ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΣ ΑΝΑΨΥΧΗ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διακοπές με …καλό σκοπό!

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2017 22:15

Εργασίες αποκατάστασης σε μοναστήρια στην Αρμενία, διάσωση θαλάσσιων χελώνων στο Ιόνιο, περιβαλλοντικές δραστηριότητες στην Ισπανία και κατασκηνωτικά προγράμματα για παιδιά με ειδικές ανάγκες στην Τσεχία. Αυτές είναι λίγες μόνο από τις δεκάδες εθελοντικές θέσεις εργασίας που προσφέρονται από κοινωφελείς οργανισμούς και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο και απευθύνονται, συνήθως, σε νέους από 18 έως 30 ετών.

Η διάρκεια των προγραμμάτων είναι από δύο εβδομάδες και έως και μερικούς μήνες, ενώ στους συμμετέχοντες παρέχεται, ως αντάλλαγμα στην εργασία τους, δωρεάν τροφή και στέγη αλλά και η ευκαιρία να κάνουν διακοπές, να γνωρίσουν έναν καινούργιο τόπο και φυσικά, νέους ανθρώπους από διάφορα μέρη του πλανήτη.

Η εθελοντική εργασία είναι ένας τρόπος μέσω του οποίου οι νέοι έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν, να δουν καινούργια μέρη, να προσφέρουν και φυσικά να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία σε τομείς του ενδιαφέροντός τους. Παράλληλα, η συμμετοχή σε τέτοιου είδους προγράμματα ανοίγει νέους επαγγελματικούς ορίζοντες και ευκαιρίες εργασίας. Ανάλογα με το πόσο τολμηρός είναι κάθε νέος υπάρχουν προγράμματα που μπορεί να είναι εντός Ελλάδας, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το σπίτι του ή ακόμη και σε πολύ μακρινές χώρες, που δύσκολα κάποιος θα επισκεπτόταν. Ο εθελοντής εργάζεται κάποιες ώρες της ημέρας στον οργανισμό που έχει επιλέξει, χωρίς αμοιβή, ενώ του παρέχεται δωρεάν τροφή και στέγη. Στον ελεύθερο χρόνο του μπορεί να κάνει όποια δραστηριότητα επιθυμεί και να γνωρίσει από κοντά τα ήθη και τα έθιμα του τόπου που έχει επισκεφθεί.

Από τις πιο γνωστές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα, είναι η Έλιξ, η οποία προσφέρει προγράμματα εθελοντικής εργασίας και πρακτικής άσκησης σε Ελλάδα και εξωτερικό, για διαστήματα μερικών εβδομάδων έως και λίγων μηνών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, για μια ευρεία γκάμα δράσεων που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό, το περιβάλλον και την κοινωνική προσφορά και η Volunteer4Greece, που προσφέρει αντίστοιχα προγράμματα στην Ελλάδα. Αντιστοίχως, υπάρχουν διεθνείς οργανώσεις όπως είναι η AIESEC που μέσω του προγράμματος Global Volunteer (Παγκόσμιος Εθελοντής) δίνει την ευκαιρία σε νέους να δουλέψουν πάνω σε δράσεις που έχουν αντίκτυπο σε κοινωνικά ζητήματα όπως η βελτίωση εκπαίδευσης, η εξάλειψη της φτώχειας, η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Μέσα από τα, διάρκειας 6 έως 8 εβδομάδων, προγράμματά της οι εθελοντές συνεργάζονται με τοπικούς φορείς και κοινότητες, προκειμένου να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν ένα πιο υγιές και βιώσιμο μέλλον για την κοινωνία τους.

Φυσικά, πέρα από τις οργανώσεις που προσφέρουν πληθώρα προγραμμάτων εθελοντικής εργασίας παγκοσμίως, υπάρχουν και στην Ελλάδα πολλοί οργανισμοί που διαθέτουν αντίστοιχες θέσεις. Για παράδειγμα, ο «Αρκτούρος» που βοηθά στη διάσωση της καφέ αρκούδας και ο «Αρχελών» που ασχολείται με την προστασία της θαλάσσιας χελώνας αναζητούν άτομα που μπορούν να συνεισφέρουν στις δραστηριότητές τους, παρέχοντάς τους δωρεάν διαβίωση για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Παναγιώτα Φούντα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass