ΕΠΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΡΟΠΟ ΠΛΥΣΙΜΑΤΟΣ

Δριστέλλες: Τα πλυντήρια της φύσης

Δημοσίευση: 30 Μαϊ 2017 22:50

Η παράδοση θέλει τα χαλιά να στρώνονται του Αγίου Δημητρίου και να μαζεύονται κοντά στη γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Ακόμα και σήμερα εκεί μετά τα μέσα Μαΐου, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, οι νοικοκυρές μαζεύουν τα στρωσίδια και ξεκινούν το σχολαστικό πλύσιμο, που είναι απαραίτητο πριν την αποθήκευση. Όταν ακόμα δεν υπήρχαν τα οικιακά πλυντήρια κάθε νοικοκυριό συγκέντρωνε όλη την «προίκα», ρούχα, υφάσματα, σκεπάσματα, χαλιά και φλοκάτες και πήγαινε στις δριστέλλες ή ντριστέλλες, όπως λέγονται σε κάποιες περιοχές, για πλύσιμο. «Σίγουρα ο κόσμος που επιλέγει τις δριστέλλες για να πλύνει χαλιά και κουβέρτες είναι λιγότερος σε σχέση με παλαιότερες εποχές, όταν δεν υπήρχαν τα πλυντήρια και τα μεγάλα ταπητοκαθαριστήρια, όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτιμούν αυτόν τον παραδοσιακό τρόπο πλυσίματος» λέει ο κ. Ανδρέας Βογιατζής ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες ιδιοκτήτες δριστέλλας, στο Αργυροπούλι Λάρισας.

Οι παραδοσιακές ξύλινες δριστέλλες άρχισαν να κατασκευάζονται στις αρχές του 20ού αιώνα κυρίως σε ορεινές περιοχές, όπου υπήρχαν πολλά και ορμητικά νερά. Η λειτουργία τους είναι πολύ απλή. Το νερό πέφτει, μέσω ενός χωνιού, από ύψος με αρκετή δύναμη μέσα σε μια γούρνα – τη δριστέλλα. Η ορμή του νερού θέτει σε κυκλική κίνηση το περιεχόμενο της δριστέλλας, όπως συμβαίνει και στα πλυντήρια και έτσι επιτυγχάνεται η πλύση. Οι παλαιότεροι έπλεναν εκεί ακόμα και τα ρούχα τους, περνώντας όμως τα χρόνια και με την έλευση των οικιακών πλυντηρίων, η χρήση τους περιορίστηκε στο πλύσιμο χαλιών και κουβερτών.

Μάλιστα, το πλύσιμο στις δριστέλλες εκτός του ότι είναι αποτελεσματικό και δεν προκαλεί φθορές στα υφάσματα και τις ίνες τους είναι και οικολογικό κι αυτό γιατί για την πλύση δεν χρειάζεται ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε απορρυπαντικά, αλλά μόνο η δύναμη του νερού. «Η ορμή του νερού και η δυνατή περιδίνηση που δημιουργείται μέσα στις δριστέλλες είναι αρκετή για να καθαρίσει τέλεια οτιδήποτε μπαίνει εκεί για πλύσιμο. Αυτό που επιθυμούν κάποιοι πελάτες είναι η χρήση μαλακτικού, κυρίως σε κουβέρτες και πιο ελαφρά υφάσματα» σημειώνει ο κ. Βογιατζής, ο οποίος στη δική του δριστέλλα χρησιμοποιεί νερό από την πηγή στο Μάτι Τυρνάβου.

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΥΔΡΟΤΡΙΒΕΙΑ

Παλιά μια οικογένεια για να πλύνει όλα της τα υπάρχοντα έπρεπε να περάσει σχεδόν μια ολόκληρη ημέρα στη δριστέλλα, προκειμένου να στεγνώσουν κουβέρτες, χαλιά και ρούχα, να μαζευτούν και να αποθηκευθούν. «Πλέον αυτό δεν είναι απαραίτητο» λέει ο κ. Βογιατζής. «Όσοι έχουν δριστέλλες προσφέρουν και πρόσθετες υπηρεσίες. Έρχονται παραλαμβάνουν το φορτίο από τον χώρο του πελάτη, το πλένουν και τα επιστρέφουν στεγνά και καθαρά, όπως κάνουν όλα τα ταπητοκαθαριστήρια. Αν κάποιος βέβαια έχει χρόνο και διάθεση μπορεί να επισκεφθεί τη δριστέλλα εκεί να πλύνει ο ίδιος μόνος του ό,τι επιθυμεί και μάλιστα με πολύ χαμηλό κόστος».

Παραμένοντας πιστοί στον φυσικό τρόπο πλυσίματος των χαλιών και παράλληλα εκμεταλλευόμενοι τα υπάρχοντα τεχνολογικά μέσα, αρκετοί επιχειρηματίες δημιούργησαν σύγχρονα υδροτριβεία. Ο τρόπος λειτουργίας είναι ίδιος με τις δριστέλλες, μόνο που πλέον οι κατασκευές είναι μεταλλικές και για την κίνηση του νερού χρησιμοποιούνται ειδικές αντλίες. Οι σύγχρονες δριστέλλες είναι μεγαλύτερες, χωράνε περισσότερο όγκο υφασμάτων, ενώ οι αντλίες δίνουν τη δυνατότητα ελέγχου της ροής του νερού.

Κείμενο: Παναγιώτα Φούντα

Φωτ.: Κώστας Τσόλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass