ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ 116000, ΑΠΟ ΤΟ «ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»

Χιλιάδες κλήσεις για εξαφανίσεις παιδιών στην Ελλάδα

* Εντοπίζονται 8-9 στα 10 παιδιά που εξαφανίζονται * Αύξηση 7% παρουσίασαν πέρυσι τα κρούσματα εξαφάνισης παιδιών προσφύγων και μεταναστών

Δημοσίευση: 26 Μαϊ 2017 23:00

Χιλιάδες κλήσεις για εξαφάνιση παιδιών στην Ελλάδα, δέχεται κάθε χρόνο η ευρωπαϊκή τηλεφωνική γραμμή 116000.

Στην αναζήτηση αυτών των παιδιών κινητοποιείται άμεσα και ο Οργανισμός το «Χαμόγελο του Παιδιού», ως πιστοποιημένος φορέας, με ένα οργανωμένο δίκτυο ομάδων και συνεργασιών, για τον εντοπισμό τους σε όλη τη χώρα.

Με αφορμή τη χθεσινή παγκόσμια ημέρα για εξαφανισμένα παιδιά, ο συντονιστής Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης Θεσσαλίας του «Χαμόγελου του Παιδιού» κ. Γρηγόρης Λιογγαρίδης, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, που έγινε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, τα στοιχεία εξαφανίσεων παιδιών, που καταγράφηκαν τόσο το 2016, όσο και το πρώτο τετράμηνο του 2017 στη χώρα μας, βάσει των κλήσεων που δέχθηκε η τηλεφωνική γραμμή 116000, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι το 2016 το 80% αυτών των παιδιών εντοπίστηκαν και αντίστοιχα το 91% των παιδιών το πρώτο τετράμηνο του 2017.

Αναλυτικά ο κ. Λιογγαρίδης, ανάφερε: «Το 2016, η ευρωπαϊκή γραμμή γραμμή 116000 έλαβε 6.149 κλήσεις για περιστατικά εξαφάνισης παιδιών. Χειριστήκαμε 170 περιστατικά εξ αυτών.

Από αυτά, για 47 παιδιά προχωρήσαμε σε δημοσιότητα, για 9 παιδιά ενεργοποιήθηκε το Amber Alert Hellas και για 12 παιδιά ενεργοποιήθηκε η Ομάδα «Θανάσης Μακρής».

Το πρώτο τετράμηνο του 2017, η γραμμή 116000 έλαβε 3.052 κλήσεις.

Χειριστήκαμε 45 περιστατικά εξαφάνισης παιδιών, από αυτά για 5 παιδιά προχωρήσαμε σε δημοσιοποίηση της εξαφάνισης στα ΜΜΕ,

και στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, για 6 παιδιά ενεργοποιήθηκε το Amber Alert Hellas και για 4 παιδιά ενεργοποιήθηκε η Ομάδα «Θανάσης Μακρής». Το 91% (41) των παιδιών εντοπίστηκαν».

ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ –ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του 2016 και του πρώτου τετραμήνου του 2017, της γραμμής 116000, όσον αφορά σε παιδιά πρόσφυγες, ο κ. Λιογγαρίδης ανάφερε: «Το 2016 ο Οργανισμός κινητοποιήθηκε για τον εντοπισμό 33 παιδιών προσφύγων και μεταναστών, εκ των οποίων τα 24 παιδιά ήταν ασυνόδευτα, τα 6 παιδιά ήταν ανησυχητικές εξαφανίσεις ( εκτιμήθηκε ότι βρίσκονταν σε κίνδυνο), το 1 παιδί ήταν φυγή και τα 2 παιδιά ήταν γονικές αρπαγές.

Από αυτές τις περιπτώσεις για 17 περιστατικά προχωρήσαμε σε δημοσιότητα, για 3 περιστατικά προχωρήσαμε σε ενεργοποίηση του Amber Alert Hellas και για 3 περιστατικά κινητοποιήθηκε η Ομάδα Έρευνας και διάσωσης «Θανάσης Μακρής».

Το πρώτο τετράμηνο του 2017 ο Οργανισμός κινητοποιήθηκε για τον εντοπισμό ενός παιδιού, το οποίο και εντοπίστηκε».

Ο κ. Λιογγαρίδης, αναφέρθηκε και στα διεθνή στοιχεία του 2016, της γραμμής 116000 που λειτουργεί σε 31 ευρωπαϊκά κράτη, υποστηρίζοντας ότι «στις γραμμές 116000, έχουν πραγματοποιηθεί πανευρωπαϊκά από το 2011 μέχρι σήμερα, περισσότερες από 1 εκατομμύριο κλήσεις για εξαφανισμένα παιδιά.

Το 2016 οι γραμμές 116000 έλαβαν συνολικά 163.786 κλήσεις και σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 12% στα παιδιά που καλούν τις γραμμές βοήθειας σε σύγκριση με το 2015

Το 2016 οι φυγές παιδιών από το οικογενειακό τους περιβάλλον αποτέλεσαν το 57% των περιστατικών εξαφανίσεων παιδιών.

Οι γονικές αρπαγές αποτελούν τη δεύτερη μεγάλη κατηγορία εξαφανίσεων με ποσοστό 23%.

Το 2016 οι γραμμές 116000 έλαβαν τα διπλάσια αιτήματα σε αριθμό μέσα από άλλα κανάλια επικοινωνίας, όπως είναι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τα μηνύματα.

Οι εγκληματικές απαγωγές αποτελούν λιγότερο από το 1% των περιστατικών που καταγγέλθηκαν το 2016, ενώ παιδιά που χάθηκαν, τραυματίστηκαν ή εξαφανίστηκαν υπό άλλες συνθήκες αποτελούν το 13% των περιστατικών.

Μία στις πέντε περιπτώσεις εξαφανισμένων παιδιών στην Ευρώπη ήταν διασυνοριακές αποδεικνύοντας τη σημασία της συνεργασίας όλων των φορέων σε διασυνοριακό επίπεδο.

Στις φυγές τα παιδιά για να επιβιώσουν αναγκάζονται πολλές φορές να επαιτούν, ενώ είναι εκτεθειμένα σε πολλούς μεγάλους κινδύνους σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Οι περιπτώσεις εξαφανίσεων παιδιών προσφύγων και μεταναστών σημείωσαν μια αύξηση της τάξεως του 7%

το 2016 από 2% το 2015 (MCE). Σύμφωνα με διάφορες εκθέσεις τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες εξαφανίζονται από χώρους υποδοχής στην Ευρώπη τις πρώτες 48 ώρες σε ποσοστό 50%.

Το 2015 τουλάχιστον 10.000 ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών εξαφανίστηκαν στην Ευρώπη λίγες μόνο ώρες μετά την καταγραφή τους στους χώρους υποδοχής (Europol). 63.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι περιλαμβάνονται στους αιτούντες άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016. Περισσότεροι από τους μισούς είναι Αφγανοί ή Σύριοι (European Migration Law).

Τα παιδιά γίνονται στόχοι εμπόρων με αυξανόμενο ρυθμό, ενώ οι ασυνόδευτοι ανήλικοι εξαναγκάζονται σε εκμετάλλευση και εγκληματικές δραστηριότητες (Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

Μια μεγάλη πλειοψηφία επαγγελματιών που έρχονται σε επαφή με ασυνόδευτους ανηλίκους δεν έχει λάβει ποτέ εκπαίδευση στην πρόληψη ή αντιμετώπιση εξαφανίσεων ασυνόδευτων ανηλίκων (Οργανισμός Θεμελιωδών Gικαιωμάτων της ΕΕ – FRA)».

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε και η κοινωνική λειτουργός του «Χαμόγελου του Παιδιού» Θεσσαλίας στη Λάρισα κ. Κασσιανή Τσιντζιλώνη, η οποία ανάφερε πως ο Οργανισμός δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη εξαφανίσεων, πραγματοποιώντας δράσεις στα σχολεία για ενημέρωση των παιδιών, τονίζοντας ειδικότερα ότι «προσπαθούμε να είμαστε δίπλα σε κάθε παιδί, προσφέροντας ψυχοκοινωνική υποστήριξη ενώ έχει αναπτυχθεί ένας οργανωμένος μηχανισμός πρόληψης…».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass