ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ

Ανέγερση μνημείου στη Γιάννουλη

Δημοσίευση: 16 Νοε 2017 15:26

Τη δημιουργία μνημείου για τους εκτελεσθέντες από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα στις 7 Σεπτεμβρίου 1944 ζητά μέσω επιστολής του από τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη, ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο βουλευτής στην επιστολή του προς τον δήμαρχο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «για μια ακόμη φορά παρευρέθηκα στη σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Γιάννουλη, για τους εκτελεσθέντες πατριώτες από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα στις 7 Σεπτεμβρίου 1944. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στους τάφους των ηρώων στο Δημοτικό Κοιμητήριο.

Πιστεύω ότι έχουμε χρέος όχι μόνο στην απόδοση τιμής στη μνήμη των ηρώων αλλά και στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, προκειμένου και οι νεότερες γενιές να συνειδητοποιούν ότι η ελευθερία δεν ήταν και δεν είναι πάντα δεδομένη. Κάποιοι θυσίασαν τη ζωή τους για την υπεράσπισή της.

Τέτοιες, λοιπόν, ήμερες μνήμης δεν πρέπει να επιτρέψουμε να εκφυλιστούν, αντιθέτως οφείλουμε να τις αναδεικνύουμε αναβαθμίζοντας τις εκδηλώσεις. Προς τούτο, θα παρακαλούσα να εξετάσετε τη δυνατότητα ανέγερσης μνημείου σε δημόσιο χώρο της Γιάννουλης -σε συνεννόηση πάντα με τις τοπικές αρχές-, όπου θα λαμβάνει χώρα η απόδοση των τιμών όπως πρέπει, με την κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, την ανάκρουση του εθνικού ύμνου από την μπάντα του δήμου και τη συμμετοχή των σχολείων, προκειμένου και τα παιδιά να μαθαίνουν να τιμούν την τοπική τους ιστορία.

Η, έως σήμερα, εμπειρία δείχνει ότι μετά το μνημόσυνο στην εκκλησία, ελάχιστοι ακολουθούν στο Δημοτικό Κοιμητήριο για την επιμνημόσυνη δέηση στο ταφικό μνημείο, όπου με πρωτοβουλία της Κοινότητας Γιάννουλης -επί προεδρίας του κ. Νικολάου Αραπατσάνη-, που αναγνώρισε το 1979 την αντίσταση, συγκεντρώθηκαν τα οστά των ηρώων. Και τούτο διότι θεωρούν ότι η εκεί επιμνημόσυνη δέηση αφορά στις οικογένειες και μόνο των εκτελεσθέντων».

Το αίτημα του βουλευτή βρίσκει σύμφωνο τον δήμαρχο Λαρισαίων ο οποίος απαντά στον κ. Χαρακόπουλο ότι «συμφωνούμε με την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός μνημείου προς τιμήν των εκτελεσθέντων ώστε η οφειλόμενη τιμή να μην αποδίδεται, όπως μέχρι σήμερα, στον χώρο του Κοιμητηρίου. Για τον λόγο αυτό στο αμέσως προσεχές διάστημα το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας θα συζητήσει επί του θέματος προτείνοντας την ανέγερση του μνημείου στην πλατεία Θρακών.

Η όποια καθυστέρηση στην απάντησή μας αφορούσε στην ανάγκη διερεύνησης με τους αιρετούς της Δημοτικής Κοινότητας του κοινόχρηστου χώρου όπου θα ανεγερθεί το μνημείο.

Αποτελεί σταθερή πεποίθησή μας πως η ιστορική μνήμη πρέπει να διαφυλάσσεται στο ακέραιο ακριβώς επειδή, όπως και εσείς τονίζετε, η ελευθερία δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Έτσι οι αγώνες και οι θυσίες των προγόνων μας οφείλουμε να μεταλαμπαδεύονται στις νεότερες γενιές. Στο πλαίσιο αυτό η έμπρακτη απόδοση τιμής αποτελεί ελάχιστο ιστορικό μας χρέος», αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή του Απόστολου Καλογιάννη προς τον Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass