ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΚΛΕΨΑΝ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΑ ΣΕ ΛΑΡΙΣΑ, ΒΟΛΟ ΚΑΙ ΛΑΜΙΑ

«Επιδημία» οι κλοπές εξοπλισμού σε νοσοκομεία

* Κλέβουν γαστροσκόπια και κολονοσκόπια συγκεκριμένης εταιρίας *Στο ΠΠΓΝΛ ο δράστης χρησιμοποίησε αντικλείδι για να ανοίξει και… κλείδωσε φεύγοντας *Ματαιώθηκαν προγραμματισμένες εξετάσεις βάζοντας σε ταλαιπωρία ασθενείς από όλη τη Θεσσαλία

Δημοσίευση: 23 Μαϊ 2017 22:30

Σε «επιδημία» εξελίσσονται οι τέσσερις συνολικά κλοπές ιατροτεχνολικού εξοπλισμού από ισάριθμα νοσοκομεία της χώρας, προκαλώντας προβληματισμό τόσο στο Υπουργείο Υγείας όσο και στην ΕΛ.ΑΣ., καθώς πρόκειται για δράστες που όχι μόνο κινούνται με άνεση στα νοσοκομεία αλλά έχουν και γνώσεις για τον εξοπλισμό, κλέβοντας μηχανήματα από συγκεκριμένες κλινικές και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», της ίδιας εταιρίας, «αδιαφορώντας» για τον ίδιο εξοπλισμό άλλων εταιριών.

Η πρώτη κλοπή στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» στην Αθήνα θεωρήθηκε ως μεμονωμένο γεγονός, αλλά η υπόθεση προσλαμβάνει πλέον άλλες διαστάσεις, καθώς το περασμένο Σαββατοκύριακο οι άγνωστοι δράστες έκλεψαν γαστροσκόπια και ενδοσκόπια από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου αλλά και το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

Από τις πρώτες εκτιμήσεις, κυρίως γιατρών και λιγότερο της ΕΛ.ΑΣ., ως κίνητρο των δραστών φέρεται η μεταπώληση του κλεμμένου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, το πιθανότερο σε κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα του εξωτερικού, καθώς σε νοσοκομείο της Ελλάδας δεν μπορούν επίσημα να χρησιμοποιηθούν αφού διαθέτουν σειριακό αριθμό. Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στην έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου αντί των εικασιών να εξακριβωθούν τα πραγματικά κίνητρα των κλεφτών.

Η κλοπή εξοπλισμού (γαστροσκόπια και κολονοσκόπια που χρησιμοποιούνται για διαγνωστικές αλλά και θεραπευτικές εξετάσεις) από το Ενδοσκοπικό Τμήμα της Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής κλινικής του ΠΠΓΝΛ έχει και άλλες επιπτώσεις, καθώς σήμανε και την ταλαιπωρία ασθενών από τη Θεσσαλία και τη Φθιώτιδα αφού χθες αναβλήθηκαν προγραμματισμένα ραντεβού.

Τα προγραμματισμένα ραντεβού θα αναβληθούν και σήμερα επίσης, με τον διοικητή του ΠΠΓΝΛ Παν. Νάνο, που κατέθεσε χθες μήνυση κατά αγνώστων διατάσσοντας παράλληλα ΕΔΕ, να σημειώνει στην «Ε» πως θα αναζητηθεί προσωρινή λύση «με δανεικό εξοπλισμό για την εξυπηρέτηση των ασθενών» και τον καθηγητή Γαστρεντερολογίας της Ιατρικής Λάρισας και διευθυντή της Κλινικής, Σπ. Ποταμιάνο, να σημειώνει την ανάγκη «απόκτησης νέου εξοπλισμού για την εύρυθμη λειτουργία της κλινικής».

ΑΝΤΙΚΛΕΙΔΙ

Μετά την κλοπή εξοπλισμού στον «Άγιο Σάββα», οι κλέφτες έδρασαν παράλληλα το περασμένο Σαββατοκύριακο σε τρία νοσοκομεία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ήτοι στο ΠΠΓΝ Λάρισας, το ΓΝ Βόλου και το ΓΝ Λαμίας.

Η κλοπή στο Ενδοσκοπικό Τμήμα του ΠΠΓΝΛ διαπιστώθηκε νωρίς χθες το πρωί από νοσηλεύτρια του Τμήματος όταν ξεκίνησε την προετοιμασία για την υποδοχή των ασθενών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», η νοσηλεύτρια που κλείδωσε το Τμήμα, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής (εφημέρευε η Γαστρεντερολογική Κλινική του ΕΣΥ), το βρήκε κλειδωμένο και χθες το πρωί, εξέλιξη που σημαίνει ότι ο δράστης χρησιμοποίησε αντικλείδι με το οποίο κλείδωσε μάλιστα το Τμήμα μετά την κλοπή.

Τη χρήση κλειδιού επιβεβαιώνουν και αστυνομικές πηγές αφού δεν διαπιστώθηκαν ίχνη διάρρηξης στην είσοδο του Τμήματος. Η υπόθεση αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες της «Ε», οι δράστες έκλεψαν δυο γαστροσκόπια και δύο κολονοσκόπια όλα της ίδιας εταιρίας (OLYMPUS).

Έτσι δεν έκλεψαν ενδοσκόπια άλλων εταιριών (π.χ. PENTAX), ενώ ο δράστης – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – «γνώριζε και τη διαφορά ανάμεσα στο πλάγιο και το ευθύ ενδοσκόπιο», αφού από το ΠΠΓΝΛ δεν έκλεψε τα πλάγια ενδοσκόπια που χρησιμοποιούνται για εξειδικευμένες εξετάσεις.

 Ο δράστης άνοιξε τις ντουλάπες του Τμήματος και αφαίρεσε τα 4 συγκεκριμένα ιατρικά μηχανήματα, τα οποία λόγω του μικρού τους μεγέθους, φυγαδεύτηκαν εύκολα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που διαθέτει φύλαξη. Μαζί έκλεψε επίσης και ένα καλώδιο που συνδέει τα ενδοσκόπια με τον επεξεργαστή εικόνας.

Μένει βέβαια να απαντηθεί πώς ο δράστης διέθετε αντικλείδι με το οποίο ξεκλείδωσε αλλά και κλείδωσε το Τμήμα φεύγοντας για να μην κινηθούν υποψίες, τουλάχιστον μέχρι να διαφύγει από το Νοσοκομείο. Γνώριζε επίσης ότι λόγω της αργίας του Σαββατοκύριακου θα δρούσε με μεγαλύτερη ευκολία αφού δεν θα σημειωνόταν κίνηση του προσωπικού αλλά και συνοδών ασθενών λόγω της θέσης του Τμήματος στο «υπόγειο» του νοσοκομείου.

Παρεμπιπτόντως να διευκρινισθεί πως από τα κλεμμένα μηχανήματα, το ένα γαστροσκόπιο ήταν χαλασμένο ενώ το ένα κολονοσκόπιο ήταν επίσης χαλασμένο και μη επισκευάσιμο. Έτσι η αξία και των τεσσάρων κλαπέντων μηχανημάτων, με αφορμή και την παλαιότητα, την πολυχρησία κλπ έχει μειωθεί και ανέρχεται περίπου στις 15.000 ευρώ. Για την απόκτηση ωστόσο καινούργιων θα απαιτηθούν τουλάχιστον 80.000 ευρώ.

Το ουσιαστικό ωστόσο πρόβλημα που δημιουργείται αφορά στην εξυπηρέτηση των ασθενών, καθώς προγραμματισμένα από ημέρες ραντεβού αναβλήθηκαν χθες και θα αναβληθούν και σήμερα, αφού τα κλεμμένα γαστροσκόπια και κολονοσκόπια ήταν τα μοναδικά λειτουργούντα που διέθετε η Πανεπιστημιακή Γαστρεντερολογική Κλινική του ΠΠΓΝΛ, καλύπτοντας ανάγκες ασθενών από Θεσσαλία και Φθιώτιδα.

Ο κ. Νάνος διευκρίνισε χθες στην «Ε» πως θα αναζητηθεί λύση «με δανεικό εξοπλισμό» για την εξυπηρέτηση των ασθενών, ενώ ο κ. Ποταμιάνος σημείωνε την ανάγκη «απόκτησης νέου εξοπλισμού με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία της κλινικής» καθώς χρησιμοποιούνται για διαγνωστικές αλλά και θεραπευτικές εξετάσεις.

ΠΠΓΝΛ

Με αφορμή την κλοπή από το ΠΠΓΝΛ ανακοινώθηκε χθες ότι «κλοπή ιατρικού εξοπλισμού σημειώθηκε από το Γαστρεντερολογικό Εξωτερικό Ιατρείο της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και συγκεκριμένα κλάπηκαν δύο γαστροσκόπια και δύο κολονοσκόπια, τα δύο ήταν λειτουργικά και τα άλλα ήταν σε διαδικασία να επισκευαστούν.

Η αξία των κλεμμένων ανέρχεται περίπου στις 15.000 ευρώ και αυτό λόγω παλαιότητας, ενώ για να τα αντικαταστήσει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με καινούρια θα απαιτηθούν περίπου 80.000 ευρώ.

Πέραν της οικονομικής ζημιάς, πρόβλημα εντοπίζεται και στα προγραμματισμένα ραντεβού των ασθενών που ακυρώθηκαν για σήμερα (σ.σ. χθες) και αύριο (σ.σ. σήμερα), ενώ από τη διοίκηση εξετάζονται τρόποι για την επίλυση του προβλήματος.

Από την διοίκηση του Νοσοκομείου κλήθηκε το Τμήμα Ασφάλειας Λάρισας για να επιληφθεί της υπόθεσης και είναι σε εξέλιξη η προανάκριση που διενεργείται. Ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Παναγιώτης Νάνος κατέθεσε μήνυση κατ’ αγνώστων και αποφάσισε τη διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης» καταλήγει η ανακοίνωση του νοσοκομείου.

ΛΑΜΙΑ

Το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε επίσης ανακοίνωση και για την κλοπή στη Λαμία, όπου σημειώνεται πως τη «Δευτέρα 22-05-17 και ώρα 08:30 π.μ., η Διευθύνουσα του Γ.Ν. Λαμίας με την παρουσία του Επιμ. Α’ Πνευμονολογίας – Υπεύθυνου του Βρογχοσκοπικού Εργαστηρίου του Γ.Ν. Λαμίας, ενημέρωσαν τη Διοίκηση για τη διάρρηξη και κλοπή μηχανημάτων του Βρογχοσκοπικού και Γαστρεντερολογικού Εργαστηρίου, τα οποία βρίσκονται στον 4ο όροφο του Γ.Ν Λαμίας.

Άμεσα ενημερώθηκε το ΕΚΕΠΥ και αμέσως μετά το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας. Κατόπιν τούτων, πιστοποιήθηκε η κλοπή δύο Κολονοσκοπίων και ενός  Γαστροσκοπίου από το Γαστρεντερολογικό Εργαστήριο καθώς και ενός  Βρογχοσκοπίου από το Βρογχοσκοπικό Εργαστήριο».

ΒΟΛΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι προχθές Κυριακή το μεσημέρι, νοσηλευτής του Γαστρεντερολογικού Τμήματος του ΓΝ Βόλου διαπίστωσε διάρρηξη στο Τμήμα από το οποίο άγνωστοι δράστες είχαν κλέψει δύο ενδοσκόπια.

 

ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: ΞΕΦΡΑΓΟ ΑΜΠΕΛΙ… ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Να επιδείξει άμεσα αντανακλαστικά στο θέμα της διαφύλαξης της Δημόσιας περιουσίας, με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά κλοπών ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από νοσοκομεία της χώρας, ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας.

Απευθυνόμενος προς τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, σημειώνει πως «το τελευταίο διάστημα βλέπουν το φως της δημοσιότητας αλλεπάλληλα περιστατικά κλοπής συγκεκριμένου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από δημόσια νοσοκομεία της χώρας» για να προσθέσει ότι «μόνον τις τελευταίες ημέρες, διαπιστώθηκαν κλοπές σε τέσσερα νοσηλευτικά ιδρύματα, που αφορούν μηχανήματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Πρόκειται για τον «Άγιο Σάββα» στην Αθήνα, από όπου εκλάπησαν μηχανήματα και εξαρτήματα από τη Γαστρεντερολογική και την Πνευμονολογική Κλινική, ενώ ακολούθησαν τα Νοσοκομεία Βόλου, Πανεπιστημιακό Λάρισας και Λαμίας, με παρόμοια περιστατικά».

Ο κ. Κέλλας υποστηρίζει ακόμη ότι «ο χρόνος αλλά και ο τρόπος με τον οποίο έγιναν οι κλοπές καθιστά σαφές πως πρόκειται για καλά οργανωμένο κύκλωμα, το οποίο γνωρίζει την κατάσταση εντός των νοσοκομείων όπου δρα, έχοντας εξαιρετικά λεπτομερή πληροφόρηση.

Επίσης, όπως λένε οι ειδικοί, τα γαστροσκόπια και κολονοσκόπια που εκλάπησαν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εντός της χώρας, καθώς φέρουν σειριακό αριθμό και είναι αδύνατο να επισκευασθούν σε περίπτωση βλάβης. Ωστόσο, μπορούν να σταλούν στο εξωτερικό, για να χρησιμοποιηθούν αυτούσια ή ως ανταλλακτικά...».

Την ίδια ώρα όμως, όπως τονίζει ο βουλευτής «τα προβλήματα στην ήδη βεβαρημένη δημόσια υγεία διογκώνονται από τις παραπάνω δυσάρεστες εξελίξεις, αφού αναβάλλονται εξετάσεις ασθενών, που βρίσκονται ακόμη και για μήνες σε λίστα αναμονής».

Ο Λαρισαίος πολιτικός υπενθυμίζει πως «στη δύσκολη εποχή που διάγουμε, η απώλεια πανάκριβου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που σχετίζεται άμεσα με την υγεία ανθρώπων είναι δυσαναπλήρωτη» και ερωτά τον υπουργό Υγείας κ. Ξανθό σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να διαφυλάξει την περιουσία του συστήματος δημόσιας υγείας.

 

ΠΟΛΑΚΗΣ: ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΩΝ Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥΣ

ΑΘΗΝΑ

Αισιόδοξος ότι θα εξαρθρωθεί- και μάλιστα πολύ σύντομα – η σπείρα που αφαιρεί ιατρικό εξοπλισμό από νοσοκομεία, εμφανίστηκε ο Παύλος Πολάκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι «η σύλληψη των μελών της οργανωμένης σπείρας είναι θέμα ημερών»,

Οπως επεσήμανε ο Παύλος Πολάκης σε ανακοίνωσή του «τα τελευταία εικοσιτετράωρα βρίσκεται σε εξέλιξη δράση οργανωμένης σπείρας, η οποία διαρρηγνύει κλινικές ή τμήματα δημόσιων νοσοκομείων και υπεξαιρεί συγκεκριμένου είδους ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ο οποίος χρησιμοποιείται καθημερινά και σε ευρεία κλίμακα για την εξέταση ασθενών».

Πρόσθεσε δε πως «η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με τους διοικητές των νοσοκομείων, έχει εξασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση των ραντεβού ασθενών, στα πληγέντα νοσοκομεία, αλλά και τη λήψη αυξημένων μέτρων ασφαλείας, με το υπάρχον δυναμικό υπηρεσιών φύλαξης, στα υπόλοιπα δημόσια νοσοκομεία της χώρας»

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass