ΑΙΣΘΗΤΑ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΦΕΤΟΣ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Η μεγάλη κάθοδος των Ρομά, μίκρυνε…

Δημοσίευση: 27 Ιουλ 2017 22:40

Παραδοσιακά η Αγία Παρασκευή των Τεμπών «βούλιαζε» από κόσμο τέτοια ημέρα σαν τη χθεσινή. Κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί και ιδιαίτερα Ρομά απ’ όλη την Ελλάδα έρχονταν για να προσκυνήσουν, να προσευχηθούν και να δροσιστούν από το νερό της περιοχής, που γι’ αυτούς έχει και συμβολικό χαρακτήρα. Ωστόσο φέτος τα πράγματα ήταν λιγάκι διαφορετικά. Ο κόσμος ήταν αισθητά μειωμένος σύμφωνα με τους ανθρώπους της εκκλησίας, της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και τους εμπόρους των ειδών λαϊκής τέχνης που δραστηριοποιούνται στην κοιλάδα.

«Ο πιο ουσιαστικός λόγος πρέπει να είναι η αλλαγή που είχαμε στον δρόμο με την κατασκευή των σηράγγων. Δεν εξηγείται αλλιώς. Είμαστε εδώ όλα τα χρόνια και πρώτη φορά βλέπουμε τον κόσμο τόσο μειωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», λέει στην «Ε» ένας επαγγελματίας. Κάτι που επιβεβαιώνουν και έμπειροι αστυνομικοί που βρίσκονται στο ίδιο σημείο επί σειρά ετών.

Έστω και πολύ λιγότεροι όμως οι Ρομά, που έχουν μέσα στην καρδιά τους την Αγία Παρασκευή, έδειξαν τη λατρεία τους για τη διαδικασία. Κάποιοι πηγαίνουν γονυπετής μέχρι τον Ιερό Ναό. Άλλοι διαλέγουν μια λαμπάδα ίσα με το μπόι τους. Μια γλάστρα βασιλικό. Ό,τι μπορεί ο καθένας. Την ώρα που μερικοί μαζεύουν τις κουβέρτες τους καθώς το βράδυ κοιμήθηκαν εκεί, άλλοι μόλις φτάνουν. Η σιδερένια πεζογέφυρα ταλαντεύεται. Πιτσιρίκια που τριγυρνάνε ανέμελα ξυπόλητα και άλλα βουτάνε στα παγωμένα νερά.

«Ήρθαμε από τη Χαλκιδική. Το κάνουμε κάθε χρόνο και θα συνεχίζουμε μέχρι να πεθάνουμε» λέει στην «Ε» ο Ανδρέας, όπως συστήνεται, που έφερε και τη μάνα του για να γιατρέψει την όρασή της. Άλλωστε γι’ αυτό είναι γνωστή η Αγία Παρασκευή. Προστάτιδα των ματιών.

Κ.Γ.

Φωτ. Βασίλης Ντάμπλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass