ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ:

Να επισκευαστεί άμεσα ο δρόμος Λάρισας – Φαρσάλων

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2017 15:42

«Η εξεύρεση χρηματοδότησης για την επισκευή επικίνδυνων κακοτεχνιών του δρόμου Λάρισας – Φαρσάλων είναι αναγκαία», τονίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ο οποίος μετά και την πρόσφατη επίσκεψή του στο Δημαρχείο Φαρσάλων, κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, με τα ακόλουθα ερωτήματα: α) Πού οφείλεται η επισκευαστική αμέλεια από τη στιγμή που το πρόβλημα είναι ήδη σε γνώση του υπουργείου, β) σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί, ώστε να προληφθούν θανατηφόρα τροχαία, τραυματισμοί και υλικές ζημίες και γ) δεδομένης της αδυναμίας χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για τις απαραίτητες επισκευές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Λάρισας – Φαρσάλων, αν έχει προβεί σε ενέργειες/επαφές για την εξεύρεση χρηματοδότησης.

Αναλυτικότερα το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Μπαργιώτα προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών αναφέρει τα εξής: Ο δρόμος Λάρισας – Φαρσάλων, ο οποίος κάποτε αποτελούσε την Εθνική Οδό που ένωνε την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη πριν τη σημερινή χάραξη, τείνει να εξελιχθεί σε βασική οδό που ενώνει τη Λάρισα με τη Λαμία και την Αθήνα, καθώς αποτελεί συντομότερη και οικονομικότερη εναλλακτική από την Εθνική Οδό. Παρά την αυξημένη κίνηση, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω τουριστών και αγροτικών εργασιών, πρόκειται για ένα οδικό δίκτυο εξαιρετικά κακής ποιότητας. Το οδόστρωμα είναι γεμάτο ρωγμές και λακκούβες, που όταν βρέχει, τα νερά λιμνάζουν με αποτέλεσμα να μην είναι ορατές και να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εκτροπής οχημάτων. Χαρακτηριστικό, εξάλλου, είναι το συμβάν με τις έντονες βροχοπτώσεις του Ιουνίου στην περιοχή των Φαρσάλων, όπου διακόπηκε η ροή της κυκλοφορίας στο συγκεκριμένο οδικό δίκτυο λόγω χειμάρρων που κατέκλυσαν το οδόστρωμα με σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των οδηγών. Σε πολλά σημεία υπάρχουν εγκάρσιες ανωμαλίες (σαμάρια) ιδιαίτερα επικίνδυνα που προέρχονται από σημαντική καθίζηση του οδοστρώματος. Υπάρχουν καπάκια υπόγειων αγωγών που προεξέχουν επικίνδυνα, ενώ απουσιάζουν τεχνικά έργα απορροής ομβρίων υδάτων, διαγραμμίσεις, επαρκής φωτισμός και σήμανση. Παρά την ύπαρξη επικίνδυνων στροφών με κλίσεις, δεν έχουν τοποθετηθεί προστατευτικές μπάρες, όπως και μπάρες μείωσης ταχύτητας στις κατοικημένες περιοχές. Να σημειωθεί ότι από τον συγκεκριμένο δρόμο διέρχονται καθημερινά φορτηγά και μεγάλα αγροτικά μηχανήματα. Η επικινδυνότητα του δρόμου, δυστυχώς, κοστίζει. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, την τελευταία πενταετία τα θανατηφόρα τροχαία ανήλθαν σε 8, τα τροχαία με τραυματίες σε 19 (13 από αυτά με ελαφρύ τραυματισμό και 6 με σοβαρούς), ενώ έγιναν και 72 τροχαία ατυχήματα με υλικές ζημιές. Και ενώ τα τροχαία ατυχήματα είναι δεδομένα εδώ και αρκετά χρόνια, το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση. Υπήρξαν περιορισμένες παρεμβάσεις της περιφέρειας, ωστόσο είναι φανερό ότι ο συγκεκριμένος οδικός άξονας πρέπει να αναβαθμιστεί σε έναν σύγχρονο, κλειστό αυτοκινητόδρομο, στα πρότυπα του δρόμου Λάρισας – Τρικάλων. Μια τέτοια αναβάθμιση θα έχει θετικό πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο, αφού και τα τροχαία ατυχήματα θα μειώσει και αναπτυξιακή ώθηση θα δώσει σε μια ακμάζουσα περιοχή του θεσσαλικού κάμπου, που όμως στερείται των απαραίτητων υποδομών και σε μια εποχή που τα σύγχρονα δίκτυα logistics απαιτούν κατ’ ελάχιστον σύγχρονους και ασφαλείς οδικούς άξονες.

Καταλήγοντας ο βουλευτής της ΔΗΣΥ ρωτά: «Επειδή η αναβάθμιση του περιφερειακού οδικού δικτύου ενισχύει την ασφάλεια των χρηστών, επειδή για την προσέλκυση επενδύσεων και για τα σύγχρονα δίκτυα logistics απαιτούνται υποδομές συγκεκριμένων, υψηλών προδιαγραφών, ερωτάται ο κ. υπουργός που οφείλεται η επισκευαστική αμέλεια, τη στιγμή που το πρόβλημα είναι ήδη σε γνώση σας, σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε, ώστε να προληφθούν θανατηφόρα τροχαία, τραυματισμοί και υλικές ζημίες και δεδομένης της αδυναμίας χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για τις απαραίτητες επισκευές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Λάρισας – Φαρσάλων, έχετε προβεί σε ενέργειες/επαφές για την εξεύρεση χρηματοδότησης;».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass