ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΜΗ ΟΡΘΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΟΔΗΓΩΝ ΟΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΟΡΑΣΗΣ

Έργα στα… τυφλά

*Στο πλαίσιο ανακατασκευής των πεζοδρομίων στην οδό Ηπείρου

Δημοσίευση: 25 Φεβ 2018 22:55

Σε ανακατασκευή πεζοδρομίων στο κέντρο της πόλης για να είναι εύκολα προσπελάσιμα από τους πεζούς, προχωρά ο Δήμος Λαρισαίων.

Από όλους τους πεζούς πολίτες ή μήπως κάποιοι μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα και αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, όπως για παράδειγμα, τα άτομα με προβλήματα όρασης; Καλώς τοποθετήθηκαν στο νέο πεζοδρόμιο της Ηπείρου οι ειδικοί οδηγοί όδευσης τυφλών, αλλά όχι και ορθώς, με τρόπο δηλαδή που να εξυπηρετούν τα άτομα για τα οποία προορίζονται. Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, η διαδρομή που πρέπει να κάνει ο τυφλός πεζός διακόπτεται συνεχώς από δέντρα, καπάκια της ΔΕΥΑΛ και άλλα εμπόδια, προκαλώντας του σύγχυση και αποπροσανατολισμό. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία κ. Ράλλης Τσιουλάκης η τοποθέτηση των πλακιδίων είναι εντελώς λάθος και θα πρέπει να ανακατασκευαστεί, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός, ενώ τονίζει ότι η Λάρισα είναι πόλη καθολικά απροσπέλαστη για τα άτομα με αναπηρία όρασης.

Ως απαράδεκτη χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη εικόνα ο πρόεδρος της ΠΟΑμεΑ και άτομο με προβλήματα όρασης ο ίδιος, καθώς όπως λέει ουδεμία σχέση έχει με την αυτόνομη και ασφαλή πρόσβαση και κυκλοφορία ατόμων με αναπηρία όρασης. Όπως σημειώνει ο κ. Τσιουλάκης ο οδηγός όδευσης πεζών προκειμένου να είναι χρηστικός πρέπει να αναπτύσσεται σε ευθεία, με όσο το δυνατόν λιγότερα «σπασίματα» και διακλαδώσεις, προκειμένου το άτομο να μπορεί να κινηθεί μόνο του και με ασφάλεια επί του οδηγού. Ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός ορίζει με σαφήνεια τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να τοποθετούνται τα ειδικά πλακίδια και βάσει των συγκεκριμένων προδιαγραφών πρέπει να ενεργήσουν και τα συνεργεία του Δήμου Λαρισαίων. Στην προκειμένη περίπτωση, της οδού Ηπείρου απ’ όπου και το φωτογραφικό στιγμιότυπο, έγινε πλήρης ανάπλαση του πεζοδρομίου, άρα θα μπορούσε να γίνει μετακίνηση των εμποδίων, όπως για παράδειγμα των παρτεριών έτσι ώστε ο οδηγός να τοποθετηθεί σε ευθεία. Ο κ. Τσιουλάκης τονίζει ότι η Ηπείρου με τη νέα της μορφή δεν είναι χρηστική και ότι εφόσον τα έργα είναι σε εξέλιξη, θα πρέπει να ξανασχεδιαστεί σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο κανονισμός, ενώ ευελπιστεί οι εργολάβοι να λάβουν υπόψη τους τα όσα ορίζει ο νόμος στα υπόλοιπα σημεία, όπου πρόκειται να γίνει ανάπλαση των πεζοδρομίων στη Λάρισα. «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι τα ειδικά αυτά πλακίδια δεν είναι σχέδια στον δρόμο, αλλά εξυπηρετούν κάποιον σκοπό. Αν είναι να μην μπαίνουν σωστά, ίσως δεν θα πρέπει να μπαίνουν καθόλου, διότι η λάθος τοποθέτηση μπορεί να κρύβει σημαντικούς κινδύνους για τον πεζό με προβλήματα όρασης» εξηγεί.

ΑΠΡΟΣΠΕΛΑΣΤΗ Η ΛΑΡΙΣΑ

Πολύ δύσκολη στη βάδιση ατόμων με αναπηρία όρασης έως και απροσπέλαστη χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΠΟΑμΕΑ Θεσσαλίας τη Λάρισα. Όπως λέει από τα 300 και πλέον άτομα με προβλήματα όρασης που υπάρχουν στη Λάρισα ελάχιστοι είναι εκείνοι που κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης χωρίς συνοδό και με τη βοήθεια του λευκού μπαστουνιού, καθώς η ίδια η πόλη δεν το επιτρέπει. Σε πολλά σημεία δεν υπάρχουν καν οδηγοί, ενώ όπου υπάρχουν είναι τοποθετημένοι με τέτοιο τρόπο που κρύβουν κινδύνους παρά βοηθούν τα συγκεκριμένα άτομα. «Δεν είμαστε παράλογοι» λέει ο κ. Τσιουλάκης. «Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν εμπόδια και ότι θα υπάρχουν κάποια σπασίματα. Όμως όσα περισσότερα είναι τόσο μεγαλύτερη σύγχυση και αποπροσανατολισμός δημιουργείται στο άτομο με αναπηρία όρασης, δημιουργώντας ένα παντελώς ανασφαλές περιβάλλον και κάνοντας τη βάδισή του στους δρόμους επικίνδυνη. Μέσα σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και άλλα εμπόδια, όπως η άναρχη τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων» καταλήγει και εκφράζει την ελπίδα πολιτεία αλλά και πολίτες να δείξουν μεγαλύτερο σεβασμό αλλά και φιλικό πρόσωπο προς τα άτομα με το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Της Παναγιώτας Φούντα

Φωτ.: Λεωνίδας Τζέκας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass