«Τα κατοικίδια ζώα δεν είναι παιχνίδι»

Δημοσίευση: 27 Δεκ 2017 15:40

Οι άγιες μέρες των Χριστουγέννων στη σκέψη των περισσότερων είναι συνυφασμένες με χαρά, διακοπές, ξεκούραση και δώρα, πολλά δώρα ιδίως για τα μικρά παιδιά που έχουν ήδη ετοιμάσει τη λίστα των επιθυμιών τους.

Η ανάγκη του μικρού παιδιού να πάρει και να δώσει αγάπη και τρυφερότητα εκφράζεται πολλές φορές με την επιθυμία απόκτησης ενός κατοικίδιου. Έχει βοηθήσει βέβαια σ’ αυτό και το διαδίκτυο με τις τόσο τρυφερές και χαριτωμένες αναρτήσεις που δείχνουν παιδάκια κάθε ηλικίας να συμβιώνουν και να παίζουν με τα αγαπημένα τους ζωάκια.

Η συμβολή των χαριτωμένων τετράποδων στη σωστή ψυχοκινητική ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και στον ψυχισμό των ενηλίκων έχει μελετηθεί και καταγραφεί.

Είναι πολυάριθμες οι ανακοινώσεις επιστημονικών παρατηρήσεων σχετικά με τη θετική επίδραση των ζώων στις ψυχολογικές και σωματικές παραμέτρους παιδιών με ειδικές ικανότητες, κακοποιημένων παιδιών, παιδιών με χρόνια νοσήματα (ειδικότερα σε ογκολογικούς ασθενείς), καθώς και στην καλύτερη συναισθηματική ωρίμανση και κοινωνικοποίηση φυσιολογικών παιδιών προσχολικής ή σχολικής ηλικίας και εφήβων.

Έχει επίσης μελετηθεί και καταγραφεί, η θετική επίδραση των ζώων σε άτομα τρίτης ηλικίας, καρδιολογικούς ασθενείς, ασθενείς με άνοια, κατάθλιψη, χρόνια νοσήματα ενώ πολύ σημαντική είναι η επίδρασή τους στον ψυχισμό εγκλείστων ατόμων σε φυλακές και ιδρύματα.

Είναι γεγονός, ότι τα πανεπιστήμια και τα μεγάλα νοσοκομεία αλλά και επιχειρήσεις άρχισαν την τελευταία εικοσαετία να ενθαρρύνουν την έρευνα και την εφαρμογή τέτοιου είδους προγραμμάτων, τα οποία είναι θεσμικά κατοχυρωμένα σε πολλές χώρες.

Όμως, πέρα από τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να προσφέρει η συμβίωση με ένα κατοικίδιο θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε πως η απόκτηση ενός ζώου συντροφιάς είναι απόφαση ζωής, απόφαση συνειδητή μια δεδομένη χρονική στιγμή της πορείας μας από την παιδική έως τη γεροντική ηλικία, δεν μπορεί να είναι στιγμιαίο δώρο εορτών.

 Οι μικροί μας φίλοι που θα αποτελέσουν το νέο μέλος της οικογένειας, έχουν ανάγκες τις οποίες θα πρέπει ο νέος ιδιοκτήτης να γνωρίζει, να σέβεται και να ικανοποιεί.

 Η σωστή συνεργασία με τον γιατρό του μικρού μας φίλου, η αποφυγή πειραματισμών και χρήσης θεραπευτικών οδηγιών από το διαδίκτυο και από μη ειδικούς είναι οι κυριότερες υποχρεώσεις μας απέναντι στον νέο μας συγκάτοικο.

Η διαφύλαξη της υγείας του και η προστασία του είναι δικό μας μέλημα.

Η πολιτεία έχει θεσπίσει νόμους που σχετίζονται με τα δικαιώματα των ζώων και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών απέναντι σε αυτά αλλά και στη δημόσια υγεία. Οφείλουμε να τους γνωρίζουμε και να τους τηρούμε.

Θα πρέπει λοιπόν πριν προβούμε στην απόκτηση κατοικίδιου να είμαστε ενήμεροι για τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται αυτή η απόφασή μας.

Είναι θλιβερό το θέαμα των ζώων που μετά από τον πρώτο ενθουσιασμό της απόκτησής τους, εγκαταλείπονται στην τύχη τους γιατί οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους.

Είναι θλιβερό το θέαμα των ζώων που αρρωσταίνουν επειδή ο ιδιοκτήτης αμέλησε να εφαρμόσει τα ελάχιστα απαιτούμενα για την πρόληψη ασθενειών που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί και ακόμα θλιβερότερο το θέαμα των ζώων που έρχονται στα ιατρεία σε βαριά κατάσταση γιατί ο ιδιοκτήτης προτίμησε να εφαρμόσει τις «ιατρικές συμβουλές» που πήρε από φίλους, γνωστούς και από το διαδίκτυο μετατρέποντας έτσι τον πιστό και αγαπημένο του φίλο σε πειραματόζωο.

Είναι θλιβερό το θέαμα των ζώων που δηλητηριάζονται γιατί οι ιδιοκτήτες θεωρούν πως είναι σε θέση να αντιληφτούν τους κινδύνους και τα αφήνουν να τριγυρνούν μόνα τους.

Είναι θλιβερό το θέαμα των πεταμένων νεογέννητων στα σκουπίδια, γιατί οι ιδιοκτήτες αμέλησαν να στειρώσουν ή να προφυλάξουν το ζώο τους από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Είναι θλιβερό το θέαμα των ζώων που εκδιώχτηκαν από το ζεστό σπιτικό στο οποίο μεγάλωσαν και τριγυρνούν στο κρύο ψάχνοντας στα σκουπίδια για φαγητό.

Ο Κτηνιατρικός Σύλλογος Ν. Λάρισας, γνωρίζοντας τη σημασία της αρμονικής και υγιούς συμβίωσης με τα κατοικίδια και στην προσπάθειά του να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων ενημερώνει και συνιστά:

Το κατοικίδιο ζωάκι, δεν είναι ΠΑΙΧΝΙΔΙ.

 Είναι πιστός φίλος, σύντροφος που προσφέρει απλόχερα αγάπη και τρυφερότητα.

 Υιοθετήστε ένα ζωάκι, προσφέρτε του την αγάπη και τη θαλπωρή του σπιτιού σας ΜΟΝΟ αν είστε σε θέση να ανταποκριθείτε στις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή σας την ενέργεια. Επισκεφτείτε ένα κτηνιατρείο και ζητήστε από τον κτηνίατρο να σας ενημερώσει. Είναι ο πολύτιμος φίλος και σύμμαχος στην προστασία του μικρού σας φίλου.

Κτηνιατρικός Σύλλογος ν. Λάρισας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass