ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΣΟΥΡΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ:

Όταν ο Πασαλίδης είπε «όχι» στον Μπελογιάννη

Δημοσίευση: 03 Απρ 2017 9:03

Σχετικά με τις συζητήσεις που έγιναν για τα εγκαίνια του Μουσείου του Ν. Μπελογιάννη ο Γ. Σούρλας, ανέφερε:

«Στο μουσείο του Ν. Μπελογιάννη που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας θα είχε ενδιαφέρον να τοποθετηθεί και μια επιστολή του Μπελογιάννη και να γίνει συζήτηση περί αυτής.

Πρόκειται για την επιστολή που έστειλε από τη φυλακή και στην οποία μεταξύ άλλων έγραφε: «Βάλτε με τις τελευταίες ημέρες υποψήφιο στον συνδυασμό της Αθήνας για να δημιουργήσουμε ζήτημα, νομικό κώλυμα δεν υπάρχει». Το Πολιτικό Γραφείο πρότεινε τη συμμετοχή του Μπελογιάννη στον συνδυασμό της ΕΔΑ εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να εκλεγεί βουλευτής και να αποτραπεί η εκτέλεση και του Πλουμπίδη που ήταν καταζητούμενος.

Παρά ταύτα η ΕΔΑ αρνήθηκε να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο για τις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου 1952 τον Μπελογιάννη που είχε συλληφθεί και βαρύνονταν με την κατηγορία της κατασκοπείας. Ο πρόεδρος της ΕΔΑ Γιάννης Πασαλίδης δέχθηκε μόνο τις υποψηφιότητες των εκτοπισμένων Στέφανου Σαράφη, Ηλία Ηλιού και Μανώλη Γλέζου.

Ο γιος του Ν. Μπελογιάννη σε συνέντευξή του στις 17.11.2016 στην Huffingtonpost.gr είπε ότι «ο Πλουμπίδης έστειλε γράμμα από την παρανομία ότι αυτός ήταν ο Αρχηγός και ο Ζαχαριάδης τον διέψευσε αμέσως. Ήταν σαν να έστελνε τον πατέρα μου στο απόσπασμα».

Πρόκειται για την επιστολή που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Προοδευτική Αλλαγή» στις 16 Μαρτίου 1952, όπου έγραφε μεταξύ άλλων: «Εγώ και όχι ο Μπελογιάννης είμαι υπεύθυνος για την παράνομη οργάνωση του Κ.Κ.Ε., κατά συνέπεια ευθύνομαι για όλες τις πρωτοβουλίες και τις συνεργασίες αυτής της οργάνωσης».

Αυτά για την αποκατάσταση της ιστορικής πραγματικότητας για τη συμπεριφορά της Αριστεράς, τότε που οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα ο Μπελογιάννης και για όσα διαδραματίστηκαν και επαινετικά ελέχθησαν στα εγκαίνια της έκθεσης παρουσία ηγετών και οπαδών της Αριστεράς.

Για όλα αυτά δεν χρειάζονται σχόλια, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass