ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥΣ

Στην τελική ευθεία το «κούρεμα» στα αγροτικά δάνεια

•«Αγκάθια» στα κόκκινα δάνεια με εγγύηση δημοσίου – Δηλώσεις του υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Βασ. Κόκκαλη στην «ΕτΔ»

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2017 22:52

Του Γιώργου Νούλη
Στην τελική ευθεία για την οριστική διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων που έχουν ληφθεί  χωρίς την εγγύηση δημοσίου, από χιλιάδες αγρότες, βρίσκεται το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η όλη διαδικασία, που θα δρομολογηθεί μέσω του «παράλληλου» εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και σύντομα θα κάνει πρεμιέρα.
 Το σχέδιο που εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του Λαρισαίου υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεννόηση με την εταιρία-εκκαθαριστή της πρώην ΑΤΕ, PQH, αναμένεται να είναι έτοιμο μέσα στο προσεχές διάστημα, προκειμένου να δώσει, όπως τόνισε στην «ΕτΔ» ο κ. Βασ. Κόκκαλης «βαθιά ανάσα» σε πάνω από 70.000 αγροτικές οικογένειες που εδώ και χρόνια ζουν με τον εφιάλτη του υπερδανεισμού, μιας και θα παρέχει, υπό προϋποθέσεις, τη δυνατότητα διαγραφής σημαντικού μέρους του χρέους».
Βασικοί άξονες του σχεδίου, το οποίο θυμίζουμε είχε παρουσιαστεί τον περασμένο μήνα, είναι η «αρχή» της βιώσιμης οφειλής αλλά και η εκ νέου ενεργοποίηση του Νόμου 3259/2004 για τα «πανωτόκια» του νόμου 3259/2004. Εν προκειμένω η ρύθμιση προβλέπει τη δυνατότητα διαγραφής κεφαλαίου μέχρι το ύψος της αξίας της περιουσίας του αγρότη-οφειλέτη μειωμένη κατά 10%. Για παράδειγμα, εάν ένας αγρότης έχει χρέος προς την τράπεζα ύψους 200.000 ευρώ και η πραγματική εμπορική αξία της ρευστοποιήσιμης περιουσίας του αποτιμάται 100.000 ευρώ, τότε θα πληρώσει το 90% της αξίας της περιουσίας του, δηλαδή θα διαγραφούν 110.000 ευρώ χρέους.
Παράλληλα η αποπληρωμή της οφειλής θα μπορεί γίνει σε δόσεις με χαμηλό επιτόκιο το οποίο σήμερα υπολογίζεται σε 4%.
 Στα βασικά πλεονεκτήματα της ρύθμισης είναι ότι η διάρκεια της ρύθμισης μπορεί να φτάσει μέχρι τα 10 έτη, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία του οφειλέτη ή του εγγυητή, η οποία ωστόσο δεν πρέπει υπερβαίνει τα 75 έτη στη λήξη της ρύθμισης. Σχετικά με την αποπληρωμή, μπορεί να γίνει σε μηνιαίες, τριμηνιαίες ή ανισόποσες συμφωνούμενες με τον οφειλέτη δόσεις, ενώ απαραίτητη είναι η είσπραξη προκαταβολής, το ποσό της οποίας δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το διπλάσιο του ύψους της νέας δόσης ή τα 750 ευρώ. Σχετικά με το ποσό διαγραφής, αν η ρύθμιση τηρηθεί, το ποσό των εξωλογιστικών τόκων θα διαγραφεί με την εξόφληση του υπολοίπου. Σε αντίθετη περίπτωση, το ποσό καθίσταται απαιτητό.
Οφειλές που εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν. 3259/2004 (ρύθμιση για πανωτόκια) θα αναπροσαρμοσθούν κατά τις επιταγές του νόμου, εφόσον οι οφειλέτες προσκομίσουν όλα τα δικαιολογητικά που πιστοποιούν την υπαγωγή τους.
Επί της ουσίας ο παράλληλος εξωδικαστικός έρχεται να καλύψει το κενό που αφήνει ο τρέχων νόμος, στις διατάξεις του οποίου δεν μπορεί να υπαχθεί η μεγάλη πλειονότητα του αγροτικού κόσμου, καθώς δεν έχει πτωχευτική ικανότητα. Διαφέρει ως προς αυτόν στο ότι αφορά μόνο έναν πιστωτή (την πρώην ΑΤΕbank) και δεν οδηγεί, υποχρεωτικά, σε συμφωνία πιστωτών και αντίστοιχη συνολική μείωση του βάρους του οφειλέτη. Τα ΚΕΥΔ μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Κόκκαλης κατά την πρόσφατη τελετή των εγκαινίων του Κέντρου της Λάρισας, θα συνεισφέρουν σημαντικά προς την κατεύθυνση αυτή.
 Η ρύθμιση αφορά όσους ασκούν αγροτική, κτηνοτροφική και πτηνοτροφική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των οφειλών τους που καλύπτονται με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Οφειλές που εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν. 3259/2004 (ρύθμιση για πανωτόκια) θα αναπροσαρμοστούν κατά τις επιταγές του νόμου, εφόσον οι οφειλέτες προσκομίσουν όλα τα δικαιολογητικά που πιστοποιούν την υπαγωγή τους.
Για την ένταξη στον παράλληλο εξωδικαστικό μηχανισμό, θα πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:
* Καθυστερημένη οφειλή τουλάχιστον 90 ημερών στις 31.12.2016.
* Κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε τουλάχιστον ένα οικονομικό έτος της τελευταίας τριετίας πριν από την υποβολή της αίτησης (όπως προκύπτουν από το Ε3).
ΑΓΚΑΘΙΑ ΣΤΑ ΕΓΓΥΗΜΕΝΑ
Πάντως, αν και η υπόθεση για την κατηγορία των δανείων αυτών βαίνει καλώς για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια από την πρώην Αγροτική Τράπεζα με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, υπάρχει εμπλοκή. «Υπάρχουν μερικά «αγκάθια» δήλωσε ο κ. Κόκκαλης στην ΕτΔ, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Κομισιόν «μπλοκάρει» τη ρύθμισή τους καθώς εγείρει αντιρρήσεις σχετικά με το αν θεωρούνται… κρατικές ενισχύσεις. Το θέμα εξετάζεται πλέον από το Υπ. Οικονομικών ώστε να διαπιστωθεί πόσα από αυτά τα δάνεια, που υπολογίζονται σε 11.000 περίπου, «καλύπτονται» στην πραγματικότητα με εγγύηση από το Ελληνικό Δημόσιο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass