Η Γιάννουλη τίμησε τους πατριώτες της

Δημοσίευση: 11 Σεπ 2017 22:38
Από την επιμνημόσυνη δέηση  στο μνημείο των εκτελεσθέντων Από την επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των εκτελεσθέντων

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε χθες το επίσημο μνημόσυνο από τη Δημοτική Κοινότητα Γιάννουλης του Δήμου Λαρισαίων τιμήθηκαν οι ηρωικά οι εκτελεσθέντες πατριώτες από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής Στις 7 Σεπτεμβρίου 1944.


Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η ομιλία της πρώην δημάρχου Γιάννουλης και νυν δημοτικής συμβούλου του Δήμου Λαρισαίων  κ. Δέσποινας Αράπκουλε η οποία  στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου και από διήγηση του αείμνηστου προέδρου Γιάννουλης Σπύρου Σπυριδάκη δίνοντας την εικόνα της εποχής σημείωσε: από τις πρώτες μέρες της Κατοχής υπήρξαν αυθόρμητες εκδηλώσεις αντίστασης κατά των κατακτητών και ιδιαίτερα από τους νέους. Όσο προχωρούσε το 1944 οι μάχες φούντωναν. Οι Γερμανοί μη μπορώντας να συντρίψουν το κίνημα  καταφεύγουν σε ωμότητες, βασανιστήρια , εμπρησμούς, ομαδικές εκτελέσεις. Εκατοντάδες αγωνιστές εκτελούνται στα  εκτελεστικά αποσπάσματα. Πάνω από χίλιοι αγωνιστές φυλακίστηκαν στην παλιά τούρκικη πυριτιδαποθήκη, σημερινό Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Από αυτούς πεντακόσιοι περίπου  εκτελέστηκαν στην περιοχή Μεζούρλο της Λάρισας. Κάθε φορά που τα πολυβόλα ηχούσαν η πόλη ριγούσε, βαρύ το πένθος για το αίμα των ηρώων. Τα εγκλήματα αυτά αντί να πτοήσουν το λαό  δυναμώνουν τον αγώνα του.
ΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ
Στη Γιάννουλη οι Γερμανοί θέλοντας να εκφοβίσουν τους πολίτες έκαναν μπλόκο μπαίνοντας σε κάθε σπίτι και ψάχνοντας να βρουν ενοχοποιητικά στοιχεία  προκειμένου να εκτελέσουν κατοίκους του χωριού  θέλανε να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους γιατί είχαν ξεσηκωθεί με την είδηση ότι το Ιππικό του ΕΛΑΣ είχε φτάσει στη Λάρισα.
Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1944 συνελήφθησαν από τους Γερμανούς οι
Απόστολος Κων. Αβδημιώτης 17 ετών,
Μιχαήλ Σωτ. Κουλουψούζης 29 ετών,
Χρήστος Κλεοβ. Μιχαλακίδης 24 ετών οι οποίοι συμμετείχαν  ενεργά στην Εθνική Αντίσταση κατά των Γερμανών με την κατηγορία ότι τους βρήκαν προκηρύξεις του ΕΑΜ. Τους βασάνισαν σκληρά στο Δημοτικό Σχολείο Γιάννουλης και ανήμερα χαράματα στις 7 του Σεπτέμβρη  τους πήγαν στους Αυλαγάδες Μικρασιατών , τους έβαλαν σκάψουν  τους τάφους τους και τους εκτέλεσαν.
Επτά ημέρες μετά στις 14 Σεπτέμβρη οι Γερμανοί κάνανε περιπολία στη θέση «Μπάρα» ψάχνοντας για αντάρτες. Εκεί βρήκαν και σκότωσαν  τον Κωνσταντίνο Νικ. Θεριμιώτη, αγωνιστή της Εθνική Αντίστασης και μέλος του ΕΑΜ μπροστά στα μάτια του γιού του Νίκου.
 Στεφάνι κατέθεσαν ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Γιώργος Λαδόπουλος ως εκπρόσωπος του περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού, ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων  κ. Απόστολος Σουρλαντζής ως εκπρόσωπος του δημάρχου κ. Απ. Καλογιάννη,  και ο κ. Ηλίας Κουλουψούζης εκ μέρους του Τοπικού Συμβουλίου Γιάννουλης.
Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης οι βουλευτές κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και Χρήστος  Κέλλας, ο πρόεδρος της Τοπικής Ενότητας Γιάννουλης κ. Κώστας Φατούρας,  ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας κ. Γιάννης Δαβλέρης, ο δημοτικός σύμβουλος  κ. Κώστας Ρεβήσιος, οι τοπικοί σύμβουλοι κ. Ερασμία Μαγαλιώτη και κ. Χρήστος Βρέλιος, απόγονοι και συγγενείς των εκτελεσθέντων και κάτοικοι της Γιάννουλης.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Μετά την εκδήλωση έκαναν δηλώσεις οι βουλευτές της ΝΔ Μαξ. Χαρακόπουλος και Χρ. Κέλλας.
* Ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε: «Η θυσία των πατριωτών της Γιάννουλης, που εκτελέσθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής το 1944 θα μένει πάντοτε ζωντανή στην μνήμη μας. Η απόδοση τιμών προς τους ήρωές μας, όπως η σημερινή, δεν αποτελεί μια διαδικασία ρουτίνας, που συνεχίζεται λόγω συνήθειας μέσα στις δεκαετίες που περνούν. Η παρουσία μας εδώ συνιστά εκτός από μια πράξη χρέους, προς όσους έπεσαν για το υψηλό ιδανικό της ελευθερίας της πατρίδας, και μια υπενθύμιση στις γενιές που ακολουθούν πως η ελευθερία δεν είναι πάντα δεδομένη. Δεν πρέπει ποτέ να λησμονούμε ότι για να διατηρεί ένα έθνος την ελευθερία του οφείλουν αυτοί που το συναπαρτίζουν να έχουν την αποφασιστικότητα να την υπερασπιστούν με όποιο κόστος. Γι’ αυτό, όμως, χρειάζονται πολίτες με ενσυνείδητη ελευθερία, η οποία καλλιεργείται με τον τρόπο που παρουσιάζεται στο απαράμιλλο, και πρόσφατα καταργημένο από την διδασκόμενη ύλη, κείμενο του Επιταφίου του Περικλέους, όπου ‘‘ανδρών επιφανών – όπως οι ήρωες της Γιάννουλης- πάσα γη τάφος’’. Για να έχουμε, επομένως, μέλλον είμαστε υποχρεωμένοι να αδράξουμε τα διδάγματα του παρελθόντος και να τα κάνουμε αρχές του παρόντος».
* Από την πλευρά του ο κ. Κέλλας έκανε την εξής δήλωση: «Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των αθώων αγωνιστών, που με το αίμα τους πότισαν τον αγώνα για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία.
Λαός δίχως μνήμη είναι λαός χωρίς μέλλον.
Κι εμείς θυμόμαστε και τιμούμε όλους αυτούς που συνέδεσαν το όνομά τους με τους μεγάλους αγώνες, σχεδιάζοντας ένα καλύτερο αύριο για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Αιωνία τους η μνήμη».

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass