ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εργαλείο ανάπτυξης ο Ν4430/16

Δημοσίευση: 19 Απρ 2017 10:30

Σήμερα η Κυβέρνηση αγωνίζεται από τη μια να κρατήσει την κοινωνία όρθια και από την άλλη η χώρα να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά.

Με ληστεμένα τα αποθεματικά και με χρέη που δεν της αναλογούν από τις Κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η Κυβέρνηση τα καταφέρνει γιατί εργάζεται για το κοινωνικό συμφέρον με ήθος, κόντρα στα κέντρα διαπλοκής και διαφθοράς.

Η Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΛΟ) μπορεί να συμβάλει στην ανάσχεση της αυξανόμενης ανεργίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα παρέχει έμπρακτα παραδείγματα για τη δυνατότητα αναδιοργάνωσης της παραγωγής. Ιεραρχούν τον άνθρωπο και την εργασία πάνω από τα κεφάλαια όσον αφορά στην διανομή των εσόδων.

Η ΚΑΛΟ και οι κοινωνικές επιχειρήσεις είναι ο τρίτος οικονομικός πυλώνας ανάμεσα στον ιδιωτικό κερδοσκοπικό τομέα και στον τομέα - κράτος.

Το μοντέλο αυτό αποτελεί μια μεταστροφή από τον ενεργό ή απλήρωτο ή κακοπληρωμένο εργαζόμενο, στον εργαζόμενο κοινωνικό επιχειρηματία όπου μόνο ο ίδιος ο εργαζόμενος καρπώνεται τα οφέλη της επιχείρησης.

Στην Ευρώπη το 12% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας είναι επιχειρήσεις ΚΑΛΟ ενώ στη χώρα μας το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 1% με 1,5%.

Είναι μια κανονική επιχείρηση που βασίζεται στο συνεταιριστικό πρότυπο, όλες οι επιχειρηματικές αποφάσεις λαμβάνονται δημοκρατικά και τα κέρδη της επιχείρησης τα λαμβάνουν μόνο οι εργαζόμενοι.

 140.000.000 Ευρωπαίοι πολίτες είναι σήμερα μέλη συνεταιρισμών. Απασχολούν 4.700.000 πολίτες με ετήσιο τζίρο 1 τρισ. και 5 δισ.

Πώς είναι ο χάρτης στη Ελλάδα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης; Από τους 4.850 συνεταιρισμούς περίπου οι 20 είναι κερδοφόροι, οι 450 με «κούρεμα» είναι βιώσιμοι και οι υπόλοιποι «φαντάσματα»!

Βασικό πρόβλημα παραμένει η απαξίωση της συνεργατικής οικονομίας στην Ελλάδα λόγω των αποτυχημένων παραδειγμάτων του παρελθόντος. Στη συνείδηση των πολιτών έχει ταυτιστεί λανθασμένα η αποτυχία του συγκεκριμένου πλαισίου ανάπτυξης των παλαιών συνεταιρισμών (πελατειακές σχέσεις –διαφθορά) με αποτυχία του ίδιου του συνεργατικού μοντέλου. Πρόβλημα είναι και η έλλειψη ισχυρής κουλτούρας αυτοοργάνωσης και η αναζήτηση λύσεων από τα κάτω.

Αυτό είναι το κομβικό σημείο, να αναθεωρήσουμε τα παλιά και να οικοδομήσουμε τον συνεργατισμό σε στέρεες και ηθικές βάσεις, σε αυτό αποσκοπούν τα νομοσχέδια της Κυβέρνησης.

Πώς μπορώ να κάνω μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ); Πολύ απλά, μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του Υπουργείου www.ypakp.gr θα βρω όλα τα απαιτούμενα υποδείγματα δικαιολογητικών για να ενταχτώ στο μητρώο ΚΑΛΟ χωρίς ειδικούς και γραφεία και μετά στην αρμόδια ΔΟΥ για την έναρξη εργασιών. Μπορώ να αντλήσω από την ιστοσελίδα πολλές πληροφορίες και να δω την πορεία από επιτυχημένες ΚΟΙΝΣΕΠ. Το Υπουργείο έχει ειδικούς συμβούλους για άμεση πληροφόρηση και σχεδιάζει άμεσα περιφερειακά κέντρα υποστήριξης των ΚΑΛΟ.

Δράσεις χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω του ταμείου ΚΑΛΟ-ΕΤΑΝ, Τραπεζών –Συνεταιριστικών Τραπεζών. Επιχορήγηση μέσω αξιολόγησης κοινωνικού αντίκτυπου και θέσεων εργασίας που δημιουργούνται έως 50.000 ευρώ. Τα κέρδη των εργαζομένων φορολογούνται όπως οι μισθωτοί με αφορολόγητο ποσό τα πέντε πρώτα χρόνια, δεν έχουν φόρο επιτηδεύματος και μετά τα 500 ευρώ τον χρόνο. Σύμπραξη των ΚΟΙΝΣΕΠ με το Δημόσιο.

Τολμάμε να αλλάξουμε το σήμερα και να κερδίσουμε τη ζωή μας με αξιοπρέπεια, να κρατήσουμε τα παιδιά μας στον τόπο μας. Δεν ελπίζουμε σε μαγικές λύσεις και σε πλούσιους μεγιστάνες που θα σώσουν την Ελλάδα. Η κοινωνία θα σώσει την κοινωνία.

ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass