ΑΡΚΕΤΟΙ ΔΕΝ ΥΠΕΒΑΛΑΝ ΔΗΛΩΣΗ ΛΟΓΩ ΑΓΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΜΕ ΠΡΟΣΤΙΜΟ 400 ΕΥΡΩ

Μαζικές παραιτήσεις από επιτροπές δήμων λόγω… πόθεν έσχες

*Να εξαιρεθούν από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης τα μέλη των επιτροπών και οι αναπληρωτές τους αν δεν είναι αιρετοί ή δημοτικοί υπάλληλοι, ζητεί ομόφωνα από την κυβέρνηση η ΚΕΔΕ

Δημοσίευση: 27 Ιουλ 2017 16:16

Μαζικές παραιτήσεις των μη εκλεγμένων μελών από επιτροπές των δήμων με συνέπεια να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους έχει προκαλέσει η υποχρέωση υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) για όλα ανεξαιρέτως τα μέλη των δημοτικών επιτροπών.

Το θέμα συζητήθηκε χθες στη συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με δημάρχους να αποδίδουν τις παραιτήσεις στην απροθυμία των μη αιρετών μελών των επιτροπών να υποβάλουν δηλώσεις πόθεν έσχες:

-είτε επειδή δεν είναι εξοικειωμένοι με τη σύγχρονη τεχνολογία (ως γνωστόν από φέτος οι δηλώσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά),

-είτε επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν λογιστή για να τους συμπληρώσει τη δήλωση

-αλλά και (κάποιοι) για λόγους ασφαλείας αφού φοβούνται μήπως τα περιουσιακά τους στοιχεία δημοσιοποιηθούν ή διαρρεύσουν και γίνουν γνωστά στις τοπικές κοινωνίες παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου.

Όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση, αρκετοί δεν γνώριζαν αυτήν την υποχρέωση με αποτέλεσμα να μην υποβάλουν δήλωση εντός της προθεσμίας (εξέπνευσε στις 30 Ιουνίου) αλλά και να μην προλάβουν να υποβάλουν παραίτηση ως τότε με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόστιμο 400 ευρώ για μη εμπρόθεσμη υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες.

ΕΞΑΙΡΕΣΗ

Λόγω των προβλημάτων που δημιουργούνται στη λειτουργία των δήμων, τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφάσισαν ομόφωνα να ζητήσουν από τα αρμόδια υπουργεία να εξαιρεθούν από την υποχρέωση δήλωσης περιουσιακής κατάστασης τα μη αιρετά μέλη και οι αναπληρωτές τους σε επιτροπές των δήμων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης σημείωσε ότι είναι αναγκαία η εξαίρεσή τους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν οι επιτροπές.

ΥΠΟΧΡΕΟΙ

Σύμφωνα με το άρθρο 222 του Ν. 4281/2014, υπόχρεοι δήλωσης πόθεν έσχες είναι: οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι, οι πρόεδροι και τα μέλη, τακτικά και αναπληρωματικά, των επιτροπών των δήμων, οι πρόεδροι και τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων, οι πρόεδροι, οι διευθύνοντες σύμβουλοι και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και οι γενικοί διευθυντές των δημοτικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των αμιγών ή μικτών επιχειρήσεων των ανωτέρω ΟΤΑ και των συνδέσμων δήμων καθώς και οι γενικοί διευθυντές και διευθυντές των δήμων.

Σύμφωνα με την αρμόδια αρχή, πλέον υπάγονται στην υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, όλα τα μέλη όλων των επιτροπών των δήμων, είτε αφορούν προμήθειες, παροχή υπηρεσιών ή έργων, παρακολούθηση και παραλαβή αυτών, αξιολόγηση προσφορών και προσφυγές έργων ανεξαρτήτως ποσού (προϋπολογισμού). Από την ανωτέρω υποχρέωση εξαιρούνται οι ανήλικοι που συμμετέχουν σε σχολικές επιτροπές δήμων.

Σε κάθε περίπτωση το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ζητεί τα αρμόδια υπουργεία να προβούν σε διευκρίνιση ή και τροποποίηση των σχετικών διατάξεων έτσι ώστε αν υπάρχουν επιτροπές των δήμων, που αποτελούνται από μέλη που δεν έχουν την ιδιότητα του δημοτικού υπαλλήλου ή του αιρετού, αυτά να μην έχουν υποχρέωση υποβολής δηλώσεων.

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass