ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ

Πάνδημη η υποδοχή της ιερής εικόνας

Δημοσίευση: 25 Φεβ 2018 15:26

Πανηγυρικά και με ιδιαίτερη λαμπρότητα έγινε η επιστροφή της εικόνας της Παναγίας των Κοιλαδαίων, που είχε κλαπεί τον Σεπτέμβριου του 2017, χθες το απόγευμα στην Κοιλάδα.

Την εικόνα που αποτελεί το κόσμημα του χωριού αλλά και την παρηγοριά των κατοίκων διότι το 1906 την είχαν φέρει οι Θρακιώτες με πολλούς κόπους και ελπίδες από την Ανατολική Ρωμυλία της Θράκης, κόμισε η οικογένεια του Αχιλλέα και  της Αικατερίνης Λυγγέρα, μεγάλων δωρητών και ευεργετών της ενορίας που ανέλαβαν εξ ολοκλήρου, για δεύτερη φορά το κόστος συντηρήσεως και ανακατασκευής και την υποδέχτηκε σύσσωμη η πολιτική, στρατιωτική και θρησκευτική ηγεσία και πλήθος πιστών.
Συνοδεία της Φιλαρμονικής του Αγίου Γεωργίου Μεγαλομάρτυρος Λαρίσης η εικόνα έφτασε στον ιερό ναό Γενέσεως της Θεοτόκου Κοιλάδος όπου και τελέστηκε μέγας πανηγυρικός εσπερινός. Για την ιστορία η εικόνα είχε κλαπεί από το Προσκυνητάρι της και οι ιερόσυλοι κλέφτες αφού την κατέστρεψαν, αφαιρώντας την επένδυσή της την πετάξανε σε παρακείμενο αγρό έξω από την Κοιλάδα.
Συγκινημένος, ο δωρητής Αχιλλέας Λυγγέρας σε σύντομο χαιρετισμό του, ανέφερε ότι η οικογένειά του, που αναπαλαίωσε και το 2002 την ιστορική εικόνα, όταν πληροφορήθηκε το δυσάρεστο συμβάν και στην πορεία τον θαυμαστό τρόπο εύρεσης της εικόνας, θεώρησε ιερή της υποχρέωση να αναλάβει και πάλι το κόστος συντήρησης και επισκευής της εικόνας. Χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η εικόνα της Παναγίας των Κοιλαδαίων είναι συνυφασμένη με τη μετεγκατάσταση των συντοπιτών στην Κοιλάδα από το Καβακλί το 1906. Δυστυχώς αυτό το ιστορικό κειμήλιο έπεσε θύμα εγκληματικής ιεροσυλίας. Μόλις το μάθαμε διά μέσου της εφημερίδας «Ελευθερία», την οποία διαβάζω ηλεκτρονικά σε καθημερινή βάση, θεωρήσαμε ιερή μας υποχρέωση να συντηρήσουμε και να ανακατασκευάσουμε την κλαπείσα εικόνα της Παναγίας των Κοιλαδαίων για δεύτερη φορά όπως και πράξαμε, επειδή νοιαζόμαστε για το κοινό καλό και τους συνανθρώπους μας περισσότερο από τους εαυτούς μας. Αυτή είναι η οικογενειακή μας φιλοσοφία που μας κάνει να μην χάνουμε τα σημαντικά πράγματα στη ζωή μας. Όλοι μαζί, μονιασμένοι, δυνατοί με την ευλογία της Παναγίας των Κοιλαδαίων και ειδικά σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η φιλήσυχη πατρίδα μας από τους άκρα επιθετικούς ανατολίτες γείτονές μας».
Η εκδήλωση υποδοχής της εικόνας έγινε προεξάρχοντος του π. Αχίλλιου Τσούτσουρα και παρουσία του υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Βασ. Κόκκαλη, των βουλευτών Λάρισας της ΝΔ Μαξ. Χαρακόπουλου, Χρ. Κέλλα και της Ένωσης Κεντρώων Γ. Κατσιαντώνη, του δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη και της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένας Καραλαριώτου, του αντιπεριφερειάρχη Απ. Μπέμπη, του αστυνομικού διευθυντή Λάρισας Βασ. Καραπιπέρη και πλήθους κατοίκων της Κοιλάδας.
Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις για την υποδοχή του ιερού αυτού κειμηλίου, ολοκληρώθηκαν με κέρασμα των παρευρισκομένων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass