ΑΝ ΚΑΙ ΔΟΘΗΚΕ ΤΟ «ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΧΑΡΑΞΗ

Μάχη για τα πρόστιμα στον παλιό αιγιαλό της Βελίκας

Δημοσίευση: 25 Απρ 2017 11:12

«Η μάχη αναφορικά με τη ρύθμιση του παλιού αιγιαλού Βελίκας-Σωτηρίτσας προς όφελος των θιγόμενων ιδιοκτητών κερδήθηκε, αλλά συνεχίζεται ο αγώνας για την επίλυση των επιμέρους προβλημάτων που σχετίζονται με την επανεξέταση –μείωση των προστίμων».

Με αυτά τα λόγια ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης αναφέρθηκε –κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η Επιτροπή Ιδιοκτητών- στις εξελίξεις που αφορούν στον καθορισμό ορίων αιγιαλού παραλίας-παλαιού αιγιαλού, καθώς με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αποδεσμεύονται οι ιδιοκτησίες, άλλες σχεδόν πλήρως, κι άλλες σε πολύ μεγάλο ποσοστό, που πριν θεωρούνταν ως παλαιός αιγιαλός και οι ιδιοκτήτες τους ως καταπατητές δημόσιας περιουσίας.

Στην εκδήλωση οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες ευχαρίστησαν τον κ. Κόκκαλη για την αποφασιστική του συμβολή στην επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος που τους εξουθένωσε οικονομικά και ψυχικά και του ζήτησαν να συνεχίσει να τους συμπαραστέκεται στον αγώνα που θα συνεχίσουν. Μάλιστα παρέδωσαν στον Λαρισαίο υφυπουργό τιμητική πλακέτα.

Όσον αφορά στα επόμενα βήματα, όπως υποστήριξαν οι παριστάμενοι δικηγόροι των θιγόμενων ιδιοκτητών, από τη στιγμή που υπάρχει επαναχάραξη παλιού αιγιαλού θα πρέπει να μειωθούν και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, ενώ στην εκδήλωση παρέστησαν και ιδιοκτήτες οικοπέδων στον Αγιόκαμπο, οι οποίοι ζήτησαν από τον κ. Κόκκαλη τη συμβολή του, ώστε η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση να επεκταθεί και στη δική του αιγιαλίτιδα ζώνη.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι σε ολόκληρη την περιοχή «Βελίκας» το Ελληνικό Δημόσιο και οι Υπηρεσίες του, τα τελευταία εξήντα τουλάχιστον χρόνια επικύρωνε τον ιδιωτικό χαρακτήρα των ακινήτων της περιοχής, αποδεχόμενο τη σύνταξη και μεταγραφή συμβολαίων, εισέπραττε φόρους μεταβιβάσεως και λοιπά τέλη. Ακόμη εξέδιδε οικοδομικές άδειες, νομιμοποιούσε τυχόν αυθαίρετα κτίσματα, χρησιμοποιούσε με τη συναίνεση των κατοίκων τμήματα της προσόψεως των οικοπέδων προκειμένου να προβεί στη διαπλάτυνση της υπάρχουσας παραλιακής οδού, κ.α. Δημιουργήθηκε, κατ' αυτόν τον τρόπο, η υφιστάμενη σήμερα κατάσταση και η περιοχή αυτή, με την απόλυτη συναίνεση της Διοίκησης, έχει αποκτήσει τις τελευταίες δεκαετίες τα πλήρη χαρακτηριστικά ενός παραθαλάσσιου και καθ' όλα οργανωμένου οικισμού κατά μήκος της ακτογραμμής, καθώς σ' αυτόν υπάρχουν παραθεριστικές κατοικίες, επαγγελματικοί χώροι, εστιατόρια, ταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία κ.λπ. Ο οριοθετηθείς οικισμός «Βελίκας», κατά την απογραφή του έτους 2011, είχε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, διακόσιους ενενήντα έναν κατοίκους ήτοι πολύ λιγότερους από τους 2.000 κατοίκους που θέτει ως όριο σχετική διάταξη του Νόμου. Παλιά απόφαση του τότε γενικού γραμματέα Περιφέρειας Θεσσαλίας, Φ. Γκούπα, καθόρισε διοικητικώς τα όρια «αιγιαλού», «παλαιού αιγιαλού» και «παραλίας» στη μείζονα περιοχή («Βελίκα») με συνέπεια να εκδοθούν μετέπειτα αρκετά Πρωτόκολλα Διοικητικής Αποβολής και αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης κατά των οποίων οι ενδιαφερόμενοι άσκησαν ανακοπές ενώ κατατέθηκαν και αναγνωριστικές αγωγές κυριότητας κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

Η προαναφερόμενη απόφαση ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τη συμπεριφορά του Ελληνικού Δημοσίου και των Υπηρεσιών του, που αναγνώριζαν ανεπιφύλακτα τον αδιαμφισβήτητο ιδιωτικό χαρακτήρα των επιδίκων εκτάσεων. Σε ερώτηση που είχε υποβάλει τότε ως βουλευτής ο Β. Κόκκαλης στον τότε αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη ζητούσε κι έγινε δεκτή την επαναχάραξη του παλιού αιγιαλού, απαλλάσσοντας τους ιδιοκτήτες από την …κατηγορία της καταπάτησης δημόσιας περιουσίας. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass