ΒΓΗΚΑΝ ΦΟΡΤΗΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

«Επιχείρηση καθαριότητα» στον Δήμο Λαρισαίων

* Αυξήθηκε το προσωπικό ασφαλείας στους δρόμους *Αναβλήθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου *Σκληρή ανακοίνωση σύσσωμης της αντιπολίτευσης κατά της δημοτικής αρχής

Δημοσίευση: 29 Ιουν 2017 22:10

Με την κάθε πλευρά να διατηρεί τις απόψεις της στο πρόβλημα που ανέκυψε αλλά με περισσότερο προσωπικό και με 17 οχήματα ξεκίνησε χθες προσπάθεια να συγκομιστούν τα απορρίμματα στην πόλη της Λάρισας.

Πέντε φορτηγά και τρεις φορτωτές της Τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου ρίχτηκαν στη μάχη με τα σκουπίδια από χθες το απόγευμα, σαρώνοντας σωρούς των σκουπιδιών που σχηματίστηκαν σε δρόμους και πεζοδρόμια. Το βράδυ θα συνεχιζόταν η αποκομιδή με τα απορριμματοφόρα του Δήμου, κάποια εξ αυτών είχαν βγει και το πρωί.

Ωστόσο η κατάσταση παραμένει τραγική, με τις υψηλές θερμοκρασίες να επιτείνουν το πρόβλημα. Για σήμερα έχει προκηρυχθεί νέα απεργία των εργαζομένων στους Δήμους, η οποία και αναμένεται να κλείσει τον κύκλο των κινητοποιήσεων καθώς όλα δείχνουν ότι αύριο όλοι θα επιστρέψουν στη δουλειά. Η δημοτική αρχή είχε και χθες αλλεπάλληλες συναντήσεις με την πλευρά των εργαζομένων, σύσσωμη ωστόσο η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον δήμαρχο για ανεπάρκεια. Ενώ δεν κατέστη δυνατόν να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο που επρόκειτο να συζητήσει την υπόθεση των σκουπιδιών.

Διαδοχικές συναντήσεις με εργαζόμενους και εκπροσώπους συλλόγων είχε από νωρίς χθες το πρωί ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των σκουπιδιών, ενώ την ίδια ώρα αναβαλλόταν η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε ως αντικείμενο συζήτησης την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από την κινητοποίηση των συμβασιούχων στην καθαριότητα. Η δημοτική αρχή απέδωσε την αναβολή της συνεδρίασης στην «έλλειψη διάθεσης της αντιπολίτευσης να συμμετάσχει στη συνεδρίαση».

«ΜΕΤΩΠΟ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Από την άλλη πλευρά, όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, εξαιρουμένης της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με αφορμή τη σύγκλιση αλλά και την αναβολή της συνεδρίασης κατηγορώντας τη δημοτική αρχή για «τυφλή» στήριξη της κυβέρνησης και για «θέατρο». Την υπογράφουν οι επικεφαλής των παρατάξεων Ρ. Καραλαριώτου, Κ. Τζανακούλης, Εκτ. Νασιώκας και Ντ. Διαμάντος, σημειώνοντας: «η Λάρισα βρίσκεται ήδη σε κατάσταση “εκτάκτου ανάγκης” με τους τόνους των σκουπιδιών να αποτελούν μία “υγειονομική βόμβα” και να δημιουργούν μία αφόρητη κατάσταση για τους δημότες μας.

Κι αυτό με αποκλειστική ευθύνη μίας ανεύθυνης Κυβέρνησης, που ακόμα και με την τελευταία νομοθετική ρύθμιση που ψήφισε στη Βουλή, συνεχίζει να εμπαίζει τους εργαζόμενους αλλά και ολόκληρη την κοινωνία. Αλλά και με απόλυτη συνευθύνη της δημοτικής αρχής Λάρισας που συνεχίζει να στηρίζει “τυφλά” τις ανεύθυνες πολιτικές της Κυβέρνησης, να κρατά ομήρους τους εργαζόμενους παίζοντας με την αγωνία χιλιάδων οικογενειών μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους αλλά και θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία όλων μας.

Ακόμη και σήμερα, την ώρα που η δημοτική αρχή έπρεπε ήδη να έχει αναλάβει τις ευθύνες της να λάβει αποφάσεις και να μαζεύει τα σκουπίδια, συνεχίζει το “θέατρο”. Στην αρχή συγκάλεσαν ένα “έκτακτο» δημοτικό συμβούλιο με θέμα “Ενημέρωση - συζήτηση για το θέμα της αποκομιδής των σκουπιδιών”. Μας καλούσαν απλά για… συζήτηση, την ώρα που η πόλη κινδυνεύει από τους τόνους σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί. Μας καλούσαν σε ένα “έκτακτο” δημοτικό συμβούλιο χωρίς να έχουν συγκεκριμένη πρόταση, χωρίς “ατζέντα”.

Στη συνέχεια το ανέβαλαν! Προφανώς για τη δημοτική αρχή υπάρχει χρόνος! Η διοικητική αδυναμία του κ. Καλογιάννη και των συνεργατών του είναι πλέον εμφανής. Εμείς προτείνουμε: Να διασφαλίσει η διοίκηση του Δήμου την απρόσκοπτη πρόσβαση του τακτικού προσωπικού της υπηρεσίας καθαριότητας στα αμαξοστάσια ώστε να αρχίσει άμεσα η διαδικασία αποκομιδής των απορριμμάτων. Καλούμε τους εργαζόμενους του Δήμου να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στην τοπική κοινωνία, να σταθούν δίπλα στην κοινωνία και να συνδράμουν το τακτικό προσωπικό στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Καλούμε τον δήμαρχο και τη δημοτική αρχή επιτέλους, να ασκήσουν διοίκηση, να πάρουν αποφάσεις κάτω από εξαιρετικά ακραίες συνθήκες για την πόλη πλέον και να μαζέψουν τα σκουπίδια από όλο τον Δήμο».

Απευθυνόμενοι μέσω της ανακοίνωσης στον δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη, αναφέρουν «Κύριε Δήμαρχε στα τρία χρόνια της θητείας σας καλεστήκατε να διαχειριστείτε δύο κρίσιμες καταστάσεις στον Δήμο μας. Την αντιμετώπιση του χιονιά και τώρα τα σκουπίδια. Δυστυχώς για την πόλη και τους δημότες της, αποτύχατε και στα δύο εκκωφαντικά. Επιτέλους αναλάβετε τις ευθύνες σας. Εμείς δεν έχουμε να πούμε τίποτα άλλο», καταλήγει η κοινή ανακοίνωση των δημοτικών παρατάξεων.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Σε συναντήσεις που είχε ο δήμαρχος με τους εργαζόμενους στο Αμαξοστάσιο του Δήμου αλλά και στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου, τους κάλεσε σύμφωνα με πληροφορίες να σταματήσουν την απεργία και να ξεκινήσει η αποκομιδή των απορριμμάτων. Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΠΟΕ – ΟΤΑ με συγκέντρωση στις 11:30 το πρωί έξω από το Δημαρχείο, ενώ λεωφορεία με απεργούς θα φύγουν από τη Λάρισα στις 6 το πρωί από το ΔΩΛ προκειμένου να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Στη συνάντηση που είχε ο δήμαρχος με τον Σύλλογο Υπαλλήλων Δήμων νομού Λάρισας συζητήθηκε η αύξηση των προσωπικού ασφαλείας και των μηχανημάτων, ενώ σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του συλλόγου Ζήσης Γκαραλιάκος υποστήριξε ότι «του είπαμε ότι ισχύει κανονικά η κινητοποίηση με τις καταλήψεις και η συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Αθήνας. Το προσωπικό ασφαλείας είναι διευρυμένο και τα οχήματα είναι συνολικά 17. Συναισθανόμαστε την ευθύνη που έχουμε απέναντι στους δημότες, θέλουμε τη συμπαράστασή τους για το δίκαιο των αιτημάτων μας για να συνεχίσουμε μαζί».

ΤΟ ΚΚΕ

Ανακοίνωση για το θέμα των συμβασιούχων στις υπηρεσίες καθαριότητας στους Δήμους εξέδωσε η Επιτροπή Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων «σήμερα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ απολύει χιλιάδες συμβασιούχους, καλυπτόμενη πίσω από τις διατάξεις του Συντάγματος. Αντί να εξασφαλίσει το δικαίωμα στη σταθερή – μόνιμη δουλειά όλων αυτών των εργαζομένων, κοροϊδεύει, υποσχόμενη δήθεν λύσεις που και την εργασιακή ανασφάλεια διαιωνίζουν και σε απολύσεις οδηγούν.

Η ρύθμιση, που ψήφισε η κυβέρνηση, αφορά προσλήψεις ελάχιστων – σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες – εργαζομένων και είναι αβέβαιο αν θα καλυφθούν από τους τωρινούς συμβασιούχους. Στρώνει το έδαφος στην αύξηση των ανταποδοτικών τελών στον τομέα της καθαριότητας, σε συμφωνίες για την είσοδο εργολάβων, σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, σε πλήρες ξεχαρβάλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων, εντατικοποίηση της εργασίας, αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.

Συνεπώς, η προπαγάνδα της κυβέρνησης, ότι δήθεν κόπτεται για τον δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας, είναι παραπλανητική. Το ΚΚΕ εκφράζει τη στήριξή του στον αγώνα του κλάδου και των συμβασιούχων. Καλεί τον λαό να στηρίξει τον αγώνα των συμβασιούχων, να γυρίσει την πλάτη στον κοινωνικό αυτοματισμό, που καλλιεργεί η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα. Η αποκομιδή και η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς εργολάβους και ιδιώτες, χωρίς χαράτσωμα των λαϊκών νοικοκυριών. Μόνιμη και σταθερή δουλειά. Καμία απόλυση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass