ΘΕΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ

Ιδιαίτερη μέριμνα και προστασία για τα Μετέωρα

Δημοσίευση: 26 Απρ 2017 22:50

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση και πολλές αντιπαραθέσεις, χθες αργά το βράδυ, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να γνωμοδοτήσει θετικά επί του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο «Θέσπιση χρήσεων και δραστηριοτήτων εντός του ιερού χώρου των Μετεώρων» προτείνοντας ωστόσο και κάποιες τροποποιήσεις.

Απόφαση που άφησε με πολλά παράπονα τους αναρριχητές και πολίτες της Καλαμπάκας που είχαν ταχθεί ενάντια σε κάτι τέτοιο και ήρθαν στη Λάρισα για να το εκφράσουν τόσο με πανό όσο και με τις γνώμες τους. Συγκεκριμένα μάλιστα ζητούσαν να προηγηθεί μια διαβούλευση για να παρθεί μια τόσο σημαντική απόφαση, με τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό, ωστόσο, να αφήνει ένα παράθυρο στο τέλος της συνεδρίασης ανοιχτό λέγοντας πως για 20 ημέρες θα περιμένει με την απόφαση μήπως και καταθέσουν μια ομόφωνη πρόταση για διαβούλευση επί του θέματος.

Πιο συγκεκριμένα:

Αρχικά κάποιοι ζήτησαν αναβολή της συζήτησης του θέματος με τους διαλόγους να είναι χαρακτηριστικοί:

Αγοραστός: Δεν προβλέπεται διαβούλευση ούτε για τις υπηρεσίες. Η γνώμη η δική μας μπορεί να γίνει σεβαστή μπορεί και όχι. Η τελική απόφαση δεν είναι δική μας. Υπάρχουν 150 βράχοι. Στους 124 δεν υπάρχουν περιορισμοί. Είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε για μια δίκαιη λύση. Ο νόμος υπάρχει. Δεν αλλάζει τίποτα από την υπάρχουσα κατάσταση.

Ιακωβάκης: Γιατί τόση βιασύνη με ένα τόσο σημαντικό ζήτημα;

Παπαχαραλάμπους: Το θέμα ήρθε από το Υπουργείο και μας ζητάει να γνωμοδοτήσουμε.

Ιακωβάκης: Στο γόνατο;

Τότε ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων με τον κ. Αγοραστό να τονίζει «Μην υποτιμάτε τον ευατό σας και το Περιφερειακό Συμβούλιο. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και παίρνουμε αποφάσεις. Δεν χρειάζεται αναβολή».

Σταμπουλής: Για να μπορέσουμε τεκμηριωμένα να προτείνουμε αλλαγές θα πρέπει να έχουμε όλα τα σχετικά έγγραφα. Αυτό που έχουμε είναι ένα ανυπόγραφο διαβιβαστικό και τίποτα παραπάνω

Τσιλιμίγκας: Το θέμα είναι καυτό. Τα Μετέωρα είναι προέκταση του Αγίου Όρους. Χρειάζεται ενημέρωση και όχι βιασύνες.

*Εν συνεχεία υπήρξε κατάθεση απόψεων απ’ όλους όσοι ήθελαν να μιλήσουν. Εκπρόσωποι ορειβατικών συλλόγων, επαγγελματίες, εκπρόσωποι Εκκλησίας, άνθρωποι του Δήμου όπως και ο ίδιος ο δήμαρχος (ζήτησε να βρεθεί η χρυσή τομή) αλλά και απλοί κάτοικοι μίλησαν για πάνω από 4 ώρες.

Εν συνεχεία ο κ. Σταμπουλής τόνισε μεταξύ άλλων πως γίνεται προσπάθεια, σύμφωνα με δική του εκτίμηση, για να ξαναδοθεί ο χρόνος για να γυρίσει το θέμα στην τοπική κοινωνία προκαλώντας την έκρηξη του κ. Αγοραστού που είπε «Είπατε ψέματα τόση ώρα πως δεν γνωρίζατε το θέμα και παράλληλα συνομιλείτε κρυφά με το υπουργείο. Μιλάτε από την πίσω πόρτα» με τον κ. Σταμπουλή να αρνείται κάτι τέτοιο.

Έπειτα έγινε ψηφοφορία για το αν θα πρέπει να ψηφιστεί ή όχι το θέμα και πέρασε με πλειοψηφία. Εν τέλει ψηφίστηκε επίσης με πλειοψηφία η θετική γνωμοδότηση.

*Νωρίτερα είχε προηγηθεί το θέμα εκτός ημερησίας διατάξεως σχετικά με τις συντάξεις λόγω θανάτου: Άρθρο 12 του Ν.4387/2016.

Για το θέμα στην εισήγησή τους οι θιγόμενοι ανέφεραν μεταξύ άλλων πως «Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες μας δεν φανταζόμασταν, στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής μας, όντας άτυχες που χάσαμε τους συζύγους μας σε αυτήν την ηλικία, το στήριγμά μας, τον πατέρα των παιδιών μας, αντί να πενθούμε και να προσπαθούμε να ανασυγκροτήσουμε εκ νέου τη ζωή μας, να αναγκαζόμαστε λόγω του άδικου αυτού άρθρου να παλεύουμε για το αυτονόητο. Την επιβίωσή μας. Η χηρεία δεν είναι επιλογή, ούτε προνόμιο. Είναι το βαρύ κτύπημα της μοίρας που ανατρέπει τη ζωή του επιζώντα και της οικογένειάς του». Εν τέλει ζήτησαν να εγκριθεί ψήφισμα άρσης του ηλικιακού κριτηρίου χορήγησης σύνταξης χηρείας κάτι που έγινε. Συγκεκριμένα μάλιστα αποφασίστηκε και συγκροτήθηκε μια επιτροπή για να συσταθεί το ψήφισμα.

Σχετικά μάλιστα ο περιφερειάρχης είπε: Θα στηρίξουμε το ψήφισμα αυτό γιατί δεν γίνεται να κόβουν από τον κόσμο. Πρέπει να ξέρουν πως το πρόβλημα δεν λύνεται έτσι. Το πρόβλημα της χώρας λύνεται με παραγωγή. Η χώρα δεν παράγει και όταν το κάνει γίνεται «μαύρα».

*Το θέμα για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της εταιρίας «ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ» κατόπιν σχετικής επερώτησης της Περιφερειακής Παράταξης «Θεσσαλών Συμπολιτεία» θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου στον Βόλο.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass