ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΗΣ ΖΕΣΤΗΣ

Μεροκάματο σε σημείο… βρασμού

*Λαρισαίοι και Λαρισαίες που δεν πτοούνται από τα 40άρια της πόλης

Δημοσίευση: 29 Ιουν 2017 22:50

«Τι κάνεις; Ρεπορτάζ για τα επαγγέλματα μέσα στη ζέστη στην πόλη της Λάρισας; Έλα. Μπες να δεις και μετά γράψε ό,τι θες…»

Το κάλεσμα ενός ταξιτζή πάνω στην οδό Κύπρου είναι χαρακτηριστικό. Μας ανοίγει την πόρτα την ώρα που ο ήλιος φαίνεται να έχει κολλήσει πάνω από την πόλη και να μην λέει να προχωρήσει. Του αρέσει ο κάμπος. Δεν εξηγείται διαφορετικά.

Ώρα μία το μεσημέρι και το φράγμα των 40 βαθμών κελσίου σπάει θέλοντας προφανώς να τιμωρήσει όλους όσοι καταριόνταν τον καιρό για τις πολλές βροχές των προηγούμενων ημερών.

«Είναι από τις πιο δύσκολες εποχές για μας αλλά είμαστε συνηθισμένοι. Είμαστε βέροι Λαρισαίοι μην ξεχνάς» λέει ο ταξιτζής με χιούμορ καθώς κάνει να πειράξει το πλαστικό μπουκάλι με το νερό μέσα να δείχνει ότι βρίσκεται σε… σημείο βρασμού. «Δεν μπορούμε να καθόμαστε στην πιάτσα και να έχουμε το αυτοκίνητο αναμμένο συνέχεια, άρα δεν έχουμε και αιρ κοντίσιον» και αυτό είναι πρόβλημα.

Λίγο πιο κάτω, μηχανήματα και εργάτες δουλεύουν ακατάπαυστα στη Μ. Αλεξάνδρου.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Παίρνουμε μέτρα ασφαλείας αλλά η κατάσταση είναι δύσκολη για όλους. Πόσο μάλιστα για μας που δεν μπορούμε να περιμένουμε. Το έργο πρέπει να τελειώσει» λένε εργάτες καθώς βγάζουν το ψάθινο καουμπόικο καπέλο για να σκουπίσουν τον ιδρώτα και να πιούνε μια γουλιά καφέ. Το κομπρεσέρ βαρύ και ο καφές σκέτος.

Διαβάζουμε αποσπασματικά τις οδηγίες των ειδικών για τούτες τις καυτές ημέρες: «Παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη αποφεύγοντας τους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός. Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία».

Την ίδια ώρα όμως βλέπουμε δεκάδες φορτοεκφορτωτές πάνω στην Παπαναστασίου να πάνε κόντρα σε αυτές. «Τι να κάνουμε δηλαδή; Πώς να δουλέψουμε. Όλη μέρα στον ήλιο και εκτεθειμένοι στους κινδύνους» λέει ένας από αυτούς που δεν έχει σταματήσει από νωρίς το πρωί να μοιράζει παραγγελίες με το μηχανάκι. Άλλοι πάλι πάνω στις καρότσες των αυτοκινήτων είναι σαν ζαλισμένα κοτόπουλα. Βράζει ο τόπος μα «το μεροκάματο, μεροκάματο. Δεν λες πάλι καλά που το έχουμε για να ταΐσουμε τα σπίτια μας. Ποια ζέστη;» καλά λέει, ποια ζέστη.

Περνάς από τις καφετέριες των πεζόδρομων και νοιώθεις ένα κύμα αέρα να σου ’ρχεται. Όχι δεν φυσάει. Είναι οι μεγάλοι ανεμιστήρες που σε συνδυασμό με το νερό που ρίχνουν ξεγελούν λίγο τις κλιματολογικές συνθήκες. Οι πελάτες το απολαμβάνουν. Έλα όμως που υπάρχουν και παιδιά που δεν προλαβαίνουν να καθίσουν να δροσιστούν. Τρέχουν πάνω – κάτω για να δροσίσουν τους υπόλοιπους. Είναι οι σερβιτόροι και οι σερβιτόρες που δουλεύουν από το πρωί έως και το καταμεσήμερο.

«Κυρίως είναι νέα παιδιά οπότε δεν έχουν ανάγκη» τονίζει ένας ιδιοκτήτης από τα εκατοντάδες καφέ της πόλης αλλά μπορεί να είναι εύκολο να το λες αλλά όχι και τόσο εύκολο να το κάνεις. Να κουβαλάς όλη την ημέρα, κάτω από τον ήλιο έναν φορτωμένο δίσκο με δροσιστικά ποτά που δεν θα πιείς απολαυστικά εσύ.

Συνεχίζουμε με τις οδηγίες των ειδικών για τη ζέστη «Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Φορέστε καπέλο ή άλλο κάλυμμα από φυσικό υλικό, που να επιτρέπει καλό αερισμό του κεφαλιού» και εκείνη την ώρα, να ’σου δύο αστυνομικοί εν ώρα υπηρεσίας μέσα στα μαύρα ρούχα και με το κράνος στο κεφάλι. Τι λένε οι οδηγίες; Ε, το αντίθετο. Μα τι να κάνεις αφού οι οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ. είναι πιο ισχυρές. Τους βλέπεις όμως να μην χάνουν το θάρρος τους. Στην υπηρεσία του πολίτη κάτω από τον καυτό ήλιο…

Στην Κεντρική πλατεία οι ηλικιωμένοι λιγοστοί. Άλλες ημέρες θα μιλούσαν για το θέμα των σκουπιδιών και θα έκαναν κριτική στον Καλογιάννη, ίσως και στον Μπουτάρη. Πού τώρα όμως διάθεση με τέτοια ζέστη. Φαίνεται πως επέλεξαν έναν από τους κλιματιζόμενους χώρους που ανοίγουν από το πρωί (9) και κλείνουν το βράδυ (9). Γ’ ΚΑΠΗ – Ηρώων Πολυτεχνείου και 23ης Οκτωβρίου και Ε΄ΚΑΠΗ – Κάρλας και Λαζαρίδη. Άλλοι πάλι επιλέγουν την αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου που επίσης λειτουργεί από τις 10 το πρωί για τον ίδιο λόγο.

«Συνιστώνται πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας» καταλήγουν οι οδηγίες που κρατάμε στα χέρια μας. Και αποσμητικό θα συμπληρώσουμε εμείς. Ίσως να συμφωνήσουν οι οδηγοί των αστικών…

Κ.ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass