ΤΑ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΑ «ΦΑΟΥΛ» ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ

Οι Λαρισαίοι ανακυκλώνουν… λάθος

*Αστικά απορρίμματα και δεμένες σακούλες βιοδιασπώμενες, χαρτιά μικρού μεγέθους ή βρεγμένα χαρτόνια καταλήγουν λανθασμένα στους κάδους ανακύκλωσης * Οι γυάλινες συσκευασίες ανακυκλώνονται, όχι όμως και τα σπασμένα γυαλιά. Το ίδιο συμβαίνει και με χάρτινες συσκευασίες που έχουν όμως υπολείμματα τροφών

Δημοσίευση: 29 Μαϊ 2017 22:35

Μετά από οκτώ χρόνια οι Λαρισαίοι συνεχίζουν και κάνουν λάθη όταν ανακυκλώνουν. Αστικά απορρίμματα και σακούλες δεμένες είναι τα συχνότερα που γίνονται στους μπλε κάδους.

Μάλιστα συχνά χρησιμοποιούνται από τους πολίτες ως συμβατικοί σκουπιδοτενεκέδες, μέσα στους οποίους βρίσκει κάποιος μη ανακυκλώσιμα υλικά, που φανερώνουν έλλειψη ενημέρωσης.

Μέσω περιβαλλοντικών δράσεων σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, η Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Λαρισαίων επιχειρεί να ενημερώσει τα παιδιά, για την ανακύκλωση ενώ αναζητά κίνητρα όπως είναι η κάρτα δημότη προκειμένου να ενισχυθεί η συμμετοχή στο πρόγραμμα της ανακύκλωσης. Το κέρδος των δημοτών είναι περιβαλλοντικό αλλά και οικονομικό, καθώς μειώνονται τα έξοδα για την ταφή των οργανικών απορριμμάτων.

Ποια υλικά όμως είναι αυτά που δεν ανακυκλώνονται; Σύμφωνα με τη χημικό της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Λαρισαίων Ελένη Χαυτίκη στον μακρύ κατάλογο των υλικών που δημιουργούν προβλήματα στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών περιλαμβάνονται τα εξής: Σπασμένα γυαλιά, καθρέφτες. Οι γυάλινες συσκευασίες ανακυκλώνονται, αλλά τα σπασμένα γυαλιά όχι. Ο λόγος είναι ότι, καθώς η διαλογή στα κέντρα γίνεται συνήθως με τα χέρια, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού των εργαζομένων.

Επίσης, βρώμικα κουτιά από πίτσα, συσκευασίες έτοιμου φαγητού. «Όταν τα πετάμε δεν πρέπει να είναι γεμάτα λάδια και λίπη», αναφέρει για να προσθέσει ότι «μάλιστα, όσο κι αν προσπαθήσουμε να τα καθαρίσουμε, αυτό δεν γίνεται ολοκληρωτικά, καθώς πάντα μένουν υπολείμματα, ενώ και το ίδιο το χαρτόνι μοιάζει να έχει “ποτίσει”. Επομένως, όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά δημιουργούν πρόβλημα στη διαδικασία διαχωρισμού».

Σακούλες βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες. Μοιάζουν με τις απλές πλαστικές σακούλες, αλλά δεν είναι ίδιες. Ενώ οι απλές πλαστικές σακούλες μπορούν να ανακυκλωθούν και να γίνουν πλαστικό φιλμ, οι βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες, που διατίθενται κυρίως από τα σούπερ μάρκετ, έχουν ημερομηνία λήξης και από ένα σημείο και μετά αρχίζουν να αποσυντίθενται. Επομένως, δεν ανακυκλώνονται.

Κομματάκια χαρτί. Το σύστημα των μπλε κάδων δεν μπορεί να ξεχωρίσει κομμάτια χαρτιού, που είναι μικρότερα από μια σελίδα μεγέθους Α4. «Αυτό σημαίνει ότι εισιτήρια και άλλα χαρτάκια δεν πρέπει να ρίχνονται στους μπλε κάδους, γιατί δημιουργούν ένα χάρτινο κατακάθι που κάνει την όλη διαδικασία πιο χρονοβόρα. Δεν σχίζουμε τις σελίδες πριν πετάξουμε χαρτιά, τετράδια, φυλλάδια, εφημερίδες», ξεκαθαρίζει η κ. Χαυτίκη.

Το βρεγμένο ή λερωμένο χαρτί, οι λερωμένες χαρτοπετσέτες ή τα κομμάτια λαδωμένου χαρτιού όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά αχρηστεύουν και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά. Ακατάλληλο για ανακύκλωση είναι και το βρεγμένο χαρτί, ακόμη κι όταν στεγνώσει, γιατί οι ίνες του χαρτιού «μαζεύουν» όταν βρέχονται. «Στους μπλε κάδους καλό είναι να μην ρίχνουμε χαρτί κουζίνας και χαρτί υγείας, ακόμα κι αν είναι καθαρά διότι δεν μπορούν να ανακυκλωθούν», διευκρινίζει.

Υλικά από πηλό κάνουν την εμφάνισή τους στον μπλε κάδο κάτι το οποίο είναι λάθος. Αρκετά είδη καθημερινής χρήσης είναι κεραμικά, δηλαδή προέρχονται από ψημένο πηλό, όπως οι παλιές κούπες του καφέ, τις οποίες αντικαθιστούμε. Δεν πρέπει όμως να πεταχτούν στον μπλε κάδο, γιατί η ανακύκλωσή τους δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Αφρολέξ και φελιζόλ. Και τα δύο είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά, καθώς μπορούν να πάρουν φωτιά σε οποιοδήποτε στάδιο της πορείας της ανακύκλωσης. Συνεπώς, η ρίψη τους στους μπλε κάδους δημιουργεί προβλήματα.

Συσκευασίες τοξικών υλικών. Πλαστικές ή μεταλλικές συσκευασίες, που περιείχαν ορυκτέλαια, αντιψυκτικά, εντομοκτόνα κ.ά., δεν πρέπει με τίποτα να ρίχνονται στους μπλε κάδους, γιατί τα κατάλοιπα των τοξικών δύσκολα απομακρύνονται.

Δισκάκια CD, DVD και βιντεοκασέτες. Παρότι κατασκευάζονται κατά κύριο λόγο από αλουμίνιο, τα ψηφιακά δισκάκια ή οι παλιές μας βιντεοκασέτες περιέχουν πολλές προσμείξεις, καθιστώντας αδύνατη την άμεση ανακύκλωσή τους. Όμως ανακυκλώνονται οι πλαστικές θήκες τους.

Καλαμάκια και πλαστικά μαχαιροπίρουνα. Παρότι πλαστικά, τα συγκεκριμένα υλικά μιας χρήσης δεν διαχειρίζονται και δεν ανακυκλώνονται εύκολα από τα συστήματα ανακύκλωσης.

Πλαστικά έπιπλα. Οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης δεν είναι κατάλληλοι για πλαστικά έπιπλα, παρά μόνο για υλικά συσκευασίας. «Ούτε τα πλαστικά παιχνίδια ανακυκλώνονται. Το πλαστικό είναι από τα πιο δύσκολα υλικά για ανακύκλωση. Αφού δεν μπορούμε εύκολα να το ανακυκλώσουμε τότε ας το περιορίσουμε στη ζωή μας», σχολιάζει η χημικός της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης. Τα ογκώδη πλαστικά αντικείμενα, τα οποία συχνά περιέχουν και άλλα υλικά, πρέπει να συλλέγονται ξεχωριστά από το συνεργείο ογκωδών αντικειμένων του Δήμου.

Συρμάτινες κρεμάστρες. Οι περισσότερες έχουν και πλαστικά μέρη με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ανάμειξης των δύο υλικών. Για να μη δυσχεραίνουμε τη διαδικασία ανακύκλωσης, είτε διαχωρίζουμε το σύρμα από το πλαστικό είτε τις ρίχνουμε στους κοινούς κάδους σκουπιδιών.

Τηλεκάρτες. Δεν θεωρούνται συσκευασίες γι' αυτό και δεν πρέπει να μπαίνουν στους μπλε κάδους.

Καπάκια από πλαστικά μπουκάλια. Ενώ τα πλαστικά μπουκάλια είναι βασικό ανακυκλώσιμο υλικό, τα καπάκια τους ανακυκλώνονται με διαφορετικό τρόπο. Άρα πρέπει να τα αφαιρούμε και να τα πετάμε ξεχωριστά στον μπλε κάδο.

ΣΩΣΤΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Για να γίνεται σωστά η ανακύκλωση και να έχει αποτέλεσμα η Ελένη Χαυτίκη διευκρινίζει ότι στους μπλε κάδους τοποθετούνται χαρτιά, όπως χάρτινες συσκευασίες, χαρτόκουτα, εφημερίδες, βιβλία, περιοδικά, φάκελοι αλληλογραφίας.

Αλουμινένιες και λευκοσιδηρές συσκευασίες: κουτάκια από αναψυκτικά, μπίρες, καφέ, κονσέρβες κάθε είδους, αλουμινένια μπολ μιας χρήσης, τα μεταλλικά ταψάκια μιας χρήσης, καθαρά κομμάτια από αλουμινόχαρτο.

Όλες τις γυάλινες συσκευασίες: μπουκάλια από ποτά, από χυμούς, βαζάκια από τρόφιμα, χωρίς όμως τα πλαστικά ή τα μεταλλικά καπάκια τους. Όλες τις πλαστικές συσκευασίες από αναψυκτικά, λάδι, απορρυπαντικά. Επίσης, οποιοδήποτε νάιλον περιτύλιγμα, κεσεδάκια, σακουλάκια, πλαστικές σακούλες από σούπερ μάρκετ -εκτός των βιοδιασπώμενων. Συσκευασίες τετραπάκ: κουτιά γάλακτος, χυμών, σάλτσας τομάτας.

Πριν την τοποθέτηση όμως των συσκευασιών στον μπλε κάδο πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα. Κουτάκια αλουμινίου, πλαστικά μπουκάλια πρέπει να ρίχνονται συμπιεσμένα. Τα χαρτόκουτα τοποθετούνται δίπλα στους κάδους και διπλωμένα.

Επίσης, οι συσκευασίες θα πρέπει να ξεπλένονται ελαφρώς (χωρίς σπατάλη νερού) ώστε να μην περιέχουν υπολείμματα τροφών, λάδια ή άλλα υγρά διότι έτσι αχρηστεύεται και το καθαρό υλικό και δυσχεραίνεται το έργο των διαλογέων. Ενώ θα πρέπει να διαχωρίζεται το χαρτόνι από το νάιλον και το φελιζόλ καθώς το φελιζόλ δεν ανακυκλώνεται και όλα τα ανακυκλώσιμα ρίχνονται χύμα στους μπλε κάδους.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass