ΑΝΤ. ΓΚΟΥΝΤΑΡΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ 22η ΓΙΟΡΤΗ ΜΗΛΟΥ ΑΓΙΑΣ:

Εξοδος από την κρίση με επιστροφή στις ρίζες

• Στη μαθήτρια Γεωργία Τσακνάκη το «Βραβείο Ευαγγέλου Κ. Καραμπάτσα»

Δημοσίευση: 01 Σεπ 2017 22:30

Παρουσία πλήθους κόσμου χθες βράδυ στην Αγιά άνοιξε η αυλαία του ετήσιου τοπικού ιστορικού πανηγυριού, εορτάστηκαν με λαμπρότητα οι πολιούχοι Άγιοι Αντώνιοι κι εγκαινιάστηκε η 22η Γιορτή Μήλου, ενώ σήμερα το πρωί τιμάται η επέτειος απελευθέρωσης της περιοχής από τους Τούρκους κατά το έτος 1881 και το βράδυ ξεκινά ένα πολυήμερο πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και ενημερωτικών εκδηλώσεων που θα διαρκέσει ως την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου.

Των εγκαινίων της Γιορτής προηγήθηκαν ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, προεξάρχοντος του πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου αρχιμανδρίτη π. Αχιλλείου Τσούτσουρα, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Αγίων Αντωνίων, όπου εκατοντάδες πιστοί, ντόπιοι, αλλά και ξένοι, συνέρευσαν από νωρίς το απόγευμα από πολλές περιοχές της Θεσσαλίας για να τιμήσουν τη μνήμη των θαυματουργών Αγίων, Αντωνίου του Μεγάλου του ασκητή της ερήμου και Αντωνίου του Νέου του εν Βεροίας. Επίσης, έγινε περιφορά των ιερών εικόνων στους κεντρικούς δρόμους της Αγιάς με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Τυρνάβου.
Στην ομιλία του, κατά τα εγκαίνια, ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας κάλεσε τον κόσμο να χαρεί το πανηγύρι, που η ιστορία του, όπως τόνισε, «χάνεται στο βάθος των αιώνων αποτελώντας ανέκαθεν σταυροδρόμι θρησκευτικής, πολιτισμικής και εμπορικής συνάντησης».
Αναφερόμενος στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα, μίλησε για την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας, επιστροφής μας στις ρίζες και εμπιστοσύνης στους θεσμούς, επισημαίνοντας παράλληλα, την ανάγκη και οι θεσμοί να προσδώσουν εμπιστοσύνη στους πολίτες και να ξαναβρούν την αίγλη τους λέγοντας την αλήθεια και δημιουργώντας αίσθημα συνεργασίας και ομόνοιας. Τόνισε επίσης, πως για να βγει η χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο, πρέπει να παράξει, να επενδύσει στον πρωτογενή τομέα, να δώσει τη δυνατότητα στους αγρότες να μείνουν στα χωράφια τους, να μπορούν να παράγουν ποιοτικά, αλλά και ανταγωνιστικά, προϊόντα.
Μίλησε εκτενώς για τις οικονομικές ενισχύσεις των Πυλώνων Ι και ΙΙ της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ενώ σημείωσε πως ο Δήμος, προκειμένου να εκμεταλλευτεί όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια και ιδιαίτερα τα χρήματα του Πυλώνα ΙΙ, ωριμάζει μελέτες έργων για τη στήριξη του αγροτικού τομέα και τη μείωση του κόστους παραγωγής. Ενδεικτικά ανέφερε πως κατατέθηκαν προτάσεις αγροτικής οδοποιίας 2,5 εκατομμυρίων ευρώ στην πρόσκληση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και προετοιμάστηκαν μελέτες για αρδευτικά έργα ύψους 3 εκατομμυρίων. Ολοκληρώθηκε η τεχνοοικονομική μελέτη του φράγματος Μπελμά από τη ΔΕΥΑΑ και τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας. Ευχαρίστησε θερμά, τους βουλευτές του νομού, την ηγεσία και το προσωπικό του Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης, το Δημοτικό Συμβούλιο, τα στελέχη του Δήμου και της ΔΕΥΑΑ, το στελεχιακό δυναμικό της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τη Διαχειριστική Αρχή και προσωπικά τον περιφερειάρχη για την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια. «Χωρίς αυτούς θα γινόταν ελάχιστα» υπογράμμισε λέγοντας ταυτόχρονα πως «Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες είναι συνεργάτες και όχι ανταγωνιστές και ο Δήμος Αγιάς είναι και θα παραμείνει συνεργάτης της Περιφέρειας Θεσσαλίας». Επιπλέον, επισήμανε πως ο Δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής Ελλάδας και τον Γεωπονικό Σύλλογο Λάρισας, διεκδικεί να ενταχθούν στο πρόγραμμα νιτρορύπανσης και οι δενδρώδεις καλλιέργειες των Δημοτικών Ενοτήτων Αγιάς και Λακέρειας από τον Απρίλιο του 2018 που θα συνταχθούν νέα προγράμματα δράσης με τη δυνατότητα να περιλαμβάνουν για το Θεσσαλικό πεδίο και δενδροκαλλιέργειες, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει την ουσιαστική συμβολή του αγροτικού κινήματος στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων των αγροτών.
Χαιρετισμό έκανε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Λαδόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη δυναμική που έχει, τόσο στην ελληνική, όσο και στη διεθνή αγορά, το μήλο Αγιάς, ενώ μεταξύ άλλων μίλησε και για τις προσπάθειες που γίνονται εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. Χαιρετιστήρια τηλεγραφήματα έστειλαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλης και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.  
Των ομιλιών ακολούθησε βράβευση της μαθήτριας του Γενικού Λυκείου Αγιάς Τσακνάκη Γεωργίας, που συγκέντρωσε τα περισσότερα μόρια μεταξύ των συνυποψήφιών της από το Επαγγελματικό και Γενικό Λύκειο Αγιάς που διαγωνίστηκαν για πρώτη φορά φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις. Της απονεμήθηκε από τον κ. Κωνσταντίνο Καραμπάτσα το μόλις πέρυσι θεσμοθετημένο «Βραβείο Ευαγγέλου Κ. Καραμπάτσα» και της επιδόθηκε το ποσό των 1.000 ευρώ που το συνοδεύει και διατίθεται από τα παιδιά του αείμνηστου εκπαιδευτικού.
Εν συνεχεία, έγιναν τα εγκαίνια της Γιορτής, ξεναγήθηκαν οι επίσημοι στα περίπτερα της έκθεσης και ακολούθησε δεξίωση προς τιμήν τους από τον Σύλλογο Γυναικών Αγιάς στο Πνευματικό Κέντρο.
Στα περίπτερα προβάλλεται η διατροφική αξία του μήλου, η καλλιέργεια, η τυποποίηση, η εμπορία του και δράσεις συλλόγων και συνεταιρισμών.
Στις εκδηλώσεις παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές κ.κ. Νίκος Παπαδόπουλος, Χρήστος Κέλλας και Κώστας Μπαργιώτας, ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Παπαδημόπουλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων και πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας Δημήτρης Σοφολόγης, ο πρώην βουλευτής Γιάννης Καραμπάτσας, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς Σωτήρης Μάρκου, οι αντιδήμαρχοι Βασίλης Σμυρλής, Βασίλης Λέτσιος και Στέλιος Τσιώνης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Αγιάς Ζάχος Μπατζιόλας, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι συλλόγων και διευθυντές υπηρεσιών.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για σήμερα Παρασκευή έχει ως εξής:
7:30 π.μ., όρθρος και πανηγυρική θεία λειτουργία προεξάρχοντος του αρχιερατικού επιτρόπου Περιφέρειας Αγιάς αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριου Δρόσου. 10 π.μ., προσέλευση επισήμων, δοξολογία, ομιλία για την απελευθέρωση της πόλης, κατάθεση στεφάνων. 6 μ.μ., δραστηριότητες για παιδιά από την «Trekking Hellas» στον χώρο των Αγίων Αντωνίων. 8:30 μ.μ., επίδειξη της πολεμικής βιετναμέζικης τέχνης Viet Vo Dao από τον αθλητικό σύλλογο «ΕΥ ΖΗΝ VOVINAM» στον χώρο των Αγίων Αντωνίων. 8:30 μ.μ., μουσική βραδιά: Α’ μέρος στο Αρχοντικό Αλεξούλη.
10 μ.μ., Β’ μέρος στην Κεντρική πλατεία.

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass