ΑΝΑΡΠΑΣΤΕΣ ΟΙ ΚΑΡΥΔΕΣ ΣΤΑ ΜΑΝΑΒΙΚΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Επιλέγουν δίαιτα αλά… Survivor!

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2017 23:20

Τις συνήθειες των Survivors φαίνεται να υιοθετεί ο Λαρισαίος. Το φυσικό περιβάλλον δεν απέχει και πολύ από αυτό της Καραϊβικής. Υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία. Μπορεί οι φοίνικες (όχι κοκοφοίνικες) να μην άντεξαν τον χειμώνα αλλά οι καρύδες γίνονται ανάρπαστες στα μανάβικα της πόλης.

Οι Λαρισαίοι τηλεθεατές θέλησαν να φέρουν στο σπίτι τους την εξωτική γεύση της ινδικής καρύδας και την αναζητούν στα καταστήματα μαναβικής. Μέχρι και 70% αυξήθηκε η ζήτηση λένε στην «Ε» έμποροι της πόλης, που έχουν ξαφνιαστεί από την προσέλευση των καταναλωτών που θέλουν να προμηθευτούν καρύδες, κάνοντας λόγο για επιρροή από το τηλεοπτικό παιχνίδι, μιας και πριν λίγο καιρό τους ήταν αδιάφορο το εξωτικό φρούτο.

Την καρύδα που μίσησαν Διάσημοι και Μαχητές του Survivor «ανακάλυψαν» ξαφνικά οι Λαρισαίοι. Ο Βασίλης, ιδιοκτήτης μανάβικου, εξηγεί πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα μετά τη μεγάλη τηλεθέαση που καταγράφει το τηλεοπτικό παιχνίδι. «Είκοσι φορές πάνω είναι η αύξηση που καταγράφηκε στο δικό μου κατάστημα. Οι Λαρισαίοι έρχονται, ρωτούν, αγοράζουν και ψάχνουν για καρύδες. Τους εξηγώ όμως ότι δεν αξίζει τον κόπο».

Λίγο η περιέργεια, λίγο η επιρροή από την τηλεόραση αυξήθηκε η ζήτηση, αυξήθηκαν και οι πωλήσεις. Μικροί και μεγάλοι επιδίδονται στο άνοιγμα της καρύδας με σφυράκια, τσεκούρια και με το youtube να παίζει σε επανάληψη τα βίντεο που δείχνουν τους «εύκολους» τρόπους ανοίγματος χωρίς εργαλεία. «Σαφώς, ο κόσμος έχει περιέργεια, εξάλλου ότι εμφανίζεται στο γυαλί πουλάει», αναφέρουν επαγγελματίες του χώρου.

Οι καρύδες που θα βρει ο καταναλωτής στην αγορά είναι περίπου στα 300 γραμμάρια και πωλούνται από 80 λεπτά του ευρώ έως 2,50 ευρώ το κομμάτι.

Επίσης, στην αγορά ο καταναλωτής μπορεί να βρει καρύδες ξυρισμένες (χωρίς μαλλί δηλαδή), με σπασμένο το πάνω μέρος ή με διαφορετικό καπάκι για την κατανάλωση του νερού της πιο εύκολα αλλά και πιο ακριβά.

Διατροφή

Από τους καρπούς του κοκοφοίνικα παράγεται γάλα, βούτυρο, λάδι, ζάχαρη, αλεύρι, γιαούρτι, κρέμες ζαχαροπλαστικής. Η καρύδα ήταν γνωστή για τη διατροφική της αξία σε όσους προσέχουν τη διατροφή τους και κυρίως στους χορτοφάγους.

«Υπάρχει ζήτηση», αναφέρει η Βικτώρια, ιδιοκτήτρια καταστήματος vegan «τα προϊόντα με καρύδα ήταν γνωστά και πριν το Survivor. Το γάλα της το χρησιμοποιούμε κυρίως στα γλυκά. Η ζάχαρη από καρύδα έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ενώ το νερό της είναι ένα φυσικό ισοτονικό».

H καρύδα είναι σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων, βιταμινών και μετάλλων. Το ανθρώπινο δέρμα αντιδρά θετικά στα ευεργετικά συστατικά της καρύδας, τα μεταλλικά άλατα και τα ιχνοστοιχεία, που βοηθούν στην αποτοξίνωσή του.

Το παρθένο λάδι καρύδας είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, που διεισδύουν στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας, προστατεύοντας το δέρμα από τη δημιουργία ελεύθερων ριζών. Επίσης, το λάδι από καρύδα, χάρη στη μικρή μοριακή δομή του, επιτρέπει τη γρήγορη απορρόφησή του από το δέρμα, χαρίζοντας βαθιά ενυδάτωση στην επιδερμίδα, απομακρύνοντας τα επιφανειακά νεκρά κύτταρα και αφήνοντας το δέρμα λείο, απαλό και φωτεινό.

Στην κοσμητολογία, το λάδι καρύδας είναι γνωστό για την αντιγηραντική και αντιοξειδωτική του δράση, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη E και φυσικά καροτένια.

Της Ζωής Παρμάκη

Φωτ. Κώστας Τσάντζος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass