ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΔΙΑΝΟΜΕΑ ΚΑΦΕ

«Εργαζόμενοι - θύματα των ανύπαρκτων μέτρων ασφάλειας»

Δημοσίευση: 01 Ιουν 2017 17:00

Τις συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού καταγγέλλουν κόμματα και σωματεία με αφορμή τον θάνατο του 29χρονου διανομέα καφέ Γ. Απ. Κατσαμπέλα.

Ο 29χρονος έχασε τη ζωή του προχθές το πρωί όταν, επιστρέφοντας σε αλυσίδα καφέ στην οποία εργαζόταν, προσέκρουσε με το μηχανάκι που οδηγούσε σε προπορευόμενο φορτηγό.

Η νεκρώσιμος ακολουθία τελέσθηκε χθες το μεσημέρι, στο Νέο Κοιμητήριο της Λάρισας, με διανομείς καφέ να απέχουν των καθηκόντων τους στη μνήμη του αδικοχαμένου 29χρονου. Στο μεταξύ κόμματα, σωματεία και παρατάξεις, με ανακοινώσεις τους καταγγέλλουν τις συνθήκες απασχόλησης.

ΚΚΕ

Η Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων σημειώνει πως «ο τραγικός θάνατος του εργαζόμενου έρχεται να επιβεβαιώσει την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στους χώρους του κλάδου Επισιτισμού - Τουρισμού, στα επισιτιστικά καταστήματα και τα ξενοδοχεία, όπου καθημερινά δεκάδες εργαζόμενοι γίνονται θύματα των ανύπαρκτων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Της μεγάλης εντατικοποίησης της δουλειάς, της πολυαπασχόλησης σε δύο και τρία πόστα. Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι ούτε το πρώτο, ούτε το μόνο. Οι εργαζόμενοι γίνονται θύματα της προσπάθειας της εργοδοσίας να μειώσει κι άλλο «το κόστος» από τα μέτρα ασφάλειας, ώστε να βγάζουν περισσότερα από τη δουλειά ενός εργαζόμενου, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία και την ίδια τη ζωή μας καθημερινά.

Αυτή είναι η πραγματικότητα πίσω από τις "υγιείς" επιχειρήσεις και του "κλάδου- ατμομηχανή" της οικονομίας τους - όπως θεωρεί τον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και καλεί σε νέες θυσίες την εργατική τάξη, τους νέους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα μετά και το τέταρτο μνημόνιο που ψήφισε».

«Καλούμε κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη να παλέψει να μην εφαρμοστούν τα μέτρα που εντατικοποιούν την εργασία, ξεζουμίζουν και θυσιάζουν νέους εργαζόμενους για να αυγατίζουν τα κέρδη του κεφαλαίου».

«ΛΑΝΤΖΑ»

Η Αγωνιστική Συσπείρωση στον Επισιτισμό «ΛΑΝΤΖΑ» σημειώνει πως «δεν ήταν η κακιά στιγμή». «Γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο δύσκολη είναι η δουλειά των διανομέων όταν αυτοί αναγκάζονται να δουλέψουν παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, την κατάσταση του οδοστρώματος και την επικινδυνότητα της ασφάλτου για τα οποία οι εργοδότες αδιαφορούν. Προσπαθούν να χωράνε όλο και περισσότερα δρομολόγια, όλο και μεγαλύτερα πακέτα, ακόμη και να τρέχουν για να σημειώσουν τα ποσοστά διανομής που λειτουργούν με έξτρα μπόνους.

Δεν συγχωρούμε κανένα αφεντικό που θυσιάζει τα πάντα για το κέρδος της επιχείρησής του και χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο τις συνθήκες εργασίας για να γλιτώσει από παντού τα «περιττά» έξοδα. Για εμάς περιττές είναι οι φθηνές δικαιολογίες ότι «ήταν ένα ατύχημα», «συμβαίνουν αυτά», «ήξερες ότι είναι επικίνδυνο» κ.λπ., ως εργαζόμενοι στον χώρο του επισιτισμού και του τουρισμού γνωρίζουμε πολύ καλά τι θα πει εντατικοποίηση στη δουλειά, μισθοί ψίχουλα και άθλιες συνθήκες εργασίας ακόμη και με κίνδυνο τη ζωή μας.

Αυτό είναι το μοντέλο «εργασίας» που χτίζουν σε όλους τους κλάδους δουλειάς από κοινού Κυβέρνηση-Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό είναι το μέλλον που μας επιφυλάσσουν, αυτή η ανάπτυξη που υπόσχονται. Επομένως, δεν είναι άμοιροι ευθυνών και προφανώς και αποτελούν τους ηθικούς αυτουργούς μιας ακόμα δολοφονίας».

«Πρέπει το εργατικό κίνημα να απαντήσει άμεσα. Δεν αρκεί απλά να μείνει σε ένα επίπεδο καταγγελιολογίας, αλλά πρέπει να αναπτύξει άμεσα δράση γύρω από αυτό. Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, τα κατά τόπους σωματεία, αλλά και αυτά των άλλων πόλεων που είναι του κλάδου, θα πρέπει να καλέσουν άμεσα τους εργαζόμενους του κλάδου σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις».

 ΦΑΡΜΑΚΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Φαρμακοϋπαλλήλων Λάρισας, σημειώνει πως «το θανατηφόρο τροχαίο εν ώρα εργασίας που κόστισε τη ζωή του συναδέλφου μας δεν μπορεί παρά να μας προκαλεί θλίψη, οργή και αγανάκτηση. Θλίψη για την ανείπωτη συμφορά που βρήκε ακόμα μια εργατική οικογένεια, που στο κυνήγι του μεροκάματου ένα μέλος της δεν θα ξαναγυρίσει σπίτι.

Οργή για την προκλητική στάση της εργοδοσίας να συνεχίσει τη λειτουργία της και να πουλάει καφέδες ακόμα και μετά την είδηση του δυστυχήματος, αλλά και για την επιβεβαίωση του ότι ακόμα και η ζωή ενός εργαζόμενου δεν λογαριάζεται μπροστά στα κέρδη των επιχειρήσεων. Αγανάκτηση γιατί κανένας μας δεν ξέρει ποια θα είναι η επόμενη εργατική οικογένεια που θα θρηνήσει, αφού κυβέρνηση και εργοδοσία στα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς κάνουν τα στραβά μάτια, πόσο μάλλον όταν σε σειρά επιχειρήσεων τεχνικός ασφαλείας είναι ο ίδιος ο εργοδότης. Επίσης μας αηδιάζουν διάφορες κακόβουλες φήμες που σπεύδουν να σπείρουν προφανώς «φίλοι» της επιχείρησης για να υποτιμηθεί το γεγονός και οι ευθύνες».

«Η αιτία είναι η πίεση στους χώρους εργασίας, το κυνήγι του χρόνου παράδοσης, τα ελλιπή μέτρα προστασίας όχι μόνο σε όσους βρίσκονται στον δρόμο αλλά και μέσα στους χώρους δουλειάς. Η αδιευκρίνιστη υποχρεωτική λίστα από μεριάς κράτους των Μέτρων Ατομικής Προστασίας. Η χρήση δικύκλων ακόμα και εκτός του αστικού ιστού της πόλης που οδηγεί στην οδήγηση με μεγαλύτερες ταχύτητες και σαφείς κινδύνους για την ασφάλεια».

ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ

Να σημειωθεί ότι προχθές βράδυ, αντιεξουσιαστές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα όπου εργαζόταν ο άτυχος 29χρονος και απαίτησαν να διακόψει τη λειτουργία του, όπως και έγινε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass