ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΜΕ 50 ΝΕΚΡΟΥΣ

Στον ίδιο τόπο, 41 χρόνια μετά…

* Οι 23 δεν κατέβηκαν στη Λάρισα λόγω ομίχλης στο αεροδρόμιο της πόλης * Εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα- Λάρισα – Κοζάνη, αλλά έπεσε στο Σαραντάπορο

Δημοσίευση: 20 Απρ 2017 22:03

Μνήμες από το μακρινό 1976 ξύπνησαν με τη χθεσινή τραγωδία στο Σαραντάπορο Ελασσόνας, καθώς σε εκείνη την περιοχή είχαν χάσει τη ζωή τους, με τον ίδιο τραγικό τρόπο, 50 άτομα, όταν το 1976 κατέπεσε και συνετρίβη αεροπλάνο της Ολυμπιακής Αεροπορίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Λάρισα – Κοζάνη.

Από αυτούς οι 46 ήταν επιβάτες, ενώ τα 4 ήταν μέλη του πληρώματος. Οι 23 που ήταν προγραμματισμένο να αποβιβαστούν στη Λάρισα δεν το έκαναν επειδή το αεροσκάφος δεν προσγειώθηκε καθώς το αεροδρόμιο της πόλης είχε πυκνή ομίχλη. 

Όπως αναφέρει μάλιστα το πρωτοσέλιδο της «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ», η αεροπορική τραγωδία σημειώθηκε γύρω στις 10 π.μ. στα υψώματα του Σαρανταπόρου όπου κατέπεσε και συνετρίβη το δικινητήριο αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας τύπου YS-11A με στοιχεία νηολογίου SX-BBR και όνομα «Νήσος Μήλος» που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ελληνικού με ενδιάμεσο σταθμό τη Λάρισα (στον οποίο ποτέ δεν προσγειώθηκε) και τελικό προορισμό το αεροδρόμιο «Φίλιππος» της Κοζάνης.
«Το αεροσκάφος πέρασε από τη Λάρισα χωρίς να προσγειωθεί λόγω πυκνής χαμηλής ομίχλης που κάλυπτε το αεροδρόμιο της πόλης μας» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της εποχής. Οι 23 από τους επιβάτες προορίζονταν για τη Λάρισα όμως θα πήγαιναν στον επόμενο σταθμό δηλαδή στην Κοζάνη. Στις 9.15 ο κυβερνήτης είχε την τελευταία επαφή με τον πύργο ελέγχου του Αεροδρομίου της Κοζάνης. Από εκείνη την ώρα όμως χάθηκαν τα ίχνη του αεροσκάφους και όλες οι προσπάθειες του προσωπικού ήταν άκαρπες. Η Λάρισα απάντησε αρνητικά, το ίδιο και τα γύρω αεροδρόμια και η ανησυχία για την τύχη όλων άρχισε να κυκλοφορεί μέσω ασυρμάτων και τηλεφώνων.
Εν τω μεταξύ, το αεροσκάφος της Ολυμπιακής είχε καταπέσει και η συντριβή του επί ορεινού εδάφους προξένησε εκκωφαντικό θόρυβο. «Πολλοί κάτοικοι του χωριού Μεταξά, του πλησιέστερου προς τον τόπο της τραγωδίας, έσπευσαν με κάθε μέσο στην τοποθεσία «Λάκκος Μαχαλά», όπου βρέθηκαν μπροστά σε ένα φρικιαστικό θέαμα. Συντρίμμια του αεροσκάφους φλέγονταν και ανάμεσά τους τα 50 πτώματα» περιγράφει ο απεσταλμένος της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».
Όταν πλησίαζε το αεροσκάφος στη Λάρισα το πλήρωμα επικοινώνησε με τον πύργο ελέγχου της Λάρισας και ζήτησε πλήρες μετεωρολογικό δελτίο. Αμέσως κατάλαβε ότι δεν γινόταν να προσγειωθεί εδώ λόγω καιρικών συνθηκών και επέλεξε να φτάσει στην Κοζάνη πρώτα. Όμως οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες στην περιοχή του Σαρανταπόρου και η νέφωση επίσης πυκνή. Οι παγίδες ελλόχευαν και το πλήρωμα προσπαθεί να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει βρεθεί. Το «Νήσος Μήλος» πέφτει στην πλαγιά.
Η αναγνώριση των απανθρακωμένων πτωμάτων είναι δυσχερής στη συνέχεια και οι σκηνές που εκτυλίσσονται στα σπίτια των θυμάτων περιγράφονται ως δραματικές.

2

Οι 23 που δεν κατέβηκαν ποτέ στη Λάρισα

Από τους 46 επιβάτες οι μισοί είχαν προορισμό τη Λάρισα αλλά δεν πρόλαβαν να κατέβουν ποτέ στην πόλη. Αυτοί ήταν οι εξής σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Ε»:
Κνόεμπλ (αλλοδαπός)
Φωτόπουλος Δημήτριος (Λαρισαίος)
Μπάχου Δέσποινα (καθηγήτρια ΜΔΤΣ)
Κάμπελ Τζακ (Γεωπόνος στο Ντελμόντε)
Κάμπελ Τζοάννα (σύζυγός του)
Κουτούλα Γιαννούλα (Βρυότοπος)
Βλάχου Στ. (μητέρα ταγματάρχου)
Μιχαλοπούλου Μαρία
Λουκάκης Νικόλαος (αξιωματικός 142 ΠΑΕ)
Τσίγκης Δημήτρης
Μπαντούλη Βούλα (Νίκαια)
Σφύρης Στέφανος (Μελιβοία)
Κυριακόπουλος Κων/νος
Σαρόγλου Γ.
Τζάθας Δημήτριος (αξιωματικός 142 ΠΑΕ)
Ζήκος Ιωάννης (αξιωματικός)
Χριστοδούλου Αλίκη
Μαυροπούλου Φανή
Λόυντ (ασφαλιστής)
Λούις
Ντούκα Ντ.
Ηλιόπουλος Βασίλειος
Δεσύλλας Αθανάσιος (Λάρισα)

Κ.ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass