ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΣΑΜΑΡΕΙΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ Ε.Ε.Σ.

Τους έπαυσαν από εθελοντές!

* Την άρση της ποινής ώστε να λειτουργήσει και πάλι το τμήμα ζητούν οι Σαμαρείτες καταθέτοντας στη διοίκηση 70 υπογραφές εθελοντών

Δημοσίευση: 28 Ιουλ 2017 22:21
Οι εθελοντές με τα κόκκινα απουσιάζουν τελευταία από δραστηριότητες στην πόλη, μετά από απόφαση της διοίκησης να παύσει την εθελοντική τους δράση Οι εθελοντές με τα κόκκινα απουσιάζουν τελευταία από δραστηριότητες στην πόλη, μετά από απόφαση της διοίκησης να παύσει την εθελοντική τους δράση

Για πρώτη φορά –χωρίς τη θέλησή τους- απουσιάζουν από εκδηλώσεις στην πόλη οι Εθελοντές Σαμαρείτες Διασώστες και Ναυαγοσώστες του τμήματος της Λάρισας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Αναζητώντας κάποιος τους λόγους και την αιτία που οι άνθρωποι με τις κόκκινες στολές «χάθηκαν» από τις εκδηλώσεις στο Κηποθέατρο και δεν θα φανούν π.χ. στο Φεστιβάλ «Με θέα στο Αιγαίο», μαθαίνει ότι εδώ και 20 μέρες η κεντρική διοίκηση των Σαμαρειτών, με απόφαση του Αρχηγού της επέβαλε και για έναν χρόνο (!) την ποινή της παύσης από την ενεργό δράση των Σαμαρειτών της Λάρισας.

Κατ΄ αρχήν να σημειώσουμε ότι οι Σαμαρείτες, είναι άμισθοι εθελοντές, παρέχουν δηλαδή υπηρεσίες χωρίς καμία ανταμοιβή ή άλλο οικονομικό όφελος.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά, όπως προκύπτουν μέσα από έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η «Ε».

Στις αρχές του Ιουνίου και καθώς οι Σαμαρείτες της Λάρισας διαπιστώνουν μια ανεξήγητη αποχή από δραστηριότητες στις οποίες τα προηγούμενα χρόνια μετείχαν αλλά και έλλειμμα ενημέρωσης από τη διοίκηση, συντάσσουν (η εθελοντική διοίκηση με τη σύμφωνη γνώμη των Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών Λάρισας) έγγραφό προς το διοικητικό συμβούλιο του Περιφερειακού τμήματος Λάρισας, θέτοντας σειρά ερωτημάτων.

Μάλιστα στις 29 Ιουνίου το Δ.Σ. του τμήματος με κατά πλειοψηφία απόφασή του (8 υπέρ, 2 κατά), στήριξε την εθελοντική διοίκηση στο θέμα αυτό και δήλωσε εμπιστοσύνη στα πρόσωπα που την απαρτίζουν.

Ωστόσο 5 ημέρες αργότερα, αντί άλλης εξήγησης, επήλθε η «τιμωρία»: Με απόφαση του αρχηγού των Σαμαρειτών Ελλάδας Ζεκή Μεμέτ Αλή στην Εθελοντική Διοίκηση Λάρισας επιβλήθηκε η ποινή της απομάκρυνσης από την ενεργό εθελοντική δράση τους για ένα έτος.

Τους απαγόρεψαν δηλαδή …να είναι εθελοντές!

Στο σχετικό έγγραφο ο επικεφαλής των Σαμαρειτών επικαλείται παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας του εθελοντή. Το «έγκλημα» κατά τον Αρχηγό είναι η έλλειψη υπακοής προς τους ανωτέρους, η έλλειψη αρμονικής συνεργασίας με συναδέλφους του, αλλά και η επίκριση ή αποδοκιμασία του έργου των συναδέλφων και της διοίκησης.

Αν και πολλά θα μπορούσε να πει κανείς για τη στρατιωτικού τύπου αντίληψη ορισμένων θεμάτων, παραθέτουμε μόνο τον αντίλογο των «διωκόμενων», οι οποίοι διαμαρτυρόμενοι (καθώς φαίνεται ότι δεν κλήθηκαν σε απολογία), αναφέρουν ότι όλα αυτά τα άρθρα του κώδικα δεοντολογίας έχουν εφαρμογή «κατά την άσκηση των καθηκόντων σε εκτέλεση υπηρεσίας», όχι δηλαδή σε κάθε περίπτωση που ένας Σαμαρείτης απλά ζητά ενημέρωση ή και εξηγήσεις…

Ενδιαφέρον σημείο που μπορεί να υποκρύπτει και την ουσία της υπόθεσης, παρουσιάζει το αρχικό έγγραφο-διαμαρτυρία της Εθελοντικής Διοίκησης των Σαμαρειτών Λάρισας προς το Δ.Σ. του Περιφερειακού τμήματος, όπου –μεταξύ άλλων- αναφέρεται ότι «διενεργήθηκε σκιώδης οικονομικός έλεγχος, εν αγνοία των εθελοντών και χωρίς να λάβουν γνώση του αποτελέσματος, με συνέπεια να μείνουν μόνο σκιές…»

Αλλά έλεγχος σε τι, εφόσον οι εθελοντές είναι άμισθοι;

Μια εξήγηση που δίδεται από την πλευρά των διωκόμενων είναι ότι αυτός σχετιζόταν με τις δωρεές προς το σώμα και πώς αυτές αξιοποιούνται. Όταν δε προκαλούσαν το δικαιολογημένο ερώτημα-απορία των δωρητών, η απάντηση –που φέρεται- ότι ελάμβαναν ήταν ότι ο έλεγχος γινόταν με το πρόσχημα «των ατασθαλιών της διοίκησης Μαρτίνη» στον ΕΕΣ…

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Η επιβολή της ποινής προκάλεσε αντιδράσεις στο σώμα.

Με έγγραφο το οποίο υπογράφεται από 70 περίπου εθελοντές, οι Σαμαρείτες του τμήματος Λάρισας ζητούν την άρση της ποινής, ώστε να λειτουργήσει το τμήμα ξανά. Διαμαρτύρονται, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: «θεωρούμε ότι η Εθελοντική Διοίκηση του τμήματός μας δεν παρέκαμψε και δεν επέκρινε – αποδοκίμασε σε κανένα σημείο το έργο της Διοίκησης κοινοποιώντας μας το έγγραφο με τα δικά μας ερωτήματα που απασχόλησαν το τμήμα μας τους τελευταίους μήνες. Είμαστε βέβαιοι ότι η ενημέρωσή μας ήταν σωστή και επιβεβλημένη, για θέματα που εμείς οι ίδιοι οι Εθελοντές είχαμε θέσει στις εβδομαδιαίες συναντήσεις του τμήματός μας και πιστεύουμε ότι η ποινή που επιβλήθηκε στην Εθελοντική Διοίκηση του Τμήματός μας είναι παντελώς άδικη. Πιστεύοντας ότι η Διεύθυνση Σαμαρειτών Ελλάδος λαμβάνει υπόψη της τη γνώμη των απλών Εθελοντών που αφιερώνουν χιλιάδες ώρες από τον χρόνο τους στο Κίνημά μας, ζητούμε να επανεξετάσετε άμεσα το συγκεκριμένο θέμα και να ανακαλέσετε».

Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι «όταν γνωρίζεις ότι είσαι ένα καλό εργαλείο, αισθάνεσαι άσχημα όταν σε πετάνε στο πάτωμα. Δεν θέλουμε να καταστραφεί το σπίτι μας, μάθαμε να λειτουργούμε άψογα» και συμπληρώνουν θέτοντας το εξής ερώτημα: «Αν γινόταν ο σεισμός της Κω στη Λάρισα, αυτή η δύσκολη κατάσταση θα μας ένωνε ή θα ψάχναμε να βρούμε ποιος φταίει και οι Σαμαρείτες δεν έχουν παρουσία;».

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass