ΕΚΔΟΘΗΚΕ 12ΣΕΛΙΔΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

"Η γενέθλια γη του ομηρικού Αχιλλέα"

Δημοσίευση: 21 Μαϊ 2017 15:10

Η γενέθλια γη του ομηρικού Αχιλλέα" είναι ο τίτλος του 12σέλιδου φυλλαδίου που εκδόθηκε από τον Δήμο Φαρσάλων και το οποίο θα δίδεται σ' όλους όσοι επισκέπτονται την περιοχή και τα μνημεία της.


Στο φυλλάδιο καταγράφεται το πολιτιστικό και περιβαλλοντικό απόθεμα του Δήμου Φαρσάλων στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Φωτογραφικό υλικό από αρχαία και θρησκευτικά μνημεία, αρχαιολογικά ευρήματα που κοσμούν διάφορα μουσεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κοσμική αρχιτεκτονική καθώς και φωτογραφίες από το περιβάλλον και τη σύγχρονη πόλη. Στο φυλλάδιο αναφέρονται τα εξής: Ο Δήμος Φαρσάλων είναι ένα από τα αρχαιότερα λίκνα κατοίκησης στην Ευρώπη, καθώς μετρά 9 χιλιετηρίδες αδιάλειπτης ύπαρξης. Διαθέτει 66 αρχαιολογικούς χώρους από τη Νεολιθική μέχρι τη Ρωμαϊκή Περίοδο, 6 αρχαία κάστρα, 1 αρχαίο Νυμφαίο σπήλαιο, 12 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, 1 οθωμανικό τεκέ των μπεκτασήδων δερβίσηδων, 1 οθωμανικό πυργόσπιτο, 2 κονάκια των οθωμανικών τσιφλικιών, το μεγαλύτερο σωζόμενο τοξωτό γεφύρι στην Ελλάδα και δύο επιπλέον μικρά τοξωτά γεφύρια. Και τα τρία γεφυρώνουν την κοίτη του Απιδανού ποταμού. 56 παραδοσιακές λιθόκτιστες κρήνες αλλά και 63 βασικές παραδοσιακές γιορτές, που εγκολπώνουν τα τοπικά έθιμα του πληθυσμού. Είναι ένας τόπος με ρίζες στην αχλύ του χρόνου και με πλούσια παρακαταθήκη για το μέλλον.
Η πόλη των Φαρσάλων, η πολυθρύλητη Φθία των μυκηναϊκών χρόνων υπήρξε ο γενέθλιος τόπος του εμβληματικότερου των αρχαίων Ελλήνων ηρώων, του ομηρικού Αχιλλέα, αλλά και ο τόπος λατρείας της μητέρας του, της Νηρηίδας Θέτιδας. Υψώνεται επάνω από τις πηγές του Απιδανού ποταμού, σε μια θέση στρατηγικής σημασίας, καθώς ήλεγχε πάντα τους δρόμους που οδηγούσαν από τη Βόρεια στη Νότια Ελλάδα. Στην ιστορική αρχαιότητα ήταν η πρωτεύουσα της θεσσαλικής τετράδας Φθιώτιδας και αναδείχθηκε αναμφισβήτητα σε μια από τις πλουσιότερες και ισχυρότερες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας, διάσημη για το ιππικό της και την τρυφηλή ζωή των αριστοκρατών κατοίκων της. Στον Δήμο Φαρσάλων ανήκουν πολλές αρχαίες ακροπόλεις, σημαντικά κάστρα της κλασικής και ελληνιστικής περιόδου, όπως η Σκοτούσσα, η Ερέτρια, το Πεύμα, το Ευύδριο, η Παλαιοφάρσαλος, το Παλαιόκαστρο.
Στα χρόνια της βυζαντινής και αργότερα της οθωμανικής αυτοκρατορίας η περιοχή των Φαρσάλων γνώρισε και στιγμές κάμψης, αλλά και στιγμές ευμάρειας, δημιουργίας και ανάπτυξης.
Σπουδαία θρησκευτικά μνημεία αναδύθηκαν στα χρόνια αυτά, όπως το μεγάλο προσκύνημα της Παναγίας της Δεμερλιώτισσας στον Σταυρό Φαρσάλων, ο "Χθόνιος" Ναός της Παναγίας Υπαπαντής στο Θετίδιο, ο Ναός των Αγίων Αναργύρων στη Ζωοδόχο Πηγή, ο Άγιος Νικόλαος στα Φάρσαλα, αλλά και το αλλόδοξο, μουσουλμανικό μοναστήρι στην Ασπρόγεια, ο Τεκές Ντουρμπαλή Σουλτάν.
Πενήντα έξι παραδοσιακές λιθόκτιστες κρήνες, διασπαρμένες σ' όλη τη φαρσαλινή ύπαιθρο χώρα, 2 σημαντικά κονάκια, 1 πυργόσπιτο, η τοξωτή γέφυρα του Ενιπέα, 2 παραδοσιακές δεξαμενές, όλα αυτά είναι τα σημάδια των στιγμών της άνθησης του τόπου.
Ο Δήμος Φαρσάλων είναι ένας τόπος έμφορτος συναρπαστικών μύθων, λαμπρής ιστορίας και σύγχρονης ανάπτυξης. Είναι ο τόπος που σηματοδότησε τη μυθική γένεση του ελληνικού έθνους. Δευκαλίων και Πύρρα, Θέτιδα και Πηλέας, Αχιλλέας και Μυρμιδόνες, Πολυδάμαντας, Βουκεφάλας, Καίσαρ και Πομπηίος. Εδώ το παρελθόν μπολιάζει καθημερινά το παρόν σ' ένα γαϊτανάκι ελπίδων, ονείρων και δημιουργίας. Αυτός ο φιλόξενος τόπος καλεί τους υπόλοιπους Έλληνες και τους ξένους επισκέπτες να τον γνωρίσουν, να δουν τα ειδυλλιακά τοπία που κρύβει, να θαυμάσουν τα πολλά και διαχρονικά μνημεία του, να αφουγκραστούν τους ήχους της ελληνικής μητέρας γης, να γευτούν τα προϊόντα του.
* Η επιμέλεια της έκδοσης του 12σέλιδου φυλλαδίου ανήκει στον δήμαρχο Φαρσάλων κ. Άρη Καραχάλιο, ενώ τα κείμενα, η σύνταξη, οι φωτογραφίες και η αισθητική επιμέλεια στην ειδική συνεργάτιδα του δημάρχου, αρχαιολόγο κ. Βάσω Νούλα.
Τυπώθηκαν 2.000 αντίτυπα, με συνολικό κόστος 370 ευρώ (με το ΦΠΑ).

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε")
Του Αχ. Μπακαλέξη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass