ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 67 ΧΡΟΝΩΝ ΧΘΕΣ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ

Απεβίωσε η Φανή Καντώνια

* Εμπνεύστηκε ως πρόεδρος και υλοποίησε (2001) το "Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Αμπελακίων" * Σύζυγος του βιομήχανου Ξενοφώντα Καντώνια

Δημοσίευση: 13 Απρ 2017 8:00

Σε απέραντη θλίψη βυθίστηκε η κοινωνία της Λάρισας και όχι μόνο, στο άκουσμα της είδησης του θανάτου της Φανής Καντώνια χθες τα ξημερώματα σε ηλικία 67 ετών που ως πρόεδρος του Συνδέσμου Αμπελακιωτών και Φίλων των Αμπελακίων επί μια εικοσαετία περίπου εμπνεύστηκε και υλοποίησε την κατασκευή του "Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Αμπελακίων" το 2001 σε μια προσπάθεια διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιστορικής Κοινότητας.

Το μουσείο στεγάζεται στο αναστηλωμένο αρχοντικό του “Μολά” που βρίσκεται λίγα μέτρα από την πλατεία του χωριού, στο οποίο εκτίθεται μία μεγάλη συλλογή από λαογραφικά αντικείμενα όπως: Οικιακά σκεύη, βιοτεχνικά εργαλεία, θραύσματα τοιχογραφιών από αρχοντικά, είδη ένδυσης, παλιές φωτογραφίες και ιστορικά ντοκουμέντα που έχουν σχέση με τις εργασίες, τις λειτουργίες και την ζωή των Αμπελακιωτών.

Ηταν ένα έργο πνοής για την περιοχή που έδωσε σημαντική ώθηση στα Αμπελάκια, καθώς αποτελεί επίκεντρο όλων των επισκεπτών για την περιοχή που ήταν ο τόπος καταγωγής της Φανής Καντώνια.

Η εκλιπούσα που γεννήθηκε στη Λάρισα το 1949 ήταν παντρεμένη επί μισό, περίπου, αιώνα με τον βιομήχανο και πρώην πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λάρισας Ξενοφώντα Καντώνια στηρίζοντάς τον στην επιχειρηματική του δραστηριότητα όπως την στήριξε και ο ίδιος μέχρι το τέλος της ζωής της στις δράσεις της, αλλά και στην πολύχρονη μάχη που έδωσε με την επάρατο νόσο.

Παρά το πρόβλημα ασθενείας είχε την τεράστια ψυχική δύναμη να αναπτύξει σημαντική φιλανθρωπική δράση και ήταν πρόεδρος του συλλόγου «Αγάπη» του Δήμου Κιλελέρ από την ίδρυσή του το 2013 (δείχνοντας στην πράξη τη λέξη αγάπη), ενώ νωρίτερα και επί σειρά ετών υπήρξε πρόεδρος στον φιλανθρωπικό σύλλογο "Αλληλεγγύη" Νίκαιας.

Και στους δύο συλλόγους έδωσε το παράδειγμα της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, βοηθώντας συνανθρώπους της μέχρι την τελευταία στιγμή δίνοντας «φωτεινό» παράδειγμα προς μίμηση για όσους ασχολούνται με τις κοινωνικές ομάδες.

Με τον Ξενοφώντα Καντώνια απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τον Γιάννη, τον Θόδωρο, τη Λίλια και την Έρη, ενώ την οικογενειακή της ευτυχία συμπλήρωσαν τα οκτώ εγγόνια.

Τα παιδιά της και τα εγγόνια της προσπάθησε να τα γαλουχήσει μετις αρχές της οικογένειάς της στο ήθος και τις αξίες.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί σήμερα στις 11 το πρωί στον ιερό ναό Αγίου Χαραλάμπους στη Νίκαια.

ΣΩΤ.ΚΕΛΛΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
COFFEE SHOW DHMOS LARISAION 15-5-24

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass