ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Εισαγγελική παρέμβαση για τις ζημιές στα παράλια

* Στον δρόμο Βελίκας – Παλιουργιάς κατέρρευσε τμήμα «λόγω ανθρώπινης παρέμβασης» - Στον δρόμο Αγιοκάμπου - Σκήτης, ο ΟΤΕ πέρασε οπτική ίνα χωρίς «ποιοτική και τεχνική αποκατάσταση της παρέμβασης» - Στον δρόμο Αγιάς - Μελιβοίας υπήρξε «ανθρώπινη παρέμβαση στο ρέμα κάτω από τον δρόμο» - Αποκαταστάθηκαν οι ζημιές ομβρίων στον αγωγό κοντά στη γέφυρα «Καλατράβα» - Τα επίμαχα έργα έγιναν σε προγενέστερη περίοδο από τη δική του θητεία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, τονίζει ο κ. Αγοραστός

Δημοσίευση: 24 Φεβ 2018 22:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Φεβ 2018 0:00
Επιδιορθώθηκε η ζημιά στον παραλιακό δρόμο, στη γέφυρα «Καλατράβα». Επιδιορθώθηκε η ζημιά στον παραλιακό δρόμο, στη γέφυρα «Καλατράβα».

Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, με αφορμή τις ζημιές στις υποδομές των παραλίων διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λάρισας Ιωάν. Μαγκούτας.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών ανέδειξαν το πρόβλημα των ανθρώπινων παρεμβάσεων αλλά και την πλημμελή παρέμβαση των ελεγκτικών μηχανισμών του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να προκαλούνται σημαντικές υλικές ζημιές σε δίκτυα, κυρίως οδικά.

Ανθρώπινες παρεμβάσεις κατήγγειλε χθες και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός ενώ ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Μαγκούτας, με παρέμβασή του στις 16 Φεβρουαρίου- μετά και τα δημοσιεύματα της «Ε» - ζητά τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις υποδομές του οδικού δικτύου στα παράλια του νομού Λάρισας.

Τα καιρικά φαινόμενα θα παραμείνουν έντονα και τα επόμενα 24ωρα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης που εξέδωσε η ΕΜΥ, εμποδίζοντας την αποκατάσταση των ζημιών σε δρόμους. Προς το παρόν, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αποκαταστάθηκε η ζημιά στον αγωγό ομβρίων, δίπλα από τη γέφυρα «Καλατράβα», που προκλήθηκε την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου όταν η «Ιοκάστη» σάρωσε τα παράλια του νομού.

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΑ ΕΡΓΑ

Ο κ. Αγοραστός, αναφερόμενος με χθεσινές του δηλώσεις στις ζημιές που προκλήθηκαν στα παράλια από τις τελευταίες βροχοπτώσεις και την κριτική που ασκείται επίσης για τα έργα στην περιοχή, έσπευσε να αποσαφηνίσει πως «το νερό έχει μνήμη. Όποιοι δραστηριοποιούνται κοντά στη μνήμη του νερού αναμφίβολα θα έχουν προβλήματα. Κανένα έργο το οποίο υλοποίησε η Περιφέρεια από το 2011 δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα και όπου υπάρχουν προβλήματα επεμβαίνουμε άμεσα» .

Επισημαίνοντας έτσι ότι, τα επίμαχα έργα έγιναν σε προγενέστερη περίοδο από τη δική του θητεία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Για να προσθέσει ότι «τα έργα διδάσκουν ευλογότερων πάσης δεινής ρητορικής τέχνης. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον Δήμο Αγιάς έχει υλοποιήσει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή έργα συνολικού προϋπολογισμού 55,7 εκατ. ευρώ σε όλους τους τομείς δείχνοντας έτσι το διαρκές ενδιαφέρον της.

Από την πρώτη στιγμή, που τα έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν την περιοχή, έγιναν επεμβατικές ενέργειες από τις Υπηρεσίες μας όπου απαιτήθηκε. Η περιοχή είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καταγράφουμε τις ζημιές και συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Υποδομών και τον αν. υπουργό κ. Χαρίτση έτσι ώστε να εντάξουμε νέα έργα υποδομής για την περιοχή και να αποκαταστήσουμε τις όποιες ζημιές. Τα φαινόμενα βρίσκονται σε εξέλιξη και οι ζημιές είναι ακόμα ενεργές και δεν έχουν φανεί στην ολότητά τους. Παρόλα αυτά διευκολύνουμε προσπελασιμότητα για την επικοινωνία των ανθρώπινων κοινοτήτων. Υπάρχουν ευθύνες για την αυθαίρετη δόμηση αλλά και τις παρεμβάσεις οργανισμών κοινής ωφέλειας στους δρόμους χωρίς την ποιοτική και πλήρη αποκατάστασή τους. Και δεν μπορεί το κράτος εκεί που τιμωρεί εκεί και να αθωώνει, εκεί που σου λέει να πας γρήγορα εκεί και να ορθώνει εμπόδια».

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας πρόσθεσε ότι «στα παράλια της Λάρισας, σημειώθηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης στη χώρα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα: Στην περιοχή της παραλίας αποκαλούμενη και ως «Νησί», πλησίον της γέφυρας, υποχώρησε το οδόστρωμα σε μήκος περίπου 50 μέτρων και αποκαλύφθηκε αγωγός όμβριων υδάτων ο οποίος δεν υπέστη ζημιές και έχει τοποθετηθεί προ εικοσαετίας. Η ζημιά αποκαταστάθηκε άμεσα και πριν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας ενώ οι υπόλοιπες υποδομές (γέφυρα, δρόμος, κ.α.) δεν υπέστησαν ζημιές, παρά το γεγονός ότι για πρώτη φορά το ύψος βροχής ήταν τόσο μεγάλο που το νερό υπερπήδησε τα αναχώματα».

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ

Ο κ. Αγοραστός απέδωσε σε ανθρώπινες παρεμβάσεις τις ζημιές των τελευταίων ημερών. Λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στον επαρχιακό δρόμο Βελίκας – Παλιουργιάς τμήμα του δρόμου κατέρρευσε λόγω ανθρώπινης παρέμβασης καθώς η ποσότητα νερού που συσσωρεύεται δεν διοχετεύεται σωστά. Στον δρόμο Αγιοκάμπου - Σκήτης, έπεσε τμήμα του δρόμου καθώς εκεί ο ΟΤΕ είχε περάσει παλιότερα μια οπτική ίνα και χρειαζόταν ποιοτική και τεχνική αποκατάσταση της παρέμβασης.

Στον δρόμο Αγιάς – Μελιβοίας ανθρώπινη παρέμβαση στο ρέμα κάτω από τον δρόμο ήταν αρκετή για να πέσει τμήμα του και το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη. Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια σχεδόν όλα τα ρέματα στον Δήμο Αγιάς επενδύθηκαν με τοίχους αντιστήριξης (σαρζανέτ), τα φερτά υλικά όπως κορμοί δένδρων και υλικά ανθρωπογενών δραστηριοτήτων δημιούργησαν τα προβλήματα».

Τέλος ο κ. Αγοραστός επισήμανε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας πραγματοποιεί συντηρήσεις, παρά το γεγονός ότι οι καταπτώσεις είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου.

                                                                                                     Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Στο μεταξύ, η περιφερειακή παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως «για τις καταστροφές από τις πλημμύρες στους Νομούς Μαγνησίας και Λάρισας, δεν φταίει η βροχή, αλλά η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, Περιφέρειας Θεσσαλίας και Δήμων».

Για να προσθέσει πως «πριν λίγο καιρό ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, δήλωνε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ότι η Θεσσαλία είναι θωρακισμένη από τις πλημμύρες και τις καταστροφές.

Όμως οι τελευταίες βροχοπτώσεις, που προκάλεσαν επαναλαμβανόμενα πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα, στο οδικό δίκτυο του Πηλίου, σε άλλους δρόμους και υποδομές, μέσα σε οικισμούς και ευρύτερες περιοχές των Νομών Μαγνησίας και Λάρισας, απέδειξαν το αντίθετο.

Ότι τόσο στις πληγείσες περιοχές της Μαγνησίας (Νότιο Πήλιο, Ζαγορά, Αγριά, Λεχώνεια, Γατζέα, Πορταριά), και της Λάρισας (Αγιόκαμπος, Βελίκα, παραλιακοί οικισμοί Δήμου Τεμπών), όσο και γενικότερα στη Θεσσαλία, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε αντιπλημμυρικά έργα και ακαθάριστα ρέματα, με ευθύνη της Περιφέρειας, των δήμων, και φυσικά της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Για τις πλημμύρες και τις καταστροφές, δεν φταίει ο κακός καιρός και οι έντονες βροχοπτώσεις. Δεν είναι φυσικό επακόλουθο κάθε φορά που βρέχει να πνίγονται ολόκληροι οικισμοί και περιοχές, να προκαλούνται μεγάλες καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα, αλλά και στο οδικό δίκτυο και άλλες υποδομές.

Η κυβέρνηση, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι δήμοι, γνωρίζουν ότι το πρόβλημα δεν είναι τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Σήμερα η πρόοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης μπορεί να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα των καιρικών συνθηκών με ανάλογη πολιτική πρόληψης».

«Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, αξιώνει να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που πλήγηκαν, να καταγραφούν και να αποκατασταθούν οι ζημιές, να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών».

 

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Επιδείνωση του καιρού σε όλη τη Θεσσαλία

 

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Ε.Μ.Υ., το οποίο ισχύει για σήμερα Σάββατο, προβλέπεται πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χιονοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους.

Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:

Σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή 25/02/2017 αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες σε όλη τη Θεσσαλία και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και σταδιακά και σε ημιορεινές περιοχές κυρίως της κεντρικής χώρας (πάνω από τα 800 μέτρα. Την Κυριακή το βράδυ και τη Δευτέρα 26/02/2017 αναμένεται επιδείνωση των φαινομένων με πυκνές χιονοπτώσεις (με ενδεικτικό υψόμετρο 400-600 μέτρα) βροχές και ισχυρούς ανέμους.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

Βάσει του Δελτίου επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας συστήνει: Τον έλεγχο και καθαρισμό των φρεατίων των οδών αρμοδιότητας των Δήμων. Τη μέριμνα από πλευράς πολιτών για τα φρεάτια και τις υδρορροές των ιδιοκτησιών. Την αποφυγή στάσης στάθμευσης κατασκήνωσης πλησίον και εντός υδατορεμμάτων.

Την αποφυγή παραμονής ή διέλευσης πεζών και οχημάτων σε περιοχές με έντονες κλίσεις πρανών. Την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων σε περίπτωση εκδήλωσης και έξαρσης των φαινόμενων.

Οι πολίτες καλούνται: Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους. Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα. Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια). Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass