ΣΤΟ ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΔΙΑΒΑΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΕΤΟ

Με μεγαλοπρέπεια ο εορτασμός της Ζωοδόχου Πηγής

Δημοσίευση: 22 Απρ 2017 7:32

Με μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε χθες η γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής, από τον π. Αλέξανδρο Ρούσσα και τους κατοίκους του Πυργετού, στο ομώνυμο ξωκλήσι του Διαβατού της περιοχής Πυργετού.

Στον χώρο αυτό του Διαβατού υπήρχε οικισμός με το όνομα Διαβατός, ένας από τους πολλούς οικισμούς, οι οποίοι αναπτύχθηκαν κατά καιρούς στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών, για να ελέγχουν το πέρασμά της και ερείπιά του σώζονται μέχρι σήμερα.

Το όνομα «ο οικισμός του Διαβατού» το πήρε από τη λέξη διάβα-Διαβατός (πέρασμα), μιας κι ο δρόμος αυτός ήταν ο μοναδικός που ένωνε, μέσα από την κοιλάδα των Τεμπών, τη Θεσσαλία με τη Μακεδονία.

Οι κάτοικοι του οικισμού αυτού λόγω επιδημικής αρρώστιας (Πανώλης ) ή κατ’ άλλους μη αντέχοντας άλλο τις λεηλασίες από τους περαστικούς, εγκατέλειψαν τον χώρο αυτό και μερικοί εγκαταστάθηκαν σε πιο ασφαλές μέρος γύρω από το Κονάκι των Τούρκων, το οποίο βρισκόταν στον χώρο του σημερινού Δημοτικού Σχολείου του Πυργετού, ενώ άλλοι πήγαν στα διπλανά χωριά.

Οι σημερινοί κάτοικοι του Πυργετού δεν έχουν κόψει τους δεσμούς με τον οικισμό του Διαβατού, έχουν χτίσει το πανέμορφο εκκλησάκι, στο οποίο τελούν λειτουργίες κάποιες ημέρες του χρόνου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass