ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΜΕ «ΞΕΝΑΓΟ» ΤΟΝ Ν. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

«Ταξίδι» στην παλιά Λάρισα μέσα από την «Πολιτεία» του Αστεριάδη

Δημοσίευση: 13 Νοε 2017 22:19

Με οδηγό τον γνωστό πίνακα της Λάρισας «Πολιτεία» του Αγήνορα Αστεριάδη, πραγματοποιήθηκε χθες στη Δημοτική Πινακοθήκη, ένα «ταξίδι» στο παρελθόν της πόλης, με «ξεναγό» τον ιστορικό ερευνητή κ. Νίκο Παπαθεοδώρου.


Ο κ. Παπαθεοδώρου ανέλυσε τοπογραφικά όλα εκείνα τα σημεία του πίνακα που αναβιώνουν μνήμες της Λάρισας που χάθηκε, παρουσιάζοντας παράλληλα παλιές και σπάνιες φωτογραφίες τους.
Για καλύτερη εποπτεία της τοπογραφικής ανάλυσης του έργου είχε χωρίσει ολόκληρο τον πίνακα σε δώδεκα τμήματα, τα οποία είχαν μεγεθυνθεί, για να γίνουν κατανοητές οι λεπτομέρειες μνημείων, ναών, κτιρίων και άλλων τοπίων που έχει ενσωματώσει στη σύνθεση ο ζωγράφος.
Όπως ο ίδιος υποστήριξε: « Είναι ένας πίνακας μέσα στον οποίο ο καλλιτέχνης έχει συμπυκνώσει την ομορφιά της παλιάς Λάρισας.
Το έργο του Αστεριάδη «Πολιτεία» είναι απλωμένο σε τρία συνεχόμενα τελάρα, τα οποία συνενωμένα αποτελούν έναν μεγάλο πίνακα διαστάσεων 165 χ 270 εκατοστών. Φιλοτεχνήθηκε το 1969. Ενώ έχει σαν θέμα τη Λάρισα δεν την κατονομάζει, απλώς την αναφέρει σαν «Πολιτεία», την οποία απεικονίζει με τον δικό του καλλιτεχνικό τρόπο έκφρασης.
Μετά τον θάνατο του ζωγράφου το 1977, το έργο περιήλθε στην κατοχή των κληρονόμων του Νικ. και Κων. Αστεριάδη, οι οποίοι το δώρισαν στον Δήμο Λαρισαίων, γιατί έκριναν ότι εκεί ήταν η θέση του. Σήμερα, όπως γνωρίζουμε, εκτίθεται εδώ στη Δημοτική Πινακοθήκη Γεωργίου Ι. Κατσίγρα σε περίοπτη θέση, ενώ αντίγραφό του στολίζει το γραφείο του Δημάρχου.
Δύο χαρακτηριστικά στοιχεία της Λάρισας, ο Πηνειός και οι γραμμές των τρένων, χωρίζουν το έργο σε τρεις άνισες οριζόντιες ζώνες. Η επάνω καταγράφει την περιοχή πέρα από το ποτάμι, η μεσαία η οποία είναι και η ευρύτερη, περιλαμβάνει ολόκληρη την πόλη, ενώ η κάτω ζώνη απεικονίζει την περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού, με την αντίστοιχη συνοικία της. Επίσης κάθετοι και οριζόντιοι άξονες χωρίζουν την πόλη κατά τμήματα. Στα επιμέρους αυτά τμήματα περιλαμβάνονται πολλά αναγνωρίσιμα κτίσματα της Λάρισας, τα οποία χαρακτηρίζουν την ταυτότητά της.
 Όλα τα κτίρια, οι εκκλησίες, οι πλατείες, οι δρόμοι, ο αργυροδίνης Πηνειός, τα νοσταλγικά μόνιππα, χαραγμένα βαθιά στη μνήμη του από την παιδική ηλικία και τις συχνές επισκέψεις του στη γενέθλια πόλη, ο Αστεριάδης τα «αναστήλωσε» στον πίνακα. Ο ενδιάμεσος χώρος καλύφθηκε από μικρές και μεγάλες πολύχρωμες κατοικίες.
Όπως είναι γνωστό, αυτή την πολιτεία της νοσταλγικής εφηβείας του, σεισμοί και βομβαρδισμοί δυστυχώς την αφάνισαν. Ωστόσο με το έργο του αυτό ο ζωγράφος την αποκατάστησε έντεχνα, βάζοντας τη δική του εκφραστική πινελιά σε κάθε κτίσμα και την παρέδωσε ακέραια στους συμπολίτες του σαν παρακαταθήκη.
Γι’ αυτό και η χειρονομία των κληρονόμων του να δωρίσουν την «Πολιτεία» σ’ αυτούς που πράγματι ανήκει, στους δημότες της πόλης του καλλιτέχνη, της Λάρισας, πιστεύω ότι θα δικαιωθεί διαχρονικά».

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΘΗΣΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη λήξη της έκθεσης «Πολιτεία». Μία βιωματική - διαλεκτική προσέγγιση μισόν αιώνα μετά… και κατά την έναρξή της χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, ο οποίος ανάφερε μεταξύ άλλων πως, η Λάρισα σήμερα βιώνει μια πολιτιστική άνθηση, παρά την εποχή της οικονομικής κρίσης».
Υποστήριξε ότι «σε αυτό συμβάλλει με τη δράση της και η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, η οποία έχει να παρουσιάσει σπουδαίο έργο, με εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, που έχουν διαμορφώσει ένα κοινό, κι αυτό είναι το μεγάλο κέρδος για την πόλη».
Χαιρετισμό απηύθυνε και η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας κ. Αννυ Ψάρρα, αναφέροντας ότι στόχος της χθεσινής εκδήλωσης ήταν να αναδειχθεί μια άλλη διάσταση της «Πολιτείας» του Αστεριάδη, κλείνοντας με αυτήν τον κύκλο παρουσίασης του έργου του.

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ «ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ»
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που οργάνωσε η Πινακοθήκη Λάρισας, η επιμελήτρια της έκθεσης κ. Μάγδα Κουμπαρέλου αναφέρθηκε στην αισθητική του έργου του Α. Αστεριάδη, ενώ οι εικαστικοί Βαγγέλης Βλαχοδήμος, Δήμητρα Ρασάικου και Ιφιγένεια Σδούκου που συμμετείχαν με έργα τους στην έκθεση, παρουσίασαν τις σκέψεις τους για τη σημερινή σύγχρονη πολιτεία, και κατέθεσαν την προσωπική τους ματιά πάνω στην έννοια της πόλης, του πολίτη και του πολιτισμού.
Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass