ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΔΙΝΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ «ΑΡΙΣΤΕΑ» ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΟΜΩΝ

Με δαπάνες της Περιφέρειας η μεταφορά μαθητών ΑμεΑ

Δημοσίευση: 05 Αυγ 2017 21:44

Πράσινο φως στη μετακίνηση των μαθητών Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) με την οικονομική ευθύνη να βαραίνει τις περιφέρειες, έρχεται να δώσει νέα νομοθετική ρύθμιση που δημοσιεύτηκε, πρόσφατα.

Το χρόνιο πρόβλημα λειτουργίας της Δομής Γιάννουλης του Παραρτήματος Α.μεΑ. Λάρισας «Ο Αριστεύς» του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας (Κ.Κ.Π.Π.Θ.), επιτέλους φαίνεται ότι βρήκε τη λύση του.
Η διοίκηση του Κ.Κ.Π.Π.Θ. με ανακοίνωσή της χαιρετίζει την απόφαση και επισημαίνει τα εξής:
«Μια ιδιαίτερα σημαντική νομοθετική ρύθμιση έρχεται να δώσει, πλέον, τη λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα λειτουργίας της Δομής Γιάννουλης του Παραρτήματος Α.μεΑ. Λάρισας «Ο Αριστεύς» του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά και πολλών άλλων Δομών ή Παραρτημάτων των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας ανά την Επικράτεια, που παρέχουν παρεμφερείς υπηρεσίες.
Συγκεκριμένα, στο ΦΕΚ 107 Τ. Α’/31-07-2017, δημοσιεύτηκε ο Νόμος 4483, άρθρο 155, όπου αναφέρεται: «Οι περιφέρειες δύνανται να αναλαμβάνουν τη μεταφορά των Ατόμων με Αναπηρία (Α.μεΑ.) από τον τόπο διαμονής τους στις εγκαταστάσεις των Πιστοποιημένων Φορέων του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και αντιστρόφως. Για την οργάνωση και εκτέλεση του μεταφορικού έργου του προηγουμένου εδαφίου ισχύουν αναλογικά τα προβλεπόμενα για μαθητές ΣΜΕΑ στην κοινή υπουργική απόφαση 24001/14.6.2013 (Β’ 1449).»
Το θέμα αφορά στην καθημερινή μετακίνηση των ωφελούμενων Α.μεΑ. – προς και από τις εγκαταστάσεις μας – προκειμένου να παρακολουθούν τα προγράμματα κατάρτισης και τα υποστηρικτικά θεραπευτικά προγράμματα στα οποία είναι ενταγμένα.
Προς τούτο, μέχρι σήμερα, πάγια τακτική της Διοίκησης του Κέντρου ήταν να προχωρά σε σύναψη ετήσιων συμβάσεων μίσθωσης λεωφορείου – πέραν των δρομολογίων που εκτελούνται από τα υπηρεσιακά οχήματα – προκειμένου να διευκολύνεται η προσέλευση, όσο το δυνατόν περισσότερων εγγεγραμμένων ωφελούμενων και να άρεται, έτσι, η απομόνωση των Ατόμων με Αναπηρία που το οικογενειακό τους περιβάλλον δεν έχει τη δυνατότητα μετακίνησής τους.
Για τον σκοπό αυτόν, σημαντικό μέρος του ετήσιου προϋπολογισμού του Κέντρου κατευθυνόταν στη σχετική δαπάνη. Κατά συνέπεια, η απελευθέρωση πόρων και η αξιοποίησή τους σε άλλες διαχειριστικές ανάγκες του φορέα, εκτιμάται πως θα συμβάλει στην ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Κέντρου.
Προς τούτο επίσης, πάγιο αίτημα της προέδρου του Δ.Σ. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Δήμητρας Ριζούλη, προς πάσα κατεύθυνση, ήταν η ανάθεση της ευθύνης μεταφοράς των ωφελουμένων του Κέντρου Α.μεΑ., στην Περιφέρεια – αναλογικά με όσα ισχύουν για τους μαθητές ΣΜΕΑ στην Κοινή Υπουργική Απόφαση 24001/14.6.2013 (Β’ 1449). Άλλωστε, σχετικό ερώτημα είχε απευθύνει προς την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Θ. Φωτίου, και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Λάρισας, κος Νίκος Παπαδόπουλος, που, όπως φαίνεται, ευδοκίμησε βρίσκοντας ευήκοα ώτα.
Θεωρώντας πως:
* αφού, βασικός σκοπός λειτουργίας της Δομής είναι η προεπαγγελματική / επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση Ατόμων με Αναπηρία (παρότι δεν υπάγεται στους εκπαιδευτικούς οργανισμούς του Υπουργείου Παιδείας), η άνιση παροχή υπηρεσιών προς τους ωφελούμενούς μας συνιστά παραβίαση της ίσης μεταχείρισης, σύμφωνα και με τη σχετική σύμβαση του ΟΗΕ και την Αρχή της Μη Διάκρισης που η χώρα μας έχει ενσωματώσει και πως,
* η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και εκπαίδευσης, αποκαθιστώντας αυτή τη δυσλειτουργική εξαίρεση και επεκτείνοντας την εφαρμογή της προαναφερόμενης ΚΥΑ και στα ωφελούμενα Α.μεΑ. των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας.
Είμαστε στην ευχάριστη θέση σήμερα, να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για την υιοθέτηση του προαναφερόμενου σκεπτικού από την πολιτεία, αλλά και να δηλώσουμε έτοιμοι για την έναρξη συνεργασίας μας με τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας, με σκοπό την απρόσκοπτη εφαρμογή του νέου Νόμου».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass