ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ

Οαση δημιουργικότητας η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή

• Υπόθεση όλων των τοπικών φορέων η αξιοποίηση της Σχολής • Οι δραστηριότητες, η χρηματοδότηση και οι φορείς υλοποίησης του σχεδίου

Δημοσίευση: 18 Φεβ 2018 22:33

«Οι διεθνείς τάσεις επιβάλλουν πλέον μια επαγγελματική ζωή, στην οποία η γνώση εμπλουτίζεται καθημερινά, οι εργοδότες αλλάζουν, το χόμπι συνεισφέρει στο εισόδημα, η υπαρκτή κι η επερχόμενη αστάθεια στις εργασιακές σχέσεις αναπληρώνεται με τρόπο δημιουργικό με τη διαρκή προσαρμογή στις νέες συνθήκες.

Όποιες κι αν είναι αυτές. Πιστεύουμε ότι υπάρχει έξοδος από τον λαβύρινθο της κρίσης και της παρακμής. Στην περιοχή μας η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή μπορεί να εξελιχθεί σε μια όαση επιχειρηματικότητας που θα αγγίζει όχι μόνο αποκλειστικά τον πρωτογενή τομέα, αλλά όλους τους παραγωγικούς φορείς, με επίκεντρο τους νέους».
Αυτό υποστηρίζει στην «Ε» ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, παρουσιάζοντας το όραμά του για την αξιοποίηση των πολλών, ιστορικών μα ανενεργών εγκαταστάσεων της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής, για την οποία το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και τον Δήμο Λαρισαίων σχεδιάζει να «τρέξει», μόλις ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά ζητήματα.
Το σχέδιο Αγοραστού για την Αβερώφειο Σχολή μπορεί να είναι βασισμένο στο μοντέλο που σχεδιάστηκε εδώ και πολλά χρόνια από φοιτητές της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας στην Αλσατία, κοντά στα σύνορα Γαλλίας - Γερμανίας, (σχετικό link http://www.ecomusee.alsace/fr/), με στόχο να διασώσουν τα τεκμήρια της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς του τόπου τους, αλλά ταυτόχρονα είναι προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες της θεσσαλικής γης και στις ντόπιες ανάγκες στην αγορά εργασίας. Το master plan Αγοραστού για την Αβερώφειο, έχει ήδη κατατεθεί στα αρμόδια υπουργεία και προβλέπει όλα τα στάδια αξιοποίησης των εγκαταστάσεων της Σχολής, από τη μεθοδολογία, τη χρηματοδότηση μέχρι και τους φορείς υλοποίησης του σχεδίου.  
ΔΡΑΣΕΙΣ
Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει στην «Ε» ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός «σε μια έκταση περίπου 10 στρεμμάτων γης με στοιχειώδεις κτιριακές υποδομές, μπορούμε να συνδυάσουμε εκπαιδευτικές, καλλιτεχνικές, τουριστικές και παραγωγικές δραστηριότητες. Οι δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν είναι οι ακόλουθες:
• Παραγωγή Κτηνοτροφικών και Γεωργικών προϊόντων. Θα απασχοληθούν γεωπόνοι, κτηνίατροι, τεχνολόγοι Τροφίμων και αγρότες-παραγωγοί βιολογικών προϊόντων και θα αναπτυχθούν τοπικές ποικιλίες υγιεινής εκτροφής όλων των οικόσιτων ζώων και αγροτικές υποδομές, όπως νερόμυλοι, αρδευτικά έργα, εργαλεία άλλων εποχών. Στόχος η απασχόληση νέων αγροτών και κτηνοτρόφων, η προβολή τοπικών (γυναικείων και μη) συνεταιρισμών, εναλλακτικών καλλιεργειών (π.χ. βότανα) και αγροτικών μεταποιητικών επιχειρήσεων που καινοτομούν.
• Κατασκευές: Θα απασχοληθούν αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, ιστορικοί, συλλέκτες φωτογραφιών για την ανέγερση κτισμάτων, είτε σε πραγματικό μέγεθος είτε σαν μινιατούρες, που θα αντιπροσωπεύουν την εξέλιξη της Αρχιτεκτονικής ανά τους αιώνες. Στόχος η εκπαίδευση των νέων οικοδόμων στις παραδοσιακές τεχνικές, προβολή ενεργειακών λύσεων για τα κτίρια, ανάδειξη πρακτικών σεβασμού του περιβάλλοντος.
• Παραγωγή ειδών Λαϊκής Τέχνης: Θα απασχοληθούν χειροτέχνες, αγγειοπλάστες, παραγωγοί λαϊκής τέχνης και σύμφωνα με το μοντέλο της Αλσατίας κάθε κτίσμα φιλοξενεί διαφορετικά παραδοσιακά επαγγέλματα (αργαλειοί, κεραμικά, ξυλουργεία).
•Τουρισμός: Θα απασχοληθούν τουριστικοί πράκτορες, εστιάτορες, ζαχαροπλάστες και πληροφορικοί. Η λειτουργία μιας «Όασης» δεν σημαίνει ότι αποτελεί η ίδια τουριστικό προορισμό. Είναι σίγουρα κάτι περισσότερο από τουριστικό κέντρο πληροφόρησης και προωθεί τους τουρίστες εκεί που ήδη υπάρχουν τουριστικές υποδομές, αξιοθέατα και περιοχές φυσικού κάλλους. Στο εστιατόριό της υπάρχουν τα καλύτερα εδέσματα της περιοχής.
• Τέχνες: Πεδίο δράσης για ηθοποιούς, μουσικούς, εικαστικούς, καλλιτεχνικά συγκροτήματα, όπου με τη δημιουργία ενός ετήσιου - εποχιακού κύκλου εκδηλώσεων στον χώρο της «Όασης» ενισχύεται η κοινωνική συνοχή και οι πολιτιστικές δράσεις στην ευρύτερη περιοχή. Στόχος η αναβίωση εθίμων και παραδόσεων με έναν σύγχρονο τρόπο.
• Εκπαίδευση: Ενδεικτικά κάποιες ειδικότητες που μπορούν να δημιουργήσουν εκπαιδευτικά εργαλεία για μαθητές και νέους ανθρώπους είναι παιδαγωγοί, νηπιαγωγοί, ενεργειακοί μηχανικοί, αρχαιολόγοι, ιστορικοί, οι οποίοι θα αναλάβουν την αρμονική σύζευξη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με όλα τα δεδομένα των ανθρωπογενών παρεμβάσεων στη Φύση από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας: από τα δένδρα των Θεών του Ολύμπου μέχρι τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες.
ΩΦΕΛΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ
Όπως υποστηρίζει ο Κώστας Αγοραστός «με την επωνυμία «Mission Possible» (ένα μήνυμα που είναι ελκυστικό στους νέους) θα καλέσουμε με ανοιχτή πρόσκληση νέους άνεργους τους οποίους αφού θα αξιολογήσουμε, θα τους τοποθετήσουμε σε καθεμιά από τις παραπάνω δραστηριότητες. Στην «Όαση» ο κάθε νέος, θα λαμβάνει τη δική του «αποστολή» όπου σε συνεργασία με τους Μέντορες – Εκπαιδευτές θα αναλαμβάνει μια θέση εργασίας για διάρκεια 6 μηνών. Μέσα σε αυτή την περίοδο, θα αμείβεται, θα εκπαιδεύεται στη συγκεκριμένη θέση εργασίας, καθώς επίσης θα μαθαίνει να συνεργάζεται. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η βελτίωση της Αυτοπεποίθησής του καθώς και η δημιουργία ομάδων συνεργασίας για την ανάληψη κοινών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών με άλλους νέους. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες που ολοκληρώνουν την «αποστολή» τους με επιτυχία, θα έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση για τη δημιουργία επιχείρησης. Οι θέσεις στην «Όαση», θα είναι συγκεκριμένες ανά χρονική περίοδο. Τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων θα πριμοδοτούν τους νέους με προσόντα, σπουδές και προϋπηρεσία στα αντίστοιχα αντικείμενα, καθώς επίσης και την πρόθεσή τους για δημιουργία επιχείρησης. Με τον τρόπο αυτό θα προσπαθήσουμε, μέσω του εγχειρήματος, να πετύχουμε υψηλότερη αποτελεσματικότητα. Η πρόσκληση θα αφορά σε συγκεκριμένα επαγγέλματα και ειδικότητες».
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Όπως συμβαίνει σε όλα τα μεγαλόπνοα σχέδια, το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται στη χρηματοδότηση του εγχειρήματος. Το σχέδιο Αγοραστού βασίζεται στην ομαλή συνύπαρξη των απασχολούμενων στις διάφορες δράσεις με τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας «οι συμμετέχοντες στην «Όαση» που ολοκληρώνουν την «αποστολή» τους με επιτυχία, θα έχουν πρόσβαση σε ένα χρηματοδοτικό σχήμα που θα έχουμε δημιουργήσει, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και να υποστηριχθούν για τη δημιουργία της επιχείρησής τους. Θα θεωρείται ότι ο συμμετέχων ολοκλήρωσε επιτυχημένη «αποστολή», όταν συγκεντρώνει βαθμολογία μεγαλύτερη από 70%. Από την πλευρά τους, οι επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν θα είναι υποχρεωμένες να λαμβάνουν υπηρεσίες οικονομικής και λογιστικής παρακολούθησης, αλλά και συμβουλευτική σε θέματα marketing, δικτύωσης. για όλο το χρονικό διάστημα μέχρι την επιστροφή του επενδυθέντος κεφαλαίου στο χρηματοδοτικό σχήμα. Οι υπηρεσίες θα πληρώνονται από τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Για τα πρώτα 2 χρόνια θα έχουν δικαίωμα, εφόσον το επιθυμούν, να λειτουργούν την επιχείρησή τους μέσα στην «Όαση» καταβάλλοντας το αναλογούν ενοίκιο.
* Στο παραπάνω εγχείρημα μπορούν να συμμετέχουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι δήμοι, τα Επιμελητήρια (Εμπορικά, ΓΕΩΤΕΕ), Εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΑΕΙ-ΤΕΙ) κι άλλοι παραγωγικοί φορείς που δραστηριοποιούνται με τον πρωτογενή τομέα.

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass