Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΕΡΓΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΑ

Ιαματικές πηγές για την «ίαση» του τουρισμού

* Ανακαλύφθηκε πηγή με θερμοκρασία νερού 42 βαθμούς Κελσίου!

Δημοσίευση: 19 Ιουλ 2017 22:35

Εν αναμονή της αναγνώρισης των ιαματικών πηγών Κόκκινου Νερού, ως ιαματικού φυσικού πόρου στη χώρα, από το Υπουργείο Τουρισμού, ο Δήμος Αγιάς, προχωρά στα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν στον τελικό στόχο της υλοποίησης σχεδίων για την περαιτέρω αξιοποίησής τους.

Έχοντας ακόμη ξεπεράσει σκοπέλους, όπως είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής των ιαματικών πηγών και η εξασφάλιση των κονδυλίων που θα χρηματοδοτήσουν τα έργα αξιοποίησής τους, ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας, και αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής, του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, βρίσκεται σε έναν διαρκή αγώνα κατάκτησης του τελικού στόχου, με το βλέμμα στραμμένο σε επικείμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ), που αφορά στην αξιοποίηση των ιαματικών φυσικών πόρων.

Μάλιστα, είναι άξια αναφοράς η προετοιμασία που γίνεται στο Υπουργείο Οικονομίας, πριν την προκήρυξη του εν λόγω προγράμματος, (μετά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο), κατά την οποία, πριν τεθούν οι προϋποθέσεις και οι όροι ένταξης των ενδιαφερόμενων δήμων σε αυτό, επιδιώκει όχι μόνο την επαφή μαζί τους, αλλά προχωρά και σε σχετική αναγνωριστική έρευνα αποτύπωσης της παρούσας κατάστασης των ιαματικών φυσικών πόρων, ζητώντας τη συνδρομή τους.

Αναλυτικότερα το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης προώθησε πρόσφατα στους δήμους όλης της χώρας, στοχευμένο ερωτηματολόγιο, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στο οποίο καλούνται να απαντήσουν για την υφιστάμενη κατάσταση των ιαματικών φυσικών πόρων που διαθέτουν στα όριά τους, προκειμένου να γίνει χαρτογράφηση των υποδομών ιαματικού τουρισμού.

Η έρευνα αυτή, πραγματοποιείται όπως προαναφέραμε, στο πλαίσιο της προετοιμασίας, πρόσκλησης, χρηματοδότησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία – ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2014 – 2020), που αφορά στην αξιοποίηση των Ιαματικών Φυσικών Πόρων (ΙΦΠ) και στόχοι είναι η αποτύπωση της παρούσας κατάστασης των ιαματικών φυσικών πόρων της χώρας, η χαρτογράφηση των αναγκών ανάδειξης και αξιοποίησής τους, καθώς και των αναγκών αναβάθμισης των εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών.

Οι πληροφορίες και τα δεδομένα που θα συλλέξει και θα επεξεργαστεί η αρμόδια ειδική γραμματεία για το ΕΣΠΑ του Υπουργείου Οικονομίας, θα συντελέσουν καθοριστικά στην έκδοση της σχετικής αναπτυξιακής πρόσκλησης, με την αξιοποίηση των εθνικών και κοινοτικών πόρων μέσα στο φθινόπωρο.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα διαθέτει ιδιαίτερα πλούσιο υδάτινο ιαματικό δυναμικό σε διαφορετικά περιβάλλοντα του ελληνικού γεωγραφικού χώρου, η αναβάθμιση και η προβολή του αποτελούν στρατηγική ανάγκη. Η ορθή επένδυση στον τομέα του θερμαλισμού, θα συμβάλει στο να αποτελέσουν οι δήμοι που διαθέτουν ιαματικές πηγές πόλο έλξης για επισκέπτες βρισκόμενους υπό θεραπεία ή που απλώς επιθυμούν να επωφεληθούν από τις ευεργετικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο ένα πρόσθετο διαφοροποιημένο τουριστικό προϊόν για τη χώρα», όπως σημειώνεται στη σχετική επιστολή του υπουργείου προς τους δήμους.

Η έρευνα γίνεται με απλό και λειτουργικό τρόπο, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας συμπλήρωσης ερωτηματολογίου (39 σελίδων) και θα έχει διάρκεια δύο μηνών, δηλαδή μέχρι 29 Σεπτεμβρίου 2017.

ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΝΤΑΞΗ

ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΝΕΡΟΥ

 «Εχουμε καταθέσει πλήρη φάκελο στο Υπουργείο Τουρισμού, με σκοπό την αναγνώριση των ιαματικών φυσικών πόρων του Κόκκινου Νερού και αναμένουμε σύντομα την έγκρισή του. Η αναγνώρισή τους θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο ώθησης προς την αξιοποίησή τους…», δήλωσε στην «Ε» ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντ. Γκουντάρας, και αναφερόμενος στα σχέδια που οραματίζονται για τις πηγές, επισημαίνει: «Θα μπορούσαν να κατασκευαστούν μεγάλες εγκαταστάσεις θερμαλισμού, με δωμάτια λουτροθεραπείας, οι οποίες με παράλληλη ανάπτυξη σχετικών με τον θεραπευτικό τουρισμό, υπηρεσιών, θα προσελκύσουν επισκέπτες από όλη τη χώρα και όχι μόνο…».

Ένα σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να επιλύσει ο Δήμος Αγιάς, καθώς αποτελεί τροχοπέδη στα σχέδια ανάπτυξης των θεραπευτικών πηγών, είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής, που βρίσκονται. Αναλυτικότερα ο κ. Γκουντάρας αναφέρει στην «Ε»: «Μέρος της ευρύτερης περιοχής των πηγών, ανήκει στο Δασαρχείο Λάρισας και ένα άλλο στον Δήμο Αγιάς. Για να προχωρήσουν όλα όσα οραματιζόμαστε για τις ιαματικές πηγές και τα οποία θα φέρουν μεγάλη ανάπτυξη στον τόπο μας, θα πρέπει να παραχωρηθεί στον δήμο η έκταση του δημοσίου. Σε μια πρώτη επαφή μας με το Δασαρχείο Λάρισας, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει θετικό κλίμα συνεργασίας, προς την επίτευξη αυτού του στόχου…».

ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΑΝΑΒΛΥΖΕΙ

ΣΤΟΥΣ 42 ΒΑΘΜΟΥΣ!

Βάσει πληροφοριών που έρχονται από την …αρχαιότητα, για την ύπαρξη κι άλλων ιαματικών πηγών στον Δήμο Αγιάς, ο δήμος προχώρησε σε σχετική έρευνα, ανακαλύπτοντας «χρυσό». Συγκεκριμένα τη μοναδική πηγή στην Ελλάδα, που αναβλύζει νερό με θερμοκρασία 42 βαθμούς Κελσίου!

«Στη θέση Δερματά, κοντά στον φάρο, (μεταξύ Βελίκας και Παλιουριάς) όπου υπάρχουν υπολείμματα αρχαίου ρωμαϊκού λουτρού, σε γεώτρηση ανακαλύφθηκε πηγή, που η θερμοκρασία του νερού της, είναι 42 βαθμοί Κελσίου…», αναφέρει ο δήμαρχος, γνωρίζοντας φυσικά την αξία αυτής της ανακάλυψης και τις προοπτικές που ανοίγονται στον Δήμο Αγιάς, για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass