ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Στο …μικροσκόπιο ο έφηβος με αυτισμό

* Πρόταση δημιουργίας διεπιστημονικής ομάδας που θα στηρίζει στο σπίτι τις οικογένειες που έχουν άτομα με αυτισμό

Δημοσίευση: 16 Φεβ 2018 22:12

Νέα εργαλεία που υποστηρίζουν τους επαγγελματίες για τους εφήβους με αυτισμό, με στόχο μια ανεξάρτητη διαβίωση, παρουσιάστηκαν χθες στο πλαίσιο ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.

Παράλληλα παρουσιάστηκε η ελληνική εκπαιδευτική πολιτική για τους μαθητές με αυτισμό, καθώς και τα αποτελέσματα του διακρατικού ερευνητικού ευρωπαϊκού έργου «Erasmus+ TRAIL» με θέμα «Έφηβοι με Αυτισμό: Ο δρόμος προς την ανεξάρτητη διαβίωση», όπου εταίρος είναι και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.

Κατά την έναρξη της ημερίδας σε χαιρετισμό της η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου, ανέφερε ότι πρότεινε «στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και στην τοπική αυτοδιοίκηση, τη σύσταση διεπιστημονικής ομάδας, που θα στηρίζει στο σπίτι τις οικογένειες που έχουν άτομα με αυτισμό», τονίζοντας:

«Για την επιτυχία της μετάβασης των ατόμων με αυτισμό στην ενήλικη ζωή και την ομαλή ένταξή τους στην κοινότητα είναι αναγκαία και απαραίτητη η παροχή κατάλληλης υποστήριξης στα άτομα αυτά αλλά και στις οικογένειές τους, ώστε να προετοιμαστούν για την ανάληψη ρόλων που αφορούν την αυτόνομη διαβίωση, την εργασία, την εκπαίδευση, την ανάπτυξη κοινωνικών δικτύων κ.ά.».

Σε αναφορά της για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα επισήμανε: «Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας πήρε μέρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα TRAIL με στόχευση στους εφήβους με αυτισμό, στην προσπάθεια αλλά και την υποχρέωση να βοηθήσει την εκπαιδευτική κοινότητα, τις οικογένειες αλλά και άλλους θεσμούς στην καλύτερη αντιμετώπιση αυτών των ατόμων, με τη χρήση και διάχυση των παραγόμενων αποτελεσμάτων και των ανταλλαγών εμπειριών και καλών πρακτικών με τους Ευρωπαίους εταίρους του προγράμματος».

Ακολούθησε χαιρετισμός του διευθυντή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, κ. Παναγιώτη Κασσιανού, όπου επισημάνθηκε η προτεραιότητα που δίνει το υπουργείο στην ειδική αγωγή και στα νέα σχέδια που προωθεί για την αναβάθμισή της.

Για το Θεατρικό Παιχνίδι ως μέσο διερεύνησης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των παιδιών, μίλησε ακολούθως ο κ. Λάκης Κουρετζής, παιδαγωγός – σκηνοθέτης – συγγραφέας, επίτιμος διδάκτωρ του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ στην «ελληνική εκπαιδευτική πολιτική για τους μαθητές με αυτισμό και στις διαπιστώσεις και προβληματισμούς στο πλαίσιο της τελικής διακρατικής συνάντησης του προγράμματος TRAIL», αναφέρθηκε σε εισήγησή της η κ. Αθηνά Χατζηγεωργίου, εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, του Υπουργείου Παιδείας. Μεταξύ άλλων η κ. Χατζηγεωργίου, επισήμανε ότι: «Οι νέες υποστηρικτικές δομές του Υπουργείου Παιδείας και κυρίως τα ΚΕΣΥ (Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης), αναμένεται να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, ενώ ταυτόχρονα προωθούνται πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία, τη μετάβαση στην αγορά εργασίας και την αποτελεσματική υποστήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους σε επίπεδο τοπικής κοινότητας».

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ευρωπαϊκής και εθνικής συγκριτικής έρευνας για την Κοινωνική Πολιτική και τις μεθόδους υποστήριξης των εφήβων με αυτισμό, έγινε από τη Βασιλική Τσελά, εκπαιδευτικό Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Π.Δ.Ε.Θ.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, Σουηδία και η κ. Τσελά σχετικά με τα αποτελέσματά της ανάφερε μεταξύ άλλων:

«-Ο αυτισμός αναγνωρίζεται ως μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή σε όλες τις χώρες.

-Ορισμένες χώρες διαθέτουν συγκεκριμένη πολιτική για τους

νέους με αυτισμό στην εκπαίδευση, την υγεία και την κοινωνική φροντίδα.

-Υπάρχει διαφορά μεταξύ των χωρών ως προς την ηλικία μετάβασης των εφήβων στις υπηρεσίες ενηλίκων και ως προς τον τρόπο υποστήριξης: Έως 21 ετών Ισπανία – έως 25 ετών Ελλάδα, Αγγλία, Γαλλία.

-Η Σουηδία είναι η πιο συνεπής χώρα στην κοινωνική μέριμνα σε όλη την ηλικιακή κλίμακα

-Παρά την ύπαρξη κάποιας υποστήριξης για εκπαίδευση και κοινωνική μέριμνα, η εστίαση στις ανάγκες των νέων 18 ετών τείνει να είναι γύρω από την εργασία και την υγεία.

-Η πρόσβαση στις υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας μετά την ηλικία των 18 ετών είναι πολύ πιο περιορισμένη.

-Το μεγαλύτερο κενό για τους ενήλικες αφορά στις κοινωνικές και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης αλλά και την προάσπιση της αυτονομίας».

Ακολούθως παρουσιάστηκαν «Καλές πρακτικές υποστήριξης των εφήβων με αυτισμό: Πλατφόρμα ηλεκτρονικών μαθημάτων και Καινοτόμος Οδηγός» από τον Ζήση Ζίκο, Διοικητικό, Π.Δ.Ε.Θ. ,

«Καινοτόμοι μέθοδοι υποστήριξης των εφήβων με αυτισμό: Κινητή μονάδα επιστημόνων και διαδραστικό εκπαιδευτικό θέατρο», από τη Δήμητρα Ξεσφιγκούλη, εκπαιδευτικό Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η ημερίδα έκλεισε με διαδραστικό εκπαιδευτικό θέατρο από τη Θεατρική Ομάδα «Έκφραση».

Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass