ΔΙΑΒΙΟΥΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

«SOS» για το καταφύγιο ζώων στο Χειμάδι

* Δήμος Τεμπών: Κάνουμε ό,τι μπορούμε αλλά απαιτείται και η συναίνεση του ιδιοκτήτη

Δημοσίευση: 27 Δεκ 2017 22:18

Το όνειρο που έγινε εφιάλτης. Όταν πριν από 30 χρόνια η Αλεξάνδρα Σταματάκη αγόρασε ένα κτήμα για τα ζώα της στο Χειμάδι του Δήμου Τεμπών, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξη.

Δεκάδες ζώα να διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες και χωρίς την απαραίτητη κτηνιατρική βοήθεια, έφεραν την κατάσταση στα άκρα. Στον ίδιο χώρο μέσα στη φάρμα-ιδιωτικό κυνοκομείο και η ιδιοκτήτρια των ζώων η κ. Σταματάκη να ζει μέσα σε ένα τροχόσπιτο. Όσο τα χρόνια περνούσαν η κατάσταση γινόταν όλο και πιο απελπιστική. Τα ζώα πλήθαιναν καθώς υπήρχε και κόσμος που πήγαινε και εγκατέλειπε σκυλιά και κουτάβια μέσα στο κτήμα. Κάποια στιγμή ο αριθμός τους έφτασε τα 200. Η κ. Σταματάκη ανήμπορη προσπαθούσε να τους παρέχει τα βασικά, νερό και τροφή, όμως πολλά ζώα υπέφεραν από ασθένειες και είχαν και άλλες ανάγκες. Η αγάπη της δεν ήταν αρκετή για να τα προστατέψει και έτσι κάποια στιγμή δράση ανέλαβαν φιλοζωικά σωματεία που με πολύ κόπο, καθώς και η ίδια δεν συνεργαζόταν από φόβο, κατάφεραν να πάρουν τον μεγαλύτερο αριθμό των ζώων και να τα δώσουν για υιοθεσία. Σήμερα στο κτήμα της κ. Σταματάκη διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες περίπου 38 ζώα. Η ίδια σε προχωρημένη ηλικία και με πολλά προβλήματα υγείας δεν μπορεί να τα βοηθήσει, όμως δυστυχώς αρνείται να δώσει τα ζώα της….

Φιλοζωικές οργανώσεις και σωματεία από όλη την Ελλάδα βοηθούν όπως μπορούν κυρίως με τροφές αλλά εκφράζουν και δημόσια την αγωνία τους για το μέλλον αυτών των ζώων που όπως λένε δεν έχουν καμία ελπίδα να σωθούν. Αυτά τα σκυλιά ζούνε μέσα στα νερά, στο κρύο, χωρίς κανέναν να τα φροντίζει ουσιαστικά. Για πόσο ακόμη όμως;

Η πρόεδρος του σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας κ. Αλεξάνδρα Μουστάκα σε επικοινωνία με την «Ε», ανέφερε ότι η κατάσταση είναι γνωστή και στους εθελοντές της Λάρισας που προσπαθούν να βοηθήσουν όπως μπορούν. «Τα ζώα αυτά δεν έχουν ζωή εκεί. Το κακό όμως συνεχίζεται. Είναι εγκληματικό ότι υπάρχουν άνθρωποι και πάνε στο κτήμα της κ. Σταματάκη και παρατάνε τα ζώα τους. Εμείς βοηθάμε όσο μπορούμε. Κυρίως με τροφές. Ο Δήμος Τεμπών πρέπει να δει σοβαρά το θέμα και να ενεργήσει» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ΔΗΜΟΣ ΤΕΜΠΩΝ

Ο Δήμος Τεμπών από την πλευρά του αναγνωρίζει ότι υπάρχει μια ανοιχτή πληγή 30 ετών, προσπαθεί να βοηθήσει αλλά τα πράγματα που μπορεί να κάνει είναι ελάχιστα καθώς υπάρχουν ζητήματα που δεν μπορεί να ξεπεράσει.

Ο αντιδήμαρχος κ. Αστέριος Σαΐτης, παραδέχεται ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν τα ζώα δεν είναι οι κατάλληλες όμως υπάρχουν και ζητήματα νομικής φύσης που δεν επιτρέπουν στον Δήμο να κάνει δραστικές παρεμβάσεις. Η κακή οικονομική κατάσταση της κ. Σταματάκη, όσο και τα σοβαρά προβλήματα υγείας της δεν της επιτρέπουν να φροντίσει τα ζώα της όπως θα έπρεπε. Πριν λίγες μέρες μάλιστα, η υγεία της επιδεινώθηκε, νοσηλεύτηκε και τα ζώα της φροντίστηκαν από εθελοντές. Η ίδια όμως δεν θέλει να δεχτεί ότι πρέπει να αποχωριστεί τα σκυλιά της.

 «Ως Δήμος βοηθάμε στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας. Τρεις φορές την εβδομάδα το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι πηγαίνει στον χώρο της, βοηθάμε την ίδια αλλά και τα ζώα της με τροφές. Μάλιστα τώρα για τις γιορτές έχουμε εξασφαλίσει 200 κιλά τροφές για τα ζώα της κ. Σταματάκη. Έχουμε επισκεφτεί τον χώρο και με τη Διεύθυνση Υγιεινής, ενημερώσαμε τον εισαγγελέα, γνωρίζουμε τα προβλήματα αλλά το ιδιοκτησιακό μας δένει τα χέρια. Ο νόμος είναι σαφής. Τα ζώα δεν είναι αδέσποτα για να επέμβουμε, αλλά δεσποζόμενα και μέσα σε ιδιωτικό χώρο. Χωρίς τη συναίνεση του ιδιοκτήτη δεν υπάρχουν περιθώρια για να γίνουν τα πράγματα όπως θα έπρεπε να είναι», σημειώνει.

Για το γεγονός ότι πολλά φιλοζωικά σωματεία κυρίως μέσω διαδικτύου καταγγέλλουν τον Δήμο για αδιαφορία ο κ. Σαΐτης, ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση ο Δήμος δεν έκλεισε τα μάτια σε όσα συμβαίνουν. Εξάλλου, και η δημοτική αρχή είναι δέκτης παραπόνων και καταγγελιών περιοίκων που ισχυρίζονται ότι λόγω της ελλιπούς επίβλεψης στο κτήμα της κ. Σταματάκη, πολλά ζώα, άρρωστα πολλές φορές ξεφεύγουν, περιφέρονται στους δρόμους και μπαίνουν μέσα σε κατοικίες. Ο Δήμος Τεμπών τρέχει το πρόγραμμα στείρωσης για τα αδέσποτα με σύμβαση που έχει με κτηνίατρο της περιοχής. Παρόλα αυτά όπως λέει ο κ. Σαΐτης δεν υπάρχει νόμος που να προβλέπει πρόσληψη ατόμου που να τα περισυλλέγει αλλά και πάλι ο Δήμος όταν υπάρχει μια τέτοια υπόθεση βρίσκει τον τρόπο και επεμβαίνει.

Καταλήγοντας, ο κ. Σαΐτης υπογραμμίζει ότι η δημοτική αρχή παρακολουθεί στενά το ζήτημα και ευελπιστεί ότι σύντομα θα υπάρξει η ανάλογη παρέμβαση για την επίλυση του ζητήματος.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass