ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΟΜΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Εθελοντές για την προστασία του Μεταξοχωρίου

*Από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβρη κάτοικοι βρίσκονται σε ετοιμότητα με τα αγροτικά τους μηχανήματα

Δημοσίευση: 24 Μαϊ 2017 22:35

«Η έγκυρη αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και η προστασία του δάσους και κατ’ επέκταση του χωριού είναι υπόθεση όλων μας», διευκρινίζει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μεταξοχωρίου του Δήμου Αγιάς Γιάννης Πατσαβούρας και συστήνει στο κοινό την εθελοντική ομάδα για την αντιπυρική προστασία του χωριού.

Από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 η πυροπροστασία του χωριού πέρασε στα χέρια των εθελοντών. Όταν ακόμα η Αγιά δεν είχε πυροσβεστικό σταθμό οι κάτοικοι δραστηριοποιήθηκαν, δημιούργησαν ομάδες, διέθεσαν τα μηχανήματά τους και ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες. «Οι ομάδες αυτές είχαν σώσει τότε τα σπίτια των Λαρισαίων και των Αθηναίων που βρίσκονται περιμετρικά του χωριού», θυμούνται και προσθέτουν «όταν τα φλεγόμενα κουκουνάρια από το δάσος εκτινάσσονταν στις αυλές των σπιτιών οι κάτοικοι με τα βυτία τους έσβηναν τη φωτιά, καθώς τα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επιχειρούσαν να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο στο βουνό». Ήταν πριν δέκα χρόνια που η μεγάλη πυρκαγιά του Κισσάβου, έκανε στάχτη χιλιάδες στρέμματα πρασίνου και ήταν η αιτία που έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι. 

Οι ομάδες από κατοίκους του Μεταξοχωρίου για την αντιπυρική προστασία βρίσκονται σε επιφυλακή από την 1 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Συνολικά δημιουργήθηκαν 17 ομάδες. Η κάθε ομάδα αποτελείται από τρία άτομα, τα οποία κατά τις ημερομηνίες που έχουν οριστεί θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα με τα γεωργικά τους μηχανήματα. Τα τρακτέρ τους δηλαδή και να έχουν γεμάτα με νερό τα βυτία τους, για την άμεση επέμβαση σε περίπτωση πυρκαγιάς. Παράλληλα, η Κοινότητα εκτός από τη δημοσιοποίηση των ομάδων και τις ημερομηνίες που έχουν οριστεί αυτές υπεύθυνες, κάνει γνωστά τα σημεία που βρίσκονται οι κρουνοί αλλά και τον χώρο συγκέντρωσης των κατοίκων σε περίπτωση πυρκαγιάς.

«Ο κόσμος κινητοποιείται, συμμετέχει, δραστηριοποιείται. Άνθρωποι όλων των ηλικιών παίρνουν μέρος. Ειδικά στις μέρες μας που η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι δύσκολη πρέπει εμείς να νοιαστούμε για τον τόπο μας, εθελοντικά να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας», αναφέρει ο Γ. Πατσαβούρας για να προσθέσει ότι «στις ομάδες της αντιπυρικής προστασίας ανταποκρίνονται όλοι. Μπορεί όταν κάνουμε κάλεσμα για συμμετοχή σε άλλες δράσεις κάποιοι να μη συμμετέχουν, να γκρινιάζουν, να δυσανασχετούν στην πυροπροστασία όμως είναι πρώτοι».

Η φετινή αντιπυρική περίοδος βρίσκει το Μεταξοχώρι έτοιμο. Στην περιοχή του Αγίου Ευσταθίου, από το σημείο δηλαδή που κινδυνεύει το χωριό, μιας από εκεί και πέρα ξεκινά η δασώδης περιοχή βρίσκεται γεμάτη η δεξαμενή με 200 τόνους νερό, την ίδια ώρα που ο Δήμος Αγιάς προχώρησε στη διάνοιξη των αντιπυρικών ζωνών.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass