Τίμησαν την απελευθέρωση από τους Τούρκους

*Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για το Αγιώτικο Πανηγύρι και την 22η Γιορτή Μήλου

Δημοσίευση: 02 Σεπ 2017 22:38

Του Νίκου Γουργιώτη
(Γραφείο «Ε» στην Αγιά)
Την 136η επέτειο της απελευθέρωσής της από τους Τούρκους γιόρτασε χθες Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου η κωμόπολη της Αγιάς.


Πρόκειται για τον έβδομο κατά σειρά εορτασμό της εξόχως σημαντικής αυτής επετείου για την περιοχή, που αφορά στην αποτίναξη από πάνω της του τούρκικου ζυγού και την προσάρτησή της στην τότε ελεύθερη Ελλάδα, γεγονός που κατέστη δυνατό με την είσοδο στην κωμόπολη του απελευθερωτικού ελληνικού στρατού την 1η Σεπτεμβρίου του 1881 δίνοντας, έτσι, τέλος σε 458 χρόνια σκλαβιάς και υποταγής.
Το πρωί, λοιπόν, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των εορταζόντων θαυματουργών πολιούχων, Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου του ασκητή της ερήμου και Αγίου Αντωνίου του Νέου του εν Βεροίας, αμέσως μετά τον όρθρο και την πανηγυρική θεία λειτουργία, τελέσθηκε δοξολογία προεξάρχοντος του αρχιερατικού επιτρόπου Περιφέρειας Αγιάς αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριου Δρόσου. Εν συνεχεία, ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Αγιάς Βασίλης Σμυρλής μίλησε για τη σπουδαιότητα της ημέρας, για τα δύσκολα χρόνια της υποδούλωσης της επαρχίας στους Οθωμανούς και για την πορεία προς την ελευθερία.
Αμέσως μετά την ομιλία, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ πεσόντων αγωνιστών στο Ηρώο της πόλης από τον ιερέα π. Ιωάννη Σαμαρά, κατατέθηκαν στεφάνια από τον δήμαρχο Αντώνη Γκουντάρα και τον αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Έργων Απόστολο Μπέμπη, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και εψάλη ο Εθνικός μας Ύμνος.
Στον εορτασμό παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Ηρακλείδης» Χρήστος Σκαρκάλης, η πρόεδρος του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αναστασία Ζιούλη, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Γρηγόρης Καλαγιάς, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης «Καλυψώ» Βασίλης Βαλάρης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάς Ζάχος Μπατζιόλας και ο τοπικός σύμβουλος Στέλιος Πατσιαβούδης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γερακαρίου Γιώργος Μπαράκος, το μέλος της Ομάδας Ιστορικής Έρευνας Δήμου Αγιάς Γιάννης Μανίκας, η προϊσταμένη του Τοπικού Αρχείου – ΓΑΚ Αγιάς Ελένη Τσάπου, ο κ. Πάνος Καρβασώνης, οι απόστρατοι στρατιωτικοί Δημήτρης Μανωλής και Σταύρος Σκάρπος.
Ο Γρ. Καλαγιάς
Όσον αφορά στην κεντρική ομιλία του δημάρχου στα προχθεσινοβραδινά εγκαίνια, ανακοίνωση εξέδωσε η παράταξη «Δώτιον Πεδίον» του κ. Γρηγόρη Καλαγιά, στην οποία αναφέρονται τα εξής «Ένα ακόμη Αγιώτικο πανηγύρι “άνοιξε”, ένα ακόμη σχολείο έκλεισε. Είναι θλιβερό, όμως ας το γράψει η ιστορία, ότι ανάμεσα στα διθυραμβικά «ΤΙΠΟΤΑ» του δημάρχου Αγιάς, σε μια υποτονική τελετή εγκαινίων, μιας ακόμη γιορτής μήλου, έπρεπε να υπάρχει και μια αναφορά σε ένα ακόμη σχολείο που έκλεισε. Μετά από προσπάθεια τεσσάρων ετών, όπου γονείς πιέστηκαν ή ξεγελάστηκαν να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο της Κάτω Σωτηρίτσας. Μετά από τουλάχιστον προκλητική αδιαφορία για την εύρεση χώρου κατάλληλου για σχολείο. Έπειτα από καλά σχεδιασμένες (πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε) ενέργειες και παρά την αντίθετη άποψη της τοπικής κοινωνίας, αλλά και των υπευθύνων. Και μένουν, πλέον, μετέωρες οι αναφορές του δημάρχου για πράγματα που δεν έγιναν και πράγματα που μπορεί να γίνουν. Για δρόμους που δεν άνοιξαν και δρόμους που πρέπει να ανοίξουν, αλλά κανείς δεν ξέρει πώς και πότε. Ας μας φωτίσουν όλους οι Άγιοι Αντώνιοι». Και η ανακοίνωση καταλήγει με την υποσημείωση «Μέχρι τη στιγμή που γράφτηκαν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχε καμία επίσημη ενημέρωση στους γονείς των παιδιών για το τι θα γίνει με το σχολείο τους. Άραγε, φοβούνται να τους το ανακοινώσουν ή θέλουν να τους κάνουν έκπληξη;».**Οι εκδηλώσεις του Αγιώτικου Πανηγυριού και της 22ης Γιορτής Μήλου συνεχίζονται ως εξής: Σήμερα Σάββατο, 2/9
8 μ.μ., το κουκλοθέατρο «Αντράλα» παρουσιάζει την παράσταση «Μα….. Γυρεύοντας» στον χώρο των Αγίων Αντωνίων.
10 μ.μ., φιλανθρωπική μουσική συναυλία «Ιριδίσματα» στην Κεντρική πλατεία για τη στήριξη του Κοινωνικού Παντοπωλείου σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και το ίδρυμά της «Μαγνήτων Κιβωτός». Μουσικό σχήμα «LA MINORE». Ερμηνεύει η Ίριδα Κουφογάζου με μουσικούς τους: Γκαλογιάννη Δημήτρη (τραγούδι), Δεμίρη Δημήτρη (κλασική κιθάρα), Σιτζάκη Δημήτρη (μπουζούκι) και Σιτζάκη Παναγιώτη (πλήκτρα). Κατά την είσοδο, και εφόσον κάποιος το επιθυμεί, θα γίνονται δεκτά τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Την εκδήλωση στηρίζουν όλοι οι φορείς της Αγιάς. Αύριο Κυριακή, 3/9
6 μ.μ., 1ος αγώνας δρόμου τριών χιλιομέτρων «Γύρος Αγιάς».
8:30 μ.μ., παρουσίαση βιβλίου της συγγραφέως ΥΓΕΙΑΣ Ιωάννας Λάκα, με τίτλο «Το ταξίδι του εαυτού μου» (εκδόσεις ΕΝΤΥΠΟΙΣ), με θέμα τον καρκίνο του μαστού, στον χώρο των Αγίων Αντωνίων και ημερίδα υγείας, με θέμα «Καρκίνος και πρόληψη», και ομιλητές τους Βασίλειο Χάμο, παθολόγο, διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αγιάς, Ηλία Δημηνίκο, ειδικό καρδιολόγο, Γεώργιο Φιλιππακόπουλο, ενδοκρινολόγο – διαβητολόγο και Βασίλειο Γκουράβα, διδάκτωρ Φυσικής Αγωγής. Η εκδήλωση πραγματοποιείται μετά από συνεργασία του Δήμου Αγιάς, του Τοπικού Ομίλου νομού Λάρισας της Unesko, τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Αγιάς και αρωγούς το Larissa Handball Club, τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Επαρχίας Αγιάς «Ο Άγιος Αντώνιος» και τον Σύλλογο Γυναικών Αγιάς.
10 μ.μ., μουσική βραδιά στην Κεντρική πλατεία με τον καθηγητή της Μουσικής Σχολής Δήμου Αγιάς Παναγιώτη Σδράλη και τους Μάκη Κουτσιούμπα, Γεωργία Κατσάνου, Γιώργο Γκασδράνη, Θανάση Μητσάτσικα, Βαγγέλη Τσιμπανούδη.Δευτέρα, 4/9
9 π.μ. – 1 μ.μ., εθελοντική αιμοδοσία του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Επαρχίας Αγιάς «Ο Άγιος Αντώνιος» στο Πνευματικό Κέντρο των Αγίων Αντωνίων.
8 μ.μ., Επίδειξη Tae Kwon Do στον χώρο των Αγίων Αντωνίων.
Μουσική βραδιά στην Κεντρική πλατεία.
Α’ μέρος, 10 μ.μ., με τους DnD.
Β’ μέρος, 11:30 μ.μ., με τους «Blues Trackers».Τρίτη, 5/9
7 μ.μ., δραστηριότητες για παιδιά από την «Trekking Hellas» στον χώρο των Αγίων Αντωνίων.
9 μ.μ., παρουσίαση παιδικών χορευτικών στην Κεντρική πλατεία.
10 μ.μ., παρουσίαση χορευτικών ενηλίκων (Κωστούλης).Τετάρτη, 6/9
6 μ.μ., εκπαιδευτική ημερίδα στο Πολιτιστικό Κέντρο «Χρυσαλλίδα», με θέμα «Ορθή ρύθμιση νεφελοψεκαστήρα για βέλτιστη εφαρμογή των φυτοπροστατευτικών ουσιών και προστασία των υδάτων» από το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον ΕΣΥΦ.
8 μ.μ., θέατρο Σκιών στον χώρο των Αγίων Αντωνίων.
10 μ.μ., μουσική βραδιά στην Κεντρική πλατεία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass