ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ «ΠΕΛΑΣΓΟΣ»

Τίμησαν τον Άγιο Νικόδημο

Δημοσίευση: 15 Ιουλ 2017 16:54

Τη μνήμη του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη τίμησε χθες, ανήμερα της εορτής του, η εκκλησία.

Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης (6 Ιουνίου 1749 - 14 Ιουλίου 1809 ) είναι Άγιος της ορθόδοξης εκκλησίας και υπήρξε από τις σημαντικότερες ασκητικές μορφές της σύγχρονης ορθόδοξης χριστιανικής πίστης.
Το κατά κόσμον όνομά του ήταν Νικόλαος Καλλιβρούτσης. Η εκκλησία στον οικισμό δασκάλων Λάρισας «Πελασγός» στην Τοπόλιανη Λιτοχώρου είναι αφιερωμένη στον ‘Αγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη. Είναι κτισμένη απέναντι από τον Άθωνα και είναι η μοναδική στον νομό Πιερίας.
Προχθές το απόγευμα παρουσία πλήθους πιστών, τελέστηκε πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός, μετά αρτοκλασίας, Θείου κηρύγματος και περιφορά της ιερής εικόνας στον οικισμό.
Χοροστάτησε και μίλησε ο μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα κ. Γεώργιος, συμπαραστατούμενος από τον αρχιερατικό επίτροπο του Δήμου Δίου Ολύμπου πρωτοπρεσβύτερο π. Αθανάσιο Βασιλείου, τους πρωτοπρεσβυτέρους π. Μιχαήλ Μπατσαρά, προϊστάμενου του ιερού καθεδρικού ναού Αγίου Νικολάου Λιτοχώρου και π. Άγγελο Γιαννίκη που είναι και πρόεδρος της ερανικής επιτροπής του ιερού ναού, τον πρεσβύτερο π. Γεώργιο Μπαλανίκα και π. Βασίλειο Καραδημήτρη του ιερού ναού Αγίου Ελευθερίου Παντελεήμονος, τον αρχιδιάκονο π. Παντελεήμονα Τσαραπατσάνη και τον αρχιδιάκονο πατέρα Διονύσιο Παπαναστασίου της Μητρόπολης Νέας Κρήνης Καλαμαριάς.
Στον εορτασμό συμμετείχε και χορωδία ιεροψαλτών. Ο μητροπολίτης Γεώργιος ανακοίνωσε τη συμβολική βοήθεια για την αποπεράτωση του ιερού ναού του ποσού των 1000 ευρώ από τη Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος και το ποσό των 1000 ευρώ των ενοριών του Λιτοχώρου Αγίου Νικολάου και Αγίου Δημητρίου, από 500 ευρώ εκάστη. Ακολούθησε κέρασμα από τους κατοίκους του οικισμού.
 Χθες Παρασκευή, ημέρα της εορτής, τελέστηκε το πρωί πανηγυρικό ιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του καθηγούμενου της ιεράς μονής Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω πανοσιολογιοτάτου αρχιμανδρίτη Γέροντος Μαξίμου ο οποίος με γλαφυρότητα κήρυξε τον Θείο Λόγο.
Συγχοροστάτησαν οι πρωτοπρεσβύτεροι π. Μιχαήλ Μπατσαράς και π. Άγγελος Γιαννίκης και ο πρεσβύτερος π. Βασίλειος Καραδημήτρης. Ακολούθησαν χαιρετισμοί και ευχαριστίες του προέδρου του οικισμού «Πελασγός» Ιωάννη Αλμυρούλη και του πατρός πρωτοπρεσβυτέρου Άγγελου Γιαννίκη. Όλο το εκκλησίασμα προσκλήθηκε για κέρασμα στο κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου του οικισμού.
Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Παπαδημόπουλος, ο αντιδήμαρχος Δήμου Δίου Ολύμπου Λέλα Βλαχοπούλου - Γιάννακα, πρώην πρόεδροι και πρώην διευθυντές και προϊστάμενοι εκπαίδευσης του νομού Λάρισας και του νομού Πιερίας, όπως και ο προϊστάμενος του πρώην 6ου γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης Γιώργος Γιαννουλόπουλος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass