ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ

Στον δρόμο για …3 ευρώ την ώρα!

Δημοσίευση: 31 Μαϊ 2017 22:40

Κάθε φορά που κάποιος παραγγέλνει καφέ, φαγητό, ζητά να του φέρουν τα δέματα στο σπίτι ή στη δουλειά, σπάνια σκέφτεται τις συνθήκες εργασίας που καλείται να αντιμετωπίσει ο μεταφορέας, ο διανομέας, ο αποκαλούμενος και «ντελιβεράς». Σπάνια αναλογίζεται ότι κάνει ένα από τα πιο επικίνδυνα, σκληρότερα και άχαρα επαγγέλματα που υπάρχουν.

Κακοπληρωμένοι, διαρκώς εκτεθειμένοι στα στοιχεία της φύσης, στον καύσωνα, στη βροχή και στο χιόνι, απροστάτευτοι πάνω στο μηχανάκι. Στην πλειοψηφία τους νεαρά παιδιά, αλλά και μεγαλύτεροι. Φοιτητές που πάνε για το χαρτζιλίκι, νέοι που δεν βρίσκουν δουλειά αλλά και άνεργοι από 40 ετών και πάνω που δυσκολεύονται να μπουν ξανά στην αγορά εργασίας και αναγκάζονται να πάρουν τους δρόμους για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Δεν είναι επιλογή, αλλά επιβίωση, επισημαίνουν.

Με αφορμή το τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε χθες το πρωί στην οδό Καρδίτσης εργαζόμενοι στον χώρο σχολιάζουν ότι «το παιδί σκοτώθηκε για 3 ευρώ». Το μεροκάματο στον χώρο είναι στις περισσότερες επιχειρήσεις το ίδιο, ξεκινά από τα 3 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 5 ευρώ την ώρα αλλά με δικό τους μηχανάκι και βάζοντας οι ίδιοι τα καύσιμα. «Τα περισσότερα πρωινά λόγω της αυξημένης κίνησης μπορεί να είμαστε στον δρόμο και τις οκτώ ώρες», δηλώνει 23χρονος διανομέας που εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται σε αυτή τη δουλειά. Ακόμα και άρρωστοι, δεν μένουν στο σπίτι. Συνεχίζουν το delivery κανονικά.

Σχεδόν όλοι ασφαλίζονται στο ΙΚΑ, «παλιότερα υπήρχαν αρκετοί ανασφάλιστοι, τώρα οι έλεγχοι έχουν αυξηθεί. Όπως και οι περιπτώσεις με οδηγούς χωρίς δίπλωμα έχουν εξαλειφτεί», αναφέρει 40χρονος διανομέας φαγητού.

Οι διανομείς περιγράφουν γλαφυρά τις δύσκολες εργασιακές συνθήκες για την κατάκτηση του επικίνδυνου μεροκάματου. Το μεγαλύτερο άγχος που αντιμετωπίζουν είναι ο χρόνος και το ατύχημα. Τους ασυνείδητους, όπως λένε, οδηγούς. «Δεν είναι λίγοι οι οδηγοί που παραβιάζουν τα στοπ και τα κόκκινα φανάρια. Φτάνουμε μέχρι και 8 χλμ έξω από τη Λάρισα, οπότε οι κίνδυνοι αυξάνονται. Την ίδια ώρα βέβαια και εμείς κινούμαστε με μεγάλες ταχύτητες, πολλές φορές ανάποδα σε δρόμους, μιλάμε στο κινητό τηλέφωνο», σημειώνουν.

Τα τελευταία χρόνια στη Λάρισα κυριαρχούν οι «ντελιβεράδες» του καφέ. Μετά την πίτσα, τα σουβλάκια και τις κρέπες οι Λαρισαίοι παραγγέλνουν τον καφέ τους ακόμα και στο σπίτι. «Πολλές φορές μέσα στην ημέρα παραδίδουμε παραγγελίες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας και μετά μπορεί να έχουμε παραγγελία για το Ελευθεραί», δηλώνουν ενώ στο δρομολόγιό τους προστέθηκε και το Κουτσόχερο από τότε που ξεκίνησε να λειτουργεί στην περιοχή το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων.

ΤΟ Ε.Κ.Λ.

Με αφορμή τον θάνατο του 29χρονου το Εργατικό Κέντρο Λάρισας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Ο τραγικός θάνατος, εργαζόμενου - διανομέα σε αλυσίδα καφέ της Λάρισας, σε τροχαίο την ώρα της δουλειάς, αναδεικνύει την εντατικοποίηση που επιβάλλουν οι εργοδότες και τους κινδύνους για τη ζωή τους ή τη σωματική ακεραιότητα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και σε αυτόν τον κλάδο, οι οποίοι εργάζονται σε πολύ επικίνδυνες συνθήκες, κάτω από την ανάγκη της επιβίωσης και τον φόβο της απόλυσης, με άθλιους μισθούς.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, εκφράζει τα συλλυπητήρια στους οικείους του αδικοχαμένου συναδέλφου και καλεί όλους τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς, να μην αποδέχονται μπροστά στην ανάγκη του μεροκάματου για την επιβίωση, να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η προστασία της ζωής τους. Συσπειρωμένοι στα σωματεία τους να διεκδικούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, γιατί η ζωή μας είναι πολύτιμη και δεν τη θυσιάζουμε για τα κέρδη των επιχειρηματιών».

Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Η Λαϊκή Ενότητα Λάρισας εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και αναφέρει σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων ότι «ο τραγικός θάνατος του 29χρονου εργαζομένου διανομέα σε γνωστή αλυσίδα καφέ της πόλης μας, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για έναν από τους πιο επικίνδυνους, βαρύτερους και πιο εκμεταλλευόμενους κλάδους νέων εργαζομένων και να προστεθεί σε μία σειρά δυστυχημάτων που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα πανελλαδικά.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι εργαζόμενοι του κλάδου δουλεύουν ανασφάλιστοι, πολλές φορές δεκάωρα, κάνοντας μάλιστα δύο δουλειές, με μεγάλη πίεση από τον εργοδότη, χωρίς ρεπό και με ωρομίσθιο που κυμαίνεται στα 2 ευρώ την ώρα.

Ούτε μία εβδομάδα δεν πέρασε από τη μαζική απεργιακή συγκέντρωση του κλάδου τους, δίνοντας ενωμένοι εκατοντάδες διανομείς και εργαζόμενοι delivery και courier τη μάχη για την αξιοπρέπεια και τη ζωή τους. Διεκδικώντας να σταματήσουν να είναι ‘’εργαζόμενοι παντός καιρού’’, να σταματήσουν να κάνουν ένα σωρό αγγαρείες, να μην τους αποκαλούν “τα παιδιά με τα παπιά” και να τους φέρονται λες και είναι “τα παιδιά για τα θελήματα”».

Τέλος, η Ταξική Πορεία Λάρισας με ανακοίνωσή της «καταγγέλλει ένα ακόμα εργατικό “ατύχημα” -εργοδοτική δολοφονία στην πραγματικότητα- συνέβη στον κλάδο των διανομέων».

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass