ΕΜΦΑΝΙΣΘΗΚΑΝ ΞΑΝΑ ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΜΕ ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ

Τηλεφωνούν ακόμη και περασμένα μεσάνυχτα

Δημοσίευση: 17 Αυγ 2017 22:40

Ακόμη και περασμένα μεσάνυχτα, προκαλώντας μια απίστευτη αναστάτωση, τηλεφωνούν οι απατεώνες με τα τροχαία που τις τελευταίες ημέρες έδρασαν ξανά στη Λάρισα. Είναι οι απατεώνες που συστήνονται ως αστυνομικοί και σοκάρουν τα ανυποψίαστα θύματα λέγοντας ότι συγγενικό τους πρόσωπο (σ.σ. συνήθως το παιδί τους) προκάλεσε θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα.

Συνεργός των απατεώνων εμφανίζεται ως το παιδί του θύματος που κλαίγοντας εκλιπαρεί σε βοήθεια, για να φανούν ακόμη πιο πειστικοί και να αποσπάσουν χρήματα με τα οποία υποτίθεται θα «λαδωθούν» κρατικοί αξιωματούχοι. Έτσι ώστε, ο οδηγός του αυτοκινήτου και «παιδί» του θύματος, να αφεθεί ελεύθερος και ας προκάλεσε τροχαίο δυστύχημα όπου χάθηκε μια ανθρώπινη ζωή.

Τα τελευταία δυο 24ωρα δεκάδες Λαρισαίοι δέχθηκαν τηλεφωνήματα από τους απατεώνες, μια εκ των οποίων παρίστανε την κόρη ενώ μέχρι χθες τουλάχιστον, στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας, δεν είχε καταγγελθεί απάτη παρά μόνο απόπειρες. Εδώ και καιρό, για την ίδια απάτη και σε όλη την Ελλάδα όπου η σπείρα έχει απλώσει τα δίχτυα της, γίνονται συλλήψεις Βουλγάρων υπηκόων.

Είναι οι λεγόμενοι «εισπράκτορες», αυτοί δηλαδή που πηγαίνουν στα σπίτια των θυμάτων και εισπράττουν τα χρήματα. Παρά τις αναρίθμητες συλλήψεις, οι απατεώνες ως σύγχρονη Λερναία Υδρα, βρίσκουν διαρκώς νέους συνεργάτες και παρά την έκταση της απάτης, οι εγκέφαλοι – που εκτιμάται πως δρούνε από το εξωτερικό - παραμένουν ασύλληπτοι.

ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ

Τα τηλεφωνήματα σε δεκάδες Λαρισαίους, τα τελευταία 24ωρα έγιναν απογευματινές και βραδινές ώρες ενώ για πρώτη φορά οι απατεώνες δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό να τηλεφωνήσουν ακόμη και περασμένα μεσάνυχτα. Όπως έκαναν προχθές σε Λαρισαία, στην οποία τηλεφώνησαν στο σπίτι της στη 1.30 τα ξημερώματα.

Αν εξαιρεθούν οι περιπτώσεις των υποψηφίων θυμάτων που δεν έχουν παιδιά, οι υπόλοιποι - όπως είναι αυτονόητο – σοκάρονται καθώς μέσα στη νύχτα, τους τηλεφωνεί υποτίθεται το παιδί τους, λέγοντας ότι με το αυτοκίνητό του είχε τροχαίο δυστύχημα όπου κάποιος συμπολίτης έχασε τη ζωή του.

Γονείς παιδιών οι περισσότεροι, που δέχονται τα τηλεφωνήματα, αναστατώνονται όταν το «παιδί» τους κλαίει στο τηλέφωνο ζητώντας τη βοήθειά τους και εκείνη την ώρα παρεμβαίνει άλλος απατεώνας που συστήνεται ως αστυνομικός.

Ο οποίος «αστυνομικός» για να κάνει τα «στραβά μάτια» ζητάει χρήματα προκειμένου να αφεθεί ελεύθερο το «παιδί» του θύματος. Μάλιστα «προσφέρεται» για να μην γίνει «σούσουρο» στο Αστυνομικό Τμήμα, να περάσει κάποιος από το σπίτι και να παραλάβει τα χρήματα. Η «ταρίφα», με βάση παλαιότερα περιστατικά, ξεκινάει από 30.000 ευρώ αλλά φυσικά κυμαίνεται με τους δράστες να συμβιβάζονται εν τέλει, με όσα μετρητά διαθέτει εκείνη την ώρα στο σπίτι του, το υποψήφιο θύμα.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για εξόφθαλμη απάτη, με δεδομένο ότι στα τροχαία ατυχήματα, η ΕΛ.ΑΣ. προχωρά στις προβλεπόμενες ενέργειες και φυσικά δεν ζητά την καταβολή χρημάτων. Όπως επίσης στην περίπτωση που οι απατεώνες συστήνονται ως γιατροί ή νοσηλευτές, τα νοσοκομεία δεν στέλνουν ποτέ υπαλλήλους στα σπίτια ζητώντας την καταβολή χρημάτων.

Ωστόσο παρά επίσης τις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ., αρκετοί πολίτες πέφτουν κατά καιρούς θύματα των απατεώνων καθώς αιφνιδιάζονται και χάνουν την ψυχραιμία τους. Μόνο στον νομό έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά εξαπάτησης, όπου Λαρισαίοι «πέταξαν» τα χρήματα από το μπαλκόνι σε άγνωστο που ανέμενε στο πεζοδρόμιο, άφησαν χρήματα σε σακούλα στην περίφραξη της αυλής κλπ.

ΟΔΗΓΙΕΣ

Η αστυνομία συστήνει στους πολίτες να μην εμπιστεύονται αγνώστους που τηλεφωνικά προσπαθούν να τους πείσουν να τους δώσουν χρήματα και παράλληλα να πράξουν το απλούστερο, να επικοινωνήσουν δηλαδή οι ίδιοι με τα παιδιά τους για επιβεβαίωση αφού διακόψουν τη συνομιλία με τους απατεώνες. Σε κάθε περίπτωση να επικοινωνήσουν με την ΕΛ.ΑΣ. καλώντας τον τριψήφιο αριθμό «100» για να αναφέρουν ακόμη και την απόπειρα απάτης.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass