ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΡΙΤΑ ΣΠΑΝΟΥΛΗ ΚΑΙ Γ. ΛΕΠΕΝΙΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ Ν. ΣΜΥΡΝΗ

Οι Λαρισαίοι άκουσαν τα «παραμύθια των Ρομά»

•Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην εκδήλωση

Δημοσίευση: 24 Νοε 2017 22:17

Το αδιαχώρητο επικράτησε χθες το απόγευμα στο καφενείο του Λαδά, στη Νέα Σμύρνη, στην παρουσίαση του βιβλίου «Παραμύθια των Ρομά» που υπογράφουν η εθνολόγος Ρίτα Σπανούλη και ο κοινωνιολόγος του Δικαίου Γιώργος Λεπενιώτης.

Ρομά και «μπαλαμοί» παρευρέθηκαν στην εκδήλωση για να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια που ως στόχο έχει να διασώσει την ιστορία της νομαδικής κοινότητας, μέσα από τις ιστορίες που οι γιαγιάδες διηγούνταν στα παιδιά και έχουν φτάσει ως το σήμερα από στόμα σε στόμα.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ρομά Θεσσαλίας κ. Νίκος Παϊτέρης ευχαρίστησε τους συγγραφείς για τη σημαντική προσπάθειά τους να διασώσουν αυτά τα παραμύθια, και εξέφρασε τη χαρά του για την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, που στάθηκε αφορμή για τους μη Ρομά να «επισκεφθούν τη συνοικία τους και να διαπιστώσουν ότι δεν πρόκειται ούτε για άβατο ούτε για γκέτο», όπως χαρακτηριστικά είπε. Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων Δημήτρης Δεληγιάννης τόνισε, και αυτός, τη σημασία του χώρου που επελέγη για την παρουσίαση, αφού όπως είπε η γνώση και η επαφή είναι που δημιουργούν τις σχέσεις εμπιστοσύνης, που κάνουν τους ανθρώπους να έρθουν πιο κοντά και να καταλάβουν οι μεν τον τρόπο ζωής των δε. Ο κ. Δεληγιάννης μάλιστα σημείωσε ότι θα ζητήσει από τους δασκάλους των δύο ΚΔΑΠ που λειτουργούν στη συνοικία της Νέας Σμύρνης να διαβάσουν τα παραμύθια σε όλα τα παιδιά, που παρακολουθούν το πρόγραμμα προκειμένου να γνωρίσουν και τα μη Ρομά παιδιά την ιστορία και την κουλτούρα των συμμαθητών τους.
Οι δύο συγγραφείς αναφέρθηκαν στη διαδικασία συλλογής του υλικού, που διήρκησε περίπου 30 χρόνια, ζώντας από κοντά την καθημερινότητα των τσιγγάνων και ανακαλύπτοντας έναν εντελώς διαφορετικό, πλούσιο κόσμο.
Για το βιβλίο μίλησαν επίσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Κοινωνιολόγων Λάρισας Νίκος Πουτσιάκας, ο καθηγητής Διαπολιτισμικής Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Χρήστος Γκόβαρης, ο Νικόλαος Βογιαζίδης εκπρόσωπος του Ιδρύματος Συνέλευσης Πολιτών της Μεσογείου και η ηθοποιός Αγγελική Λεμονή. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Τράντας.
Π.Φ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass