ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

«Υπάρχει και η… εναλλακτική του εθνικισμού»

Δημοσίευση: 18 Μαρ 2018 15:18

 «Όταν ο ξενοφοβικός λόγος δεν κινητοποιεί μαζικά, υπάρχει η εναλλακτική του εθνικισμού» τονίσθηκε χθες στην αντιφασιστική συγκέντρωση που διοργάνωσε η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Λάρισας με τη συμμετοχή μελών κομμάτων και συλλογικοτήτων.

Η συγκέντρωση που έγινε έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο δράσεων με αφορμή την 17η Μαρτίου, τη διεθνή ημέρα κατά του ρατσισμού, του φασισμού, του πολέμου και της φτώχειας, την ώρα που συνεχίζονται οι πόλεμοι και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, το δράμα του ξεριζωμού, η εκμετάλλευση, η στέρηση δικαιωμάτων, η άνοδος της φασιστικής απειλής.

Όπως τονίσθηκε από τους διοργανωτές, «μετράμε δύο χρόνια από την απάνθρωπη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και Λιβύης, που εφαρμόζει με ζήλο η κυβέρνηση, με αποτελέσματα τραγικά. Χιλιάδες πρόσφυγες πνιγμένοι στο φονικό πέρασμα της Μεσογείου, σκλαβοπάζαρα, βιασμοί, βασανιστήρια. Πρόσφυγες, έγκλειστοι στα hot spots, μεταξύ αυτών και χιλιάδες ανήλικοι χωρίς προστασία, στοιβαγμένοι σε άθλιους χώρους, αντιπαλεύοντας το κρύο, την πείνα και την απόγνωση.

Στην ενδοχώρα συνεχίζονται οι εγκλεισμοί στα στρατόπεδα και οι αποκλεισμοί, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων προσφύγων που έχουν μεταφερθεί προσωρινά σε διαμερίσματα. Και παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την εκπαίδευση των παιδιών, ελάχιστα είναι αυτά που έχουν ενταχθεί στα σχολεία, χωρίς καμία μέριμνα για τάξεις υποδοχής και εκπαιδευτικούς. Την ίδια στιγμή που η ΕΕ κλείνει τα σύνορα, συνεχίζει τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους».

ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ

«Τα «μαύρα» σύννεφα πυκνώνουν πάνω από τον δυτικό κόσμο, σαν αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης και της κυριαρχίας του πολιτικού δόγματος «να φαγωθούν οι φτωχοί μεταξύ τους». Ο ρατσιστικός και ξενοφοβικός λόγος, που εξαπολύεται από την κυριαρχία, όχι μόνο εκκολάπτει το «αυγό του φιδιού», αλλά νομιμοποιεί το «φίδι» προωθώντας ακροδεξιά/φασιστικά κόμματα στην κυβερνητική εξουσία.

Όμως όταν ο ξενοφοβικός λόγος δεν κινητοποιεί μαζικά, υπάρχει η εναλλακτική του εθνικισμού. Είναι περισσότερο από φανερή η προσπάθεια, με τα δύο πανελλαδικά συλλαλητήρια να συγκροτηθεί από «τα κάτω» ένας νέος εθνικοπατριωτικός πόλος και να νομιμοποιηθεί μέσα σε αυτόν όλος ο φασιστικός συρφετός, που πιθανά απειληθεί αν στιγματιστεί η Χ.Α. ως εγκληματική οργάνωση, από το αποτέλεσμα της δίκης της.

Για αυτό επιστρατεύθηκε όλος ο εθνικιστικός εσμός (εθνικιστές, στρατιωτικοί, εκκλησία, κομματάρχες, νεοναζί), δείχνοντας ξεκάθαρα όχι μόνο τον εξωτερικό εχθρό (κράτος της Μακεδονίας), αλλά και τον εσωτερικό (επιθέσεις και εμπρησμοί σε καταλήψεις)

Αν ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια τα οφέλη θα είναι πολλαπλά. Και η κυρίαρχη τάξη θα πλήξει την όποια ταξική αγωνιστική διάθεση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί να ασκεί την ίδια νεοφιλελεύθερη πολιτική, παρουσιαζόμενος ως το μικρότερο κακό».

«Παλεύουμε ενωμένοι» κατέληξαν οι διοργανωτές «με αλληλεγγύη εργαζόμενοι, άνεργοι, πρόσφυγες και μετανάστες» μεταξύ άλλων για «να καταργηθούν οι ρατσιστικές συμφωνίες ΕΕ-Τουρκίας-Λιβύης, ανοικτά σύνορα, παροχή ασύλου στους πρόσφυγες, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αξιοπρεπή στέγαση των προσφύγων μέσα στις πόλεις, περίθαλψη, μόρφωση, δουλειά για όλους, να καταδικαστεί η εγκληματική συμμορία της Χ.Α., να σταματήσουν οι πόλεμοι, οι επεμβάσεις, να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass