ΣΤΟ ΟΡΜΑΝ ΜΑΓΟΥΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΑΕΑ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ

Τιμήθηκαν 40 απαγχονισθέντες πατριώτες

Δημοσίευση: 29 Μαϊ 2017 22:10

Πολιτική εκδήλωση  μνήμης και τιμής για τους 40 απαγχονισθέντες πατριώτες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους συνεργάτες τους  στις 31 Μαΐου 1944, πραγματοποιήθηκε χθες στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Ορμάν Μαγούλα (Κάτω Δασόλοφος) Φαρσάλων, την οποία διοργάνωσε η ΠΕΑΕΑ Φαρσάλων και η ΚΟΒ ΚΚΕ Φαρσάλων.

Η εκδήλωση άρχισε με ομιλία του μέλους του ΚΚΕ κ. Βασίλη Γρίβα, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της εκτέλεσης των 40 πατριωτών από τα γερμανικά στρατεύματα στις 31 Μαΐου 1944 σε αντίποινα για την ανατίναξη του τρένου της γραμμής Βόλου - Καλαμπάκας, που μετέφερε εχθρικό υλικό.

Οι κατοχικές δυνάμεις και οι συνεργάτες τους, στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Ορμάν Μαγούλα (Κάτω Δασόλοφος) εκτέλεσαν τους 40 πατριώτες με απαγχονισμό (οι περισσότεροι ήταν από χωριά του Πηλίου).

Κατόπιν το μέλος του ΚΚΕ κ. Κώστας Παπάζογλου στην πολιτική του ομιλία, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "το ΚΚΕ αγωνίστηκε για να αποκτήσει αυτός ο τόπος πραγματική ελευθερία, που απορρέει από την κατάργηση της ταξικής εκμετάλλευσης. Σήμερα βλέπουμε να αναζωπυρώνεται ένας νέος φασισμός. Μία νέα τάξη πραγμάτων επιδιώκει σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής να επιβάλει τους κανόνες της. Πρέπει όλοι να αντισταθούμε στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τους. Οι άνθρωποι που τιμούμε θυσιάστηκαν γιατί αγωνίστηκαν να καλυτερέψουν τον κόσμο. Η θυσία τους μας δίνει δύναμη για να αντισταθούμε. Πρέπει να υπάρξει ρήξη του λαού με το κεφάλαιο. Μόνο μέσα από οργανωμένη πάλη μπορούν να κερδηθούν μέτρα ανακούφισης και ανάκτηση απωλειών, όπως και ικανοποίηση σύγχρονων λαϊκών αναγκών".

Ακολούθησε εκφώνηση των ονομάτων των απαγχονισθέντων πατριωτών και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων από την ΠΕΑΕΑ και το ΚΚΕ.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου και του ύμνου της Εθνικής Αντίστασης.

Ο ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

* Χωριστή εκδήλωση μνήμη και τιμής για τους 40 απαγχονισθέντες πατριώτες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους συνεργάτες τους στις  31 Μαΐου 1944 στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Ορμάν Μαγούλα θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Φαρσάλων και η Τ.Κ. Δασολόφου την Τετάρτη 31 Μαΐου και ώρα 11 π.μ. στον τόπο θυσίας των πατριωτών.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση, ομιλία του δημάρχου Φαρσάλων κ. Αρη Καραχάλιου και του πρώην δημάρχου Πορταριάς Πηλίου κ. Βασιλείου Κοντορίζου, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε")

Του Αχ. Μπακαλέξη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass