολογίου.

Λόγω του απορρήτου ωστόσο της εξελισσόμενης προανάκρισης, δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες ως προς το σκεπτικό της έρευνας, γιατί δηλαδή καλούνται σε απολογία τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΥΑ Λάρισας, επειδή ενέταξαν στο κοινωνικό τιμολόγιο την κατηγορία των χαμηλοσυνταξιούχων (με οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ) με αποτέλεσμα να «ζημιωθεί» η ΔΕΥΑΛ με ποσό που κυμαίνεται στις 5.000 ευρώ (ανά έτος εφαρμογής της απόφασης).

Αυτό είναι που εκπλήσσει παράλληλα τη δημοτική αρχή, με δεδομένο το προαναφερόμενο πολιτικό σκεπτικό που διέκρινε τη λήψη της απόφασης, όταν με βάση το ίδιο σκεπτικό επιλέχθηκε η εφαρμογή της κοινωνικής πολιτικής αντί της αύξησης των εσόδων της ΔΕΥΑΛ, την ώρα μάλιστα που αποτελεί μάλιστα μια από τις πιο οικονομικά εύρωστες δημοτικές επιχειρήσεις της χώρας.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass