ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΡΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Οι βροχές του Ιουνίου έφεραν κουνούπια τον Αύγουστο

*Πρόγραμμα ακμαιοκτονίας θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες

Δημοσίευση: 02 Αυγ 2017 22:50

Η αυξημένη όχληση το τελευταίο διάστημα από τα κουνούπια σε πολλές περιοχές του νομού Λάρισας έθεσε και πάλι το ζήτημα της κουνουποκτονίας.

Πέρα όμως από το ενοχλητικό βουητό και τα τσιμπήματα που προκαλούν φαγούρα, τα κουνούπια είναι φορείς μετάδοσης ασθενειών και η έγκυρη καταπολέμησή τους συνιστά προληπτική κάλυψη του συνόλου του πληθυσμού της περιφέρειας.

 «Τα κουνούπια κάνουν διακοπές στα παράλια του νομού Λάρισας», δηλώνουν κάτοικοι και επισκέπτες «λουσμένοι» από την κορυφή μέχρι τα νύχια από το πρωί μέχρι και το βράδυ με αντικουνουπικά γαλακτώματα. Ανάλογη κατάσταση βιώνουν και οι κάτοικοι των παρακάρλιων περιοχών.

 «Είναι γεγονός ότι οι έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου Ιουνίου οδήγησαν σε αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών, με αποτέλεσμα να είναι μεγαλύτερες οι οχλήσεις στους πολίτες», σημειώνει στην «Ε» η αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας Φωτεινή Περώνη προσθέτοντας ότι «η κατάσταση αναμένεται να εξομαλυνθεί το επόμενο χρονικό διάστημα». Εξαιτίας των βροχοπτώσεων δημιουργήθηκαν μπάρες με λιμνάζοντα νερά, εκεί βρήκαν πρόσφορο έδαφος για να γεννήσουν τα αυγά τους τα έντομα. Με την αύξηση της θερμοκρασίας τα αυγά έβγαλαν νέα έντομα. «Σε συνεννόηση με την ανάδοχο εταιρία θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα στις περιοχές που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, ακμαιοκτονία», αναφέρει η κ. Περώνη για να εξηγήσει ότι «πρόκειται για την καταπολέμηση των τέλειων εντόμων».

Το έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών με επίγειους και από αέρος ψεκασμούς εκτελείται σε ό,τι αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας: Στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα του Πηνειού ποταμού (Δήμοι Τεμπών και Αγιάς) και κατά μήκος αυτού, στα χωρικά όρια του Δήμου Τεμπών, καθώς και στην παρακάρλια περιοχή του Δήμου Κιλελέρ. Επίσης, τα τελευταία χρόνια στο πρόγραμμα εντάχθηκαν και οι Δήμοι Ελασσόνας και Τυρνάβου. Σε αυτές τις περιοχές τον προηγούμενο Μάρτιο πραγματοποιήθηκε πρόγραμμα με εναέρια και επίγεια μέσα για την καταπολέμηση των προνυμφών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προστασία όλων των ευαίσθητων χώρων, σε τουριστικούς προορισμούς, σχολεία.

Επίσης, το πρόγραμμα της κουνουποκτονίας εφαρμόζεται από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε περιαστικές περιοχές, σε δύσβατες περιοχές και σε κανάλια. Εντός των οικισμών αρμόδιοι για την πρόληψη είναι οι Δήμοι, οι οποίοι πρέπει να περιποιούνται τη βλάστηση στους δημόσιους χώρους και να κάνουν επισημάνσεις σε ιδιοκτήτες οικοπέδων για τον καθαρισμό τους από τα χορτάρια. «Για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του προγράμματος οι υπηρεσίες των Δήμων θα πρέπει να καθαρίζουν όλα τα φρεάτια, να ελέγχουν την ύπαρξη στάσιμων νερών, να προχωρούν στο πλύσιμο των κάδων και στην αποκομιδή των απορριμμάτων», σημειώνουν από την Περιφέρεια.

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι οι πολίτες θα πρέπει να ποτίζουν τα λουλούδια και τους κήπους τις πρωινές ώρες και όχι τις ώρες που είναι σε έξαρση το φαινόμενο, να μην δημιουργούν λιμνάζοντα νερά, να φορούν αντικουνουπικά και να τοποθετούν σήτες στα παράθυρα.

Τέλος, όπως επισημαίνουν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ παρακολουθείται το φαινόμενο και ενημερώνονται οι κάτοικοι των περιοχών που στο παρελθόν είχαν κρούσματα ελονοσίας.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass