ΗΜΕΡΙΔΑ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Μπορούμε να έχουμε λαχανόκηπο …στο μπαλκόνι

* Παροτρύνσεις στους Λαρισαίους να ασχοληθούν με την αστική γεωργία για παραγωγή ποιοτικών προϊόντων

Δημοσίευση: 28 Απρ 2017 22:10

Να ασχοληθούν οι Λαρισαίοι με την Αστική Γεωργία, τους δημοτικούς λαχανόκηπους και την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων παρότρυναν οι ομιλητές στη χθεσινή ημερίδα με θέμα «Αστική Γεωργία», που διοργάνωσε ο Δήμος Λαρισαίων στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο. Η ημερίδα εντασσόταν στο πλαίσιο της 2ης Οικογιορτής Λάρισας, που πραγματοποιείται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 29 και 30 Απριλίου στο Αισθητικό Αλσος Λάρισας.

Στην ομιλία της η Μαρία Παρταλίδου, επ. καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Τμήμα Γεωπονίας/Τομέας Αγροτικής Οικονομίας) αναφέρθηκε καταρχήν στην ανάγκη εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών στις μεθόδους της βιολογικής γεωργίας, στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, που θα καλύπτουν μέρος των διατροφικών αναγκών των καλλιεργητών και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να ασχολούνται με τη γη. Όσον αφορά στις εμπειρίες των απασχολούμενων στους αστικούς Λαχανόκηπους η οικονομική κρίση έπαιξε ρόλο στην απόφασή τους για να υποβάλουν τη σχετική αίτηση στον λαχανόκηπο, όπως επίσης και η ανάγκη να παράγει κάποιος τα δικά του προϊόντα, ώστε να ξέρει τι τρώει.

Για την ποιότητα των εδαφών στο Αστικό Περιβάλλον και τη σημασία της στην Αστική Γεωργία μίλησε ο δρ. Χρίστος Τσαντήλας, τακτικός ερευνητής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών -ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός “ΔΗΜΗΤΡΑ”.

Ο επ. καθηγητής Ανθοκομίας του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Χρήστος Λύκας μίλησε για την αλληλεπίδραση του πρασίνου με το αστικό και περιαστικό περιβάλλον, τα οφέλη και τους κινδύνους στην Αστική Γεωργία”. Σύμφωνα με τον κ.Λύκα «με τον όρο Αστικό Πράσινο εννοούμε περισσότερο την αμφίδρομη σχέση του αστικού τεχνητού χώρου με τα φυτά μέσα στον αστικό ιστό, παρά τον καθορισμό των φυτικών ειδών που μπορούν να περιέχονται μέσα σ’ αυτόν. Έτσι για να καταστεί το πράσινο μέσα στην πόλη βιώσιμο θα πρέπει να διερευνηθεί πώς τα φυτά διαμορφώνουν ή επηρεάζουν τις λειτουργίες και τις συνθήκες μέσα στην πόλη αλλά και πώς το τεχνητό περιβάλλον επηρεάζει την ανάπτυξή τους. Ειδικότερα στην περίπτωση της Αστικής Γεωργίας για την παραγωγή προϊόντων, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη μια σειρά παραγόντων που επηρεάζουν άμεσα όχι μόνο την ανάπτυξη των φυτών αλλά και την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων».

Ο δρ Αλέξανδρος Παπαχατζής, Καθηγητής Δενδροκομίας/αναπλ. πρόεδρος του Συμβουλίου ΤΕΙ Θεσσαλίας/διευθυντής του Εργ. Δενδροκηπευτικών και Εδαφικών Πόρων” ανέλυσε τη διαδικασία εγκατάστασης λαχανόκηπων σε ταράτσες και μπαλκόνια. Σύμφωνα με τον κ.Παπαχατζή «υπάρχουν πρακτικές λύσεις για να μπορεί ο καθένας μας, να καλλιεργήσει στον διαθέσιμο χώρο που διαθέτει μέσα στις πόλεις, στο σπίτι του ή στο διαμέρισμά του, είτε αυτός είναι κάποια ταράτσα, είτε κάποιο μπαλκόνι, ακόμη κι ένας κάθετος τοίχος, τα λαχανικά για το καθημερινό του τραπέζι και όχι μόνο». Παρουσιάστηκαν δε προτάσεις και απλές τεχνικές, ώστε να μπορούμε να έχουμε διαθέσιμα έξω από την πόρτα μας, από τα αρωματικά και μυρωδικά της κουζίνας μας μέχρι και κάποια φρούτα, υγιεινά, βιολογικά και προπάντων να τα βλέπουμε να μεγαλώνουν κοντά μας.

Ο Στέφανος Σακελλαρίδης, ως εκπρόσωπος της Ομάδας Αστικών και Περιαστικών Καλλιεργειών (ΠΕΡ.ΚΑ.) Καρατάσου Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στη δράση της Ομάδας, η οποία δημιουργήθηκε στις αρχές του 2011 από ανθρώπους της πόλης που έχουν ως στόχο τη συλλογική καλλιέργεια λαχανικών, εποχιακών φρούτων, λουλουδιών και βοτάνων σε αγρό μέσα ή κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Με την υποστήριξη του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου, η ομάδα άρχισε να καλλιεργεί σε ένα μικρό τμήμα από την έκταση των 689 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου Καρατάσου. Η καλλιέργεια είναι μη κερδοσκοπική, καλύπτει μέρος από τις ανάγκες των μελών της ομάδας, στηρίζει ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και γίνεται με βάση τις αρχές της βιολογικής, βιοδυναμικής ή φυσικής καλλιέργειας με χρήση παραδοσιακών σπόρων και φυτών, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνουμε τα οφέλη που έχει η ενασχόληση και η επαφή με τη γη. Τα τρόφιμα που παράγονται είναι καθαρά, ασφαλή και ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει σεβασμός στη χλωρίδα και πανίδα που αναπτύχθηκε εκεί τα τελευταία χρόνια.

Τέλος η Κωνσταντίνα Χατζημίχου-Καλούση, υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ/νσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας αναφέρθηκε στην Αειφορία στην εκπαίδευση, ως θέμα στάσης αλλά και δράσης, αναλύοντας το παράδειγμα των σχολικών μας κήπων. Σύμφωνα με την κ. Καλούση «με φόντο την κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία και σε πείσμα των καιρών που θέλουν την έννοια του κοινωνικού κράτους να αποδυναμώνεται, η Α/θμια Εκπ/ση Λάρισας πήρε την πρωτοβουλία να φέρει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον σχολικό κήπο σαν ένα χώρο όπου οι μαθητές θα μπορούν να εισαχθούν σε έναν εναλλακτικό τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης. Να μάθουν τα παιδιά ότι η καλλιέργεια της δικής τους τροφής απαιτεί τον συμμετοχικό σχεδιασμό, κατάλληλη τεχνολογία, αμοιβαία βοήθεια και ευαισθητοποίηση στα οικολογικά όρια της Αειφόρου ανάπτυξης. Μια από τις βασικές δράσεις ήταν ο συντονισμός και η υποστήριξη σχολείων που πραγματοποιούν περιβαλλοντικά προγράμματα με κοινό ή παραπλήσιο θέμα. Το Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που ιδρύσαμε, είχε διάρκεια 3 χρόνια και πρόσφερε τη δυνατότητα δημιουργίας και διατήρησης ενός επικοινωνιακού πλαισίου μεταξύ μαθητών / εκπαιδευτικών διαφορετικών περιοχών και κοινωνικών φορέων. Στόχευε στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των μαθητών μέσω της δημιουργίας μικρών σχολικών κήπων. Το δίκτυο στο οποίο συμμετείχαν γύρω στα 80 σχολεία της Προσχολικής, Δημοτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και Ειδικά σχολεία, συνεργάστηκε με την τοπική Αυτοδιοίκηση, επιστημονικούς και άλλους φορείς και διοργάνωσε σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς καθώς και ανατροφοδοτικές συναντήσεις προκειμένου να στηρίξει την υλοποίηση των προγραμμάτων τους».

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass