ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ Η ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Απλήρωτες οι φοιτήτριες στην πρακτική τους

* Συνάντηση με τον αντιπρύτανη του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Βραχνάκη

Δημοσίευση: 09 Μαρ 2018 22:00
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου της Ένωσης Γυναικών Λάρισας, στο ΤΕΙ Λάρισας Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου της Ένωσης Γυναικών Λάρισας, στο ΤΕΙ Λάρισας

«Απλήρωτες είναι οι φοιτήτριες των σχολών Υγείας του ΤΕΙ Θεσσαλίας, που κάνουν την πρακτική τους, ενώ δεν τους παρέχεται ο απαραίτητος εξοπλισμός για την ασφάλειά τους, κατά τις ιατρικές υπηρεσίες που παρέχουν (π.χ. γάντια κ.α.)», κατήγγειλε χθες η πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας-ΟΓΕ) Κική Καρυώτη, σε συνέντευξη Τύπου στο ΤΕΙ Λάρισας.


Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο πανελλήνιας καμπάνιας που οργανώνει η ΟΓΕ, για τις φοιτήτριες στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, προκειμένου να παρουσιαστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις σπουδές τους, ενώ αυτής προηγήθηκε συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Γυναικών Λάρισας με τον αντιπρύτανη του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Μιχάλη Βραχνάκη, όπου συζητήθηκαν αυτά τα προβλήματα.
Ο κ. Βραχνάκης δήλωσε ότι το ΤΕΙ είναι ανοιχτό σε συνεργασίες που αφορούν στην καλύτερη ενημέρωση και την ομαλή διαδικασία σπουδών των φοιτητών του Ιδρύματος, ενώ επισήμανε πως στο ΤΕΙ λειτουργεί και γραφείο Συνήγορου του Φοιτητή, όπου μπορούν να απευθύνονται οι φοιτητές, να καταθέτουν τα προβλήματά τους ώστε να επιληφθεί ανάλογα η διοίκηση. Επίσης ο αντιπρύτανης ανέφερε ότι θα οργανωθεί από το ΤΕΙ φοιτητική εβδομάδα και απηύθυνε πρόσκληση να συμμετέχει με ενημερωτική εκδήλωση και η Ενωση Γυναικών Λάρισας.
Η κ. Καρυώτη στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου ανάφερε ότι: «Η δωρεάν στέγαση και σίτιση, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα υποβαθμίζεται. Οι φοιτητές αναγκάζονται να αγοράζουν μόνοι τους τον εξοπλισμό των εργαστηρίων», ενώ όσον αφορά στην εκστρατεία τόνισε τα εξής: «Θέλουμε να παρουσιάσουμε τα σύγχρονα δικαιώματα της νέας γυναίκας, φοιτήτριας στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ.
Θέλουμε να αναδείξουμε τις πλευρές της γυναικείας ανισοτιμίας που αφορούν τις φοιτήτριες, που βρίσκονται οι αιτίες της αλλά και να διατυπώσουμε τα αιτήματά μας. Επιδιώκουμε τη γνωριμία των φοιτητριών με την ΟΓΕ, που 42 χρόνια τώρα παλεύει για τα δικαιώματα των γυναικών στη μόρφωση, την εργασία, τη δημιουργική ζωή.
Απευθυνόμαστε στη φοιτήτρια που σπουδάζει στη χώρα μας σε ένα σύστημα Ανώτατης Εκπαίδευσης υποχρηματοδοτούμενο, με φραγμούς στις δωρεάν σπουδές, που σημαίνει ελλείψεις στα συγγράμματα, διακοπή της δωρεάν σίτισης, περιορισμός της δωρεάν στέγασης, πανάκριβη μετακίνηση, που αντιμετωπίζει μεγάλα εμπόδια και αναγκάζεται να δουλέψει για να αντεπεξέλθει, που ολοένα και περισσότερο απομακρύνεται η δυνατότητα να βρει εργασία στο αντικείμενο σπουδών, που κάνει πρακτική άσκηση, απλήρωτη, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς μέτρα προστασίας της υγείας και του οργανισμού της, που νιώθει πως η μητρότητα είναι μακρινό - άπιαστο όνειρο, που μαθαίνει ότι η εξεύρεση εργασίας είναι προσωπική υπόθεση - η λογική ‘’η καλύτερη θα τα καταφέρει’’ (φοιτήτριες υπερτερούν, 40,9% οι άντρες σπουδαστές και 59,1% γυναίκες αλλά τα ποσοστά ανεργίας των απόφοιτων ανώτατης εκπαίδευσης 23% γυναίκες έναντι 14% άνδρες κι αυτό συμβαίνει γιατί οι εργαζόμενες θεωρούνται ‘’κόστος’’ για την εργοδοσία και το κράτος λόγω των ιδιαίτερων αναγκών τους που συνδέονται με τη μητρότητα και την αναπαραγωγική διαδικασία).
Η ΟΓΕ καλεί τις φοιτήτριες να σκεφτούν, να μελετήσουν, να μάθουν ποια είναι η αιτία που σήμερα, παρ’ όλες τις δυνατότητες, είναι τόσο δύσκολο να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Τις καλούμε να δράσουν συλλογικά και οργανωμένα μέσα από τους Συλλόγους και τις Ομάδες της ΟΓΕ. Η καμπάνια μας μπορεί να είναι ένα ουσιαστικό βήμα στην κοινή δράση της ΟΓΕ με φοιτητικούς συλλόγους, με επιτροπές αγώνα που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ με βάση τα σύγχρονα δικαιώματα των φοιτητριών, για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση. Θα ακολουθήσουν όλο το επόμενο διάστημα δράσεις της ΟΓΕ στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ».
* Εκδήλωση με θέμα ‘’Οι αλλαγές στο πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Θεσσαλίας θα γίνουν με βάση τις ανάγκες μας;’’ οργανώνει ο Σύλλογος Φοιτητριών- Φοιτητών των Φοιτητικών Εστιών με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, την Τετάρτη 21 Μαρτίου, στις 8 μ.μ. στο Δ’ αρρένων, στον χώρο του ΤΕΙ.
Λ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass