Ανθολόγιο ψυχής και ελπίδας το βιβλίο του μητροπολίτη

* Για μια συλλογή άρθρων που εντυπωσιάζουν με την ελκυστική γραφή και τα στοχευόμενα νοήματά του έκαναν λόγο οι ομιλητές κατά την παρουσίασή του στο ΔΩΛ

Δημοσίευση: 11 Δεκ 2017 22:50
Πολυπληθές το ακροατήριο του ΔΩΛ - Η συγκίνηση στο πρόσωπο του Ιγνατίου για την αγάπη που εισέπραξε, μεγάλη… Πολυπληθές το ακροατήριο του ΔΩΛ - Η συγκίνηση στο πρόσωπο του Ιγνατίου για την αγάπη που εισέπραξε, μεγάλη…

Σε μια εκδήλωση κατάμεστη από κόσμο, δείγμα της αγάπης, της ευγνωμοσύνης και της ανιδιοτελούς αφοσίωσης που τρέφει προς το πρόσωπο του ποιμενάρχη έγινε χθες η παρουσίαση του βιβλίου «Σαν παραμύθι...» του σεβασμιότατου μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου.

 Πρόκειται για μια ανθολογία άρθρων που κατά καιρούς ο σεβασμιότατος δημοσίευσε στο περιοδικό του γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως εντυπωσιάζοντας με την ελκυστική γραφή του και τα στοχευμένα νοήματά του. Το βιβλίο παρουσίασαν ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου αρχιμανδρίτης Αχίλλιος Τσούτσουρας, ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας και δρ. Θεολογίας π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, ο ιατρός και ιστορικός ερευνητής κ. Νίκος Παπαθεοδώρου και ο δρ. Βυζαντινής Φιλολογίας του Α.Π.Θ. κ. Χαράλαμπος Στεργιούλης.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Στη λογοτεχνική ικανότητα του συγγραφέα, του οποίου τα άρθρα χαρακτήρισε ποιοτικά αναφέρθηκε στην ομιλία του ο μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος. "Τα θέματα, η γλώσσα, η διήγηση, το ύφος των κειμένων θυμίζουν τον άγιο των ελληνικών γραμμάτων, τον κυρ-Αλέξανδρο, τόνισε χαρακτηριστικά". "Μια γρήγορη ματιά στα περιεχόμενα του βιβλίου και μία προσεκτική μελέτη στη συνέχεια, φανερώνει τη συγγένεια μεταξύ των δύο συγγραφέων. Μια συγγενική σχέση που δημιουργήθηκε στην ίδια οικογένεια του Θεού, που λέγεται εκκλησία. Η πνευματικότητα των άρθρων είναι γνήσια και όχι επιφανειακή, δεν έχει καμία σχέση με νοσηρές μυστικιστικού τύπου καταστάσεις. Ο συγγραφέας εκφράζεται απλά και ανεπιτήδευτα, με μία προσευχομένη και λατρεύουσα θεολογία που αγκαλιάζει όλη τη ζωή και την καθημερινότητα, με γραφή δυνατή, από χέρι, το οποίο καθοδηγείται από καρδιά ευλαβική και όχι ευσεβοφανή, καρδιά αγαπητική και ανυπόκριτη, η οποία ξέρει να θυμάται και να ευγνωμονεί, να δοξάζει και να ευχαριστεί, να συμπάσχει και να συγχαίρει. Κι όλα αυτά τα πέτυχε ο συγγραφέας, γιατί προέρχεται από σπίτι, δηλαδή οικογένεια, η οποία έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά που εννοεί ο σοφός λαός, όταν συνιστά: πάρε άνθρωπο από σπίτι".

Ο ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΟΣ ΑΧ. ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΑΣ

Ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μ. Λαρίσης και Τυρνάβου Αχίλλιος Τσούτσουρας παρουσίασε τα βιώματα του συγγραφέα από τη γενέτειρά του Σαλαμίνα, όπως τα περιγράφει ο ίδιος στο βιβλίο του. Πρόσωπα αγαπημένα, κυρίως των παιδικών χρόνων, τόποι στους οποίους ο συγγραφέας μεγάλωσε, η θάλασσα που αποτέλεσε και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του ζωντάνεψαν μπροστά στο ακροατήριο από τον παραστατικό λόγο του π. Αχιλλίου. Κι όλα αυτά όχι μόνο σε απλό επίπεδο ανάγνωσης αλλά με έντονο το παραμυθητικό στοιχείο που κυριαρχεί στα κείμενα του σεβασμιότατου, όπως τόνισε ο ομιλητής. Επίσης ο ομιλητής έκρινε σκόπιμο να καταθέσει στο ακροατήριο τη μαρτυρία του για την υποδοχή που επεφύλασσε στα άρθρα το αναγνωστικό κοινό, κάθε φορά που δημοσιεύονταν στο «Τάλαντο». Από τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες ως τον πιο απλό άνθρωπο εισέπραττε την ίδια αντίδραση: το άρθρο άγγιξε την ψυχή του, όταν το διάβασε.

Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΘΕΜ. ΜΟΥΡΤΖΑΝΟΣ

Ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός στάθηκε στον τρόπο με τον οποίο ο σεβασμιότατος παρουσιάζει το υπαρξιακό πρόβλημα του θανάτου μέσα από τις ιστορίες του. Ο ομιλητής τόνισε ότι η φθορά και ο θάνατος δίνονται στην προοπτική της χαρμολύπης. Από τη μια οι μνήμες, η νοσταλγία, η απεικόνιση της δύναμης της ζωής, όπως τη βίωσαν οι απλοί άνθρωποι γεννά στον αναγνώστη θάρρος και έμπνευση να παλέψει και στη δική του ζωή εφ’ ω ετάχθη και με τη βοήθεια της πίστης να εκπληρώσει το δικό του χρέος και από την άλλη η βεβαιότητα ότι ο θάνατος δεν είναι το τέρμα, αλλά το πέρασμα στην ανάσταση επαυξάνει την εκκλησιαστική αντιμετώπιση του έσχατου εχθρού του ανθρώπου. Διαβάζοντας το βιβλίο ο αναγνώστης συμπάσχει με τους καημούς των πρωταγωνιστών που μπορεί να είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, ακόμη και ο ίδιος, αλλά δεν απελπίζεται. Χαίρεται με τη χαρά, νιώθει ότι αξίζει κάθε ζωή και ελπίζει στον Χριστό και την πίστη. Η πέννα του σεβασμιότατου θυμίζει Κόντογλου, τόσο στη θεματολογία όσο και στο ελπιδοφόρο μήνυμα που κομίζει!

Ο ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΝΙΚ. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

Ο ιατρός και ερευνητής κ. Νίκος Παπαθεοδώρου παίρνοντας αφορμή από τον πρόλογο του βιβλίου, στον οποίο ο σεβασμιότατος αποποιείται τον τίτλο του συγγραφέα, χαρακτηρίζει με ταπεινότητα τα κείμενα αυτά σαν αρθράκια εκκλησιαστικολαογραφικού χαρακτήρα και καταθέτει πως "ό,τι έχει γραφεί, γράφτηκε με καλή διάθεση, με γλυκιά νοσταλγία για ό,τι έφυγε και δεν ξαναγυρίζει, για ό,τι ξεθωριάζει στη μνήμη μας και χάνεται και έχει γραφεί με πολλή αγάπη" επισημαίνει πως οι αναγνώστες αντίθετα αναγνωρίζουν την αξία τους, γιατί γοητεύονται από την ελκυστική αφήγηση και τα στοχευμένα νοήματά τους. Τα άρθρα αυτά πέρα από την ιδιαιτερότητα κάθε θέματος, περιγράφουν χαρακτήρες αγνούς, άδολους, όπως ήταν εκείνα τα χρόνια οι άνθρωποι, με τα προτερήματα και τα ελαττώματά τους, που περιέβαλλαν με αγάπη τον συνάνθρωπο, τον συγγενή, τον γείτονα, τον πάσχοντα και που η πίστη στον Θεό και η προσήλωσή τους στην Εκκλησία Του ήταν αξίες ανυπέρβλητες. Όλα σχεδόν τα κείμενα του βιβλίου αν και χαρακτηρίζονται από τον συγγραφέα ότι έχουν εκκλησιαστικό ή λαογραφικό χαρακτήρα, καταλήγουν στο τέλος σε κάποιο κήρυγμα, σε μια επωφελή διδαχή, σε μια νουθεσία Κυρίου. Για τον ομιλητή τα κείμενα αυτά αποτελούν έναν ιδιαίτερο τύπο κηρύγματος, διαφορετικό τού απ’ άμβωνος, αλλ’ εξ ίσου εποικοδομητικό.

Ο δρ. ΧΑΡ. ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΗΣ

Τελευταίος ομιλητής ο δρ. Βυζαντινής Φιλολογίας κ. Χαράλαμπος Στεργιούλης στάθηκε στις λογοτεχνικές αρετές που χαρακτηρίζουν το έργο. Τα εκφραστικά μέσα και η πληθώρα σχημάτων λόγων καθιστούν τα κείμενα γοητευτικά και ενδιαφέροντα για κάθε αναγνώστη. Οι παρομοιώσεις, οι μεταφορές, οι προσωποποιήσεις, οι ρητορικές ερωτήσεις, οι παροιμίες, οι εγκιβωτισμένες διηγήσεις και τα αγιογραφικά χωρία είναι μερικά μόνο από τα μέσα που αξιοποίησε κατάλληλα ο συγγραφέας για να πετύχει τον στόχο του που δεν είναι άλλος από την έκδηλη αγωνία του ποιμένα να καθοδηγεί σωστά το ποίμνιό του σε οδούς σωτηρίας.

ΣΥΓΚΙΝΗΜΕΝΟΣ Ο ΙΓΝΑΤΙΟΣ

Τελευταίος έκλεισε τη συνάντηση -ιδιαίτερα συγκινημένος- ο κ. Ιγνάτιος. Αφού ζήτησε από τους αναγνώστες του βιβλίου του να το κρίνουν με επιείκεια ευχαρίστησε τους ομιλητές και όσους συμμετείχαν στην παρουσίαση του βιβλίου του για την άρτια οργάνωση της εκδήλωσης. Ιδιαίτερα όμως στάθηκε στην παρουσία του πολυπληθούς ακροατηρίου που υπομονετικά άκουσε τους παρουσιαστές και έμεινε ως το τέλος δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο, για μια ακόμη φορά, την αγάπη του προς το πρόσωπο του ποιμενάρχη.

Την εκδήλωση πλαισίωσε με την απόδοση χριστουγεννιάτικων τραγουδιών η χορωδία της Ενοριακής Συντροφιάς του Ιερού Ναού του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου Λάρισας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, οι βουλευτές Νικ. Παπαδόπουλος και Χρ. Κέλλας, οι αντιπεριφερειάρχες Δημ. Παπαδημόπουλος και Αθ. Μπέμπης, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, ο δήμαρχος Κιλελέρ Αθ. Νασιακόπουλος, ο αρχηγός ΤΑ Γ. Μπλιούμης, ο γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός διευθυντής Δημ. Κοτσιάφτης, ο διευθυντής της Αστυνομίας Λάρισας Γεώργ. Αγάκος, επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, συλλόγων και οργανώσεων, ο διευθύνων σύμβουλος της "Ε" Γ. Μιχαλόπουλος κ.ά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

 

 

Μάξιμος: Σας ευγνωμονούμε για το έργο σας

«Η Εκκλησία, παρά τις άδικες επιθέσεις που δέχεται από διάφορους κύκλους, συνεχίζει να βρίσκεται επί των επάλξεων της υπεράσπισης της εθνικής και πολιτισμικής μας ταυτότητας, αδιάρρηκτα συνδεδεμένης με την Ορθοδοξία». Τα παραπάνω τονίζει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε μήνυμά του προς τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του «Σαν παραμύθι…». Ο Θεσσαλός πολιτικός δεν κατέστη δυνατό να παρευρεθεί στην παρουσίαση καθώς μεταβαίνει στη Γερμανία, προσκεκλημένος του Ιδρύματος «Χανς Ζάιντελ» της βαυαρικής «Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης» (CSU), στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελληνογερμανικός πολιτικός διάλογος Ελλήνων και Γερμανών βουλευτών και διαμορφωτών γνώμης», που θα λάβει χώρα στο Μόναχο και το Βερολίνο από τις 10-14/12/17.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στο μήνυμά του σημειώνει, ωστόσο: «θα ήθελα για μια ακόμη φορά να εκφράσω τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μου για το πνευματικό και κοινωνικό έργο που με αφοσίωση επιτελείτε στον αγαπημένο μας τόπο, που σας εμπιστεύθηκε η ιεραρχία της εκκλησίας της Ελλάδος. Σε καιρούς χαλεπούς τόσο υλικά, όσο πρωτίστως πνευματικά, το ποιμαντικό σας έργο και η στήριξη που παρέχετε στους συμπολίτες μας είναι παρηγοριά και ελπίδα. Η Εκκλησία, παρά τις άδικες επιθέσεις που δέχεται από διάφορους κύκλους, συνεχίζει να βρίσκεται επί των επάλξεων της υπεράσπισης της εθνικής και πολιτισμικής μας ταυτότητας, αδιάρρηκτα συνδεδεμένης με την Ορθοδοξία. Όποιος αντισταθεί στις σειρήνες ενός ασθμαίνοντος πολιτισμού και αφουγκραστεί τα ιερά μηνύματα της πίστης μας και της παράδοσής μας, θα αντλήσει δυνάμεις για τον αγώνα της ζωής. Τέτοια είναι και τα μηνύματα που στέλνετε και εσείς με το βιβλίο σας, το οποίο εύχομαι να βρει ευρεία ανταπόκριση.

Και πάλι ευχόμενος να σας έχει ο Θεός γερό, εκφράζω τη βαθιά μου εκτίμηση στο πρόσωπό σας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass